Κοσμος

Αυξάνεται η τιμή του ουρανίου μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα

Euratom: «Δεν διαφαίνεται άμεσος κίνδυνος για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Δεν διαφαίνεται άμεσος κίνδυνος για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας Euratom

To στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στον Νίγηρα την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε την αύξηση στην τιμή του ουρανίου. Αν και προς το παρόν η αύξηση είναι μικρή - από τα 56,15 δολ. ανά λίβρα στα 56,25 δολ.- μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι τα τα τελευταία τρία χρόνια η τιμή του ουρανίου έχει διπλασιαστεί ωστόσο δεν έχει αγγίξει το ανώτατο όριο των 140 δολ. που είχε φτάσει το 2007.

Η γαλλική εταιρεία εκμετάλλευσης ορυχείων ουρανίου στον Νίγηρα, Orano, δήλωσε από την πλευρά της, ότι συνεχίζει τις δραστηριότητές της παρά το πραξικόπημα. Άλλωστε, οι περισσότεροι εργαζόμενοι των ορυχείων, όπως αναφέρει, δεν είναι Γάλλοι υπήκοοι αλλά ντόπιοι. 

Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας: Δεν κινδυνεύει η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας Euratom ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν επαρκή αποθέματα ουρανίου για διάστημα τριών ετών, ενώ σημειώνει ότι δε διαφαίνεται άμεσος κίνδυνος για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, στην περίπτωση που ο Νίγηρας μειώσει τις παραδόσεις ουρανίου.

Ο Νίγηρας, που εδώ και μία εβδομάδα τελεί υπό στρατιωτικό πραξικόπημα, είναι η χώρα που πέρυσι τερμάτισε δεύτερη ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής ουρανίου για την ΕΕ, ενώ είναι η έβδομη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ουρανίου στον κόσμο.

Πραξικόπημα στον Νίγηρα © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναχώρησε το πρώτο αεροσκάφος απομακρύνοντας τους Γάλλους πολίτες 

Την ίδια ώρα, αποχωρούν ευρωπαίοι πολίτες από τη χώρα.

Περίπου εκατό Γάλλοι πολίτες περίμεναν σήμερα, Τρίτη (1/8) έξω από το διεθνές αεροδρόμιο Ντιόρι Χαμάντι της Νιαμέι, προκειμένου να επιβιβαστούν στην πρώτη οργανωμένη πτήση για την απομάκρυνσή τους από τον Νίγηρα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι Γάλλοι είναι οι μοναδικοί ταξιδιώτες που βρίσκονται στο αεροδρόμιο. Έφτασαν εκεί με ιδιωτικά μέσα, κρατώντας μόνο από ένα μικρό σακίδιο, όπως τους ζήτησε το προξενείο της χώρας του που τους ενημέρωσε τα ξημερώματα για την επιχείρηση εκκένωσης, μία εβδομάδα μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα.

Στον χώρο βρίσκονται επίσης αστυνομικοί από τον Νίγηρα και περίπου 20 Γάλλοι στρατιώτες, με στολή ή με πολιτική περιβολή, που διευκρίνισαν ότι η επιβίβαση θα γίνει με βάση τους κανόνες που τηρούνται «στα κλασικά αεροδρόμια».

Περίπου 600 Γάλλοι πολίτες βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον Νίγηρα. Η γαλλική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν η επιχείρηση απομάκρυνσής τους θα διαρκέσει πολλές ημέρες, γιατί δεν γνωρίζει ακόμη πόσοι από αυτούς θα θελήσουν να φύγουν από τη χώρα.

Η Γαλλία, η πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή, που στηρίζει τον ανατραπέντα πρόεδρο του Νίγηρα Μοαμάντ Μπαζούμ, φαίνεται ότι είναι ο βασικός στόχος των πραξικοπηματιών στρατιωτικών. Χιλιάδες διαδηλωτές, φίλα προσκείμενοι στον στρατό, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από την πρεσβεία της χώρας στη Νιαμέι ενώ η χούντα κατηγορεί το Παρίσι ότι θέλει να παρέμβει στρατιωτικά στη χώρα.

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Και η Γερμανία καλεί τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη χώρα

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Γερμανούς που βρίσκονται στον Νίγηρα να εγκαταλείψουν τη χώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης που οργανώνουν οι γαλλικές αρχές για τους δικούς τους υπηκόους, από την πρωτεύουσα Νιαμέι. «Ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια των Γερμανών πολιτών», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι Γάλλοι συνάδελφοί μας προσφέρθηκαν, εντός των ορίων των δυνατοτήτων τους, να δεχθούν Γερμανούς πολίτες στις πτήσεις τους από τον Νίγηρα», δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτή τη στιγμή η ύψιστη προτεραιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι φυσικά η ασφάλεια των Γερμανών που βρίσκονται στη χώρα. Όπως και σε προηγούμενες κρίσεις, συντονιζόμαστε για αυτό στενά με τη Γαλλία και άλλους Ευρωπαίους εταίρους», έγραψε στο Twitter πριν από λίγη ώρα η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Χθες το Βερολίνο ανακοίνωσε την αναστολή της διμερούς συνεργασίας με τον Νίγηρα– και της οικονομικής στήριξης της κυβέρνησής του–, προειδοποιώντας και για «περαιτέρω βήματα» ως αντίδραση στο στρατιωτικό πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας, ακόμη ωστόσο δεν υπήρχαν σχέδια για απομάκρυνση των Γερμανών που βρίσκονται στη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο 'Αμυνας, στον Νίγηρα βρίσκονται 100 στελέχη της Bundeswehr, στο πλαίσιο αποστολής εκπαίδευσης των τοπικών ενόπλων δυνάμεων.

Εκκένωση πολιτών της έχει ανακοινώσει και η Ιταλία, με ειδική πτήση από τη Νιαμέι.