Κοσμος

Νεπάλ: Νεκρή 16χρονη που υποχρεώθηκε να μείνει σε «καλύβα για την έμμηνο ρύση»

Θύμα της απαρχαιωμένης πεποίθησης που υποστηρίζει ότι η περίοδος είναι μιαρή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεπάλ: Έφηβη κοπέλα πεθαίνει αφού αναγκάστηκε να μείνει σε «καλύβα για την έμμηνο ρύση» - Δαγκώθηκε από φίδι - Ποια η παράδοση Τσαουπάντι που κρίθηκε παράνομη.
H παράδοσης του «Τσαουπάντι» θέλεις τις γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση να μένουν σε καλύβες, μακριά από τα σπίτια τους © Poulomi Basu/ActionAid

Νεπάλ: Έφηβη κοπέλα πεθαίνει αφού αναγκάστηκε να μείνει σε «καλύβα για την έμμηνο ρύση» - Δαγκώθηκε από φίδι - Ποια η παράδοση Τσαουπάντι που κρίθηκε παράνομη.

Ένα 16χρονο κορίτσι από το Νεπάλ πέθανε ως αποτέλεσμα της πρακτικής της τοπικής παράδοσης του «Τσαουπάντι» (Chhaupadi), όπου οι γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση αναγκάζονται να μένουν σε καλύβες μακριά από τα σπίτια τους.

Η Ανίτα Σαντ από την επαρχία Μπαϊτάντι, στο δυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Ινδία, φέρεται να πέθανε προχθές, Τετάρτη, από δάγκωμα φιδιού ενώ κοιμόταν.

Ο θάνατός της είναι ο πρώτος από το 2019 που αναφέρεται από την πρακτική Τσαουπάντι, ενώ ακτιβιστές φοβούνται ότι η πρόοδος για την εξάλειψη της πρακτικής εξασθενεί.

Το Τσαουπάντι βασίζεται στη μακραίωνη πεποίθηση ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι μιαρές και δεν πρέπει να τις ακουμπάει κανείς κατά την έμμηνο ρύση.

Δεν τους επιτρέπεται να κάνουν μια σειρά από δραστηριότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να μείνουν σε «καλύβες για την έμμηνο ρύση» για όλη τη διάρκειά της. Η παράδοση, η οποία έχει δεσμούς με τον Ινδουισμό, είναι βαθιά ριζωμένη στο δυτικό Νεπάλ.

Women in Nepal: Chhaupadi | Community Doc | Free Documentary

Ο αγώνας για τον τερματισμό του period shaming στο Νεπάλ

Η πρακτική Τσαουπάντι, που κρίθηκε παράνομη το 2005, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 3 μήνες και πρόστιμο 3.000 ρουπίων Νεπάλ (περίπου 23 ευρώ). Η αστυνομία της επαρχίας Μπαϊτάντι τόνισε ότι ερευνά τον θάνατο της Ανίτα. Η οικογένειά της αρνήθηκε ότι βρισκόταν σε έμμηνο ρύση όταν πέθανε.

«Εργαζόμαστε για να τερματίσουμε αυτήν την πρακτική, αλλά (έχουμε) πολλά να κάνουμε», δήλωσε η Μπίνα Μπάτα, αντιδήμαρχος του αγροτικού δήμου Πανσεσουάρ στο Μπαϊτάντι.

Ο τελευταίος θάνατος που έχει αναφερθεί από το Τσαουπάντι ήταν το 2019.

Νεπάλ: Έφηβη κοπέλα πεθαίνει αφού αναγκάστηκε να μείνει σε «καλύβα για την έμμηνο ρύση» - Δαγκώθηκε από φίδι - Ποια η παράδοση Τσαουπάντι που κρίθηκε παράνομη.
Τα έφηβα κορίτσια στο Νεπάλ διώχνονται από το σπίτι τους κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης © Poulomi Basu/ActionAid

Η 21χρονη Παρβάτι Μπούντα Ραουάτ ήταν το τελευταίο θύμα αυτής της πρακτικής μέχρι τη Σαντ. Το 2019 η κοπέλα πέθανε αφού πέρασε τρεις νύχτες σε καλύβα. Ο θάνατός της ήταν ο πέμπτος εκείνη τη χρονιά από την πρακτική. Γυναίκες και κορίτσια πέθαναν από επιθέσεις ζώων και από εισπνοή καπνού μετά το άναμμα φωτιών σε καλύβες που δεν είχαν παράθυρα. Ο κουνιάδος της Ραουάτ καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση.

Ο θάνατός της ώθησε σε προγράμματα και εκστρατείες σε όλη τη χώρα για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής. Χιλιάδες καλύβες καταστράφηκαν, αλλά φαίνεται ότι αρχίζουν να ξαναχτίζονται.

The menstruating Nepalese women confined to a cowshed

«Μετά τον θάνατο της Παρβάτι, καταστρέψαμε περισσότερες από 7.000 “καλύβες για την έμμηνο ρήση” στην περιοχή», είπε η Πασουπάτι Κουνουάρ, που αγωνίζεται εναντίον του Τσαουπάντι τα τελευταία 25 χρόνια.

Τόνισε πως άνθρωποι άρχισαν να ενημερώνονται για την έμμηνο ρύση και για τη νομοθεσία.

«Τότε ξαφνικά ήρθε η Covid και όλη η προσοχή μετατοπίστηκε στην Covid. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι ξανάρχισαν να χτίζουν “καλύβες για την έμμηνο ρύση” ή άρχισαν να μένουν σε παραπήγματα. Δεν υπήρχαν προγράμματα και καμπάνιες για το Τσαουπάντι μετά την Covid. Ο κόσμος σχεδόν σταμάτησε να μιλάει γι' αυτό».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.