Κοσμος

Οριστική εξαφάνιση για τον ιβηρικό λύκο στην Ανδαλουσία

Πώς αφανίστηκε το είδος που σχετίζεται με ισπανικούς μύθους

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισπανία: Ο Ιβηρικός λύκος αφανίστηκε στην περιοχή της Ανδαλουσίας
© Eliseo Trigo / EPA

Ισπανία: Ο ιβηρικός λύκος θεωρείται οριστικά εξαφανισμένος πλέον στην περιοχή της Ανδαλουσίας. 

Η περιοχή της Ανδαλουσίας στην Ισπανία είναι πασίγνωστη σε όλα τα μέρη του κόσμου για αρκετά τα πράγματα. Το Φλαμένκο, η αρχιτεκτονική και τα χαρακτηριστικά λευκά σπίτια στα χωριά της επαρχίας, είναι πόλος έλξης για πολλούς κάθε χρόνο. Στην περιοχή για πάρα πολλά χρόνια τα βουνά της Σιέρα Νεβάδα ήταν και το σπίτι των ιβηρικών λύκων. Πλέον το είδος τους θεωρείται οριστικά εξαφανισμένο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως πλέον δεν βρίσκεται κανένας από αυτούς εν ζωή.

Ιβηρικός λύκος: Μέρος της ισπανικής κουλτούρας

Για πολλούς αιώνες οι ιβηρικοί λύκοι περιπλανούνταν στα βουνά της Νότιας Ανδαλουσίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους ήταν το γκρι τρίχωμα και το μικρότερο μέγεθος σε σχέση με άλλα είδη λύκων. Ζούσαν οργανωμένοι σε αγέλες και μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν χαρακτηριστεί είδος σε κίνδυνο αλλά όχι επίσημα υπό εξαφάνιση.

Ο ιβηρικός λύκος είναι ένα κομμάτι της ισπανικής παράδοσης, καθώς αναφέρεται συχνά σε ιστορίες και μύθους.

Από το 2003 η τοπική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει να παρακολουθεί πιο στενά τον πληθυσμό του συγκεκριμένου είδους. Μάλιστα είχαν θεσπιστεί και νόμοι ώστε να αποφεύγονται τα τετ α τετ με τους κατοίκους της περιοχής.

Το 2010, σύμφωνα με έρευνες, στην περιοχή -και συγκεκριμένα στην περιοχή Σιέρα Μορένα- ζούσαν 5 με 6 αγέλες. Ο αριθμός τους εκείνη την περίοδο ανερχόταν σε 56.

Από το 2020, όμως, και μετά πολλοί αναφέρουν πως δεν έχουν δει κάποιο λύκο στην περιοχή. Ειδικοί αναφέρουν μάλιστα πως ίσως από το 2003 να έχουν σταματήσει να αναπαράγονται. Πλέον το 2023 είναι -όπως όλα δείχνουν- είδος οριστικά εξαφανισμένο.

Ο Συντονιστής Άγριας Φύσης στην Ισπανία Λουίς Σουάρεζ ανέφερε: «Αυτά είναι τραγικά νέα και φανερώνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αγέλες λύκων στην Ισπανία εξαιτίας καταστροφής των βιοτόπών τους ή του παράνομου κυνηγιού. Ο τραγικός χαμός των λύκων στην Ανδαλουσία οφείλεται στην έλλειψη λήψης μέτρων από την τοπική κοινότητα» και συμπλήρωσε:

«Είναι ντροπή να μην έχει προστατευτεί ο ιβηρικός λύκος. Δεν υπήρχε ένα σχέδιο από την κυβέρνηση. Αυτό το πρόβλημα υπήρχε εδώ και δεκαετίες».

Ο ιβηρικός λύκος δεν είχε τεθεί επίσημα σε καθεστώς «είδους υπό εξαφάνιση», ώστε να είναι σε θέση η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας να κινηθεί νομικά για την προστασία του. Ίσως αυτό να συνέβη καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις δεν ήθελαν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους κυνηγούς, καθώς το κυνήγι είναι δημοφιλές στην Ιβηρική Χερσόνησο.  

«Τώρα πρέπει γρήγορα να επιστρέψει το είδος σην περιοχή. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες» κατέληξε ο Σουάρεζ.

Στην Ισπανία ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός λύκων στην Ευρώπη. Στα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχαν περίπου 9.000 στη χώρα. Σύμφωνα με μελέτες το 1970 είχαν μείνει επίσημα μερικές εκατοντάδες.

Οι λύκοι αποτελούσαν πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους και είχε επικρατήσει η πρακτική να δηλητηριάζονται. Στη δεκαετία του 1970 μπήκε φρένο στη χρήση δηλητηρίου και έτσι το είδος άρχισε να αυξάνεται.

Το 2021 στις περιοχές Καστίγια και Λεόν, Γαλικία και Αστούριας ζούσαν περίπου 2.000 με 2.500 λύκοι σε 297 αγέλες. Εκεί το εποχιακό κυνήγι ήταν απαγορευμένο.

Την ίδια περίοδο, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο προστασίας του είδους, το οποίο στόχευε σε αύξηση κατά 18% του πλυθησμού των Ιβηρικών λύκων.

Παρ' όλ' αυτά το Ινστιτούτο Άγριων Ζώων στη Μαδρίτη διατυπώνει την άποψη πως τα στοιχεία που δημοσιοποιούνταν δεν είναι ακριβή και ίσως ο πραγματικός αριθμός των λύκων να είναι πολύ μικρότερος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.