Κοσμος

Σαν σήμερα 24 Ιουλίου ένας «Ιντιάνα Τζόουνς» ανακάλυψε την «Χαμένη πόλη των Ίνκας»

Το χρονικό μιας απίστευτης εξερεύνησης που οδήγησε στην ανακάλυψη του Μάτσου Πίτσου και όχι μόνο

62222-137653.jpg
A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 24 Ιουλίου ένας «Ιντιάνα Τζόουνς» ανακάλυψε την «Χαμένη πόλη των Ίνκας»
Η θρυλική πόλη των Ίνκας © Gonzalo Kenny / Unsplash

Σαν σήμερα 24 Ιουλίου, το 1911, ένας Αμερικανός ιστορικός εντοπίστηκε το Μάτσου Πίτσου, αλλά η θρυλική ομορφιά του δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει την εξερεύνηση, φθάνοντας μέχρι την πραγματική «Χαμένη Πόλη των Ίνκας»

Σαν σήμερα, 24 Ιουλίου το 1911, ο Αμερικανός ιστορικός Hiram Bingham ανακαλύπτει τα ερείπια του Μάτσου Πίτσου, της αρχαίας πόλης των Ίνκας στο Περού που είναι πλέον ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Ο Hiram Bingham δεν ήταν αρχαιολόγος ή ανθρωπολόγος. Ήταν λέκτορας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, όμως η ανακάλυψη του Μάτσου Πίτσου κάθε άλλο παρά τυχαίο γεγονός ήταν. 

Για την ακρίβεια, ο Bingham βρέθηκε στο Περού προσπαθώντας να βρει τις τελευταίες πρωτεύουσες των Ίνκας, Vitcos και Vilcabamba.
Πολλοί εξερευνητές περιφέρονταν στην περουβιανή ύπαιθρο για χρόνια, αναζητώντας τη θρυλική «Χαμένη Πόλη των Ίνκας», την οποία φαντάζονταν ότι ήταν γεμάτη χρυσό. Πώς λοιπόν ο Bingham κατέληξε να είναι εκείνος που πέτυχε αυτή τη διάσημη ανάβαση στις 24 Ιουλίου 1911;

Η αρχή μιας εκπληκτικής εξερεύνησης

Οι μελετητές επισημαίνουν ότι ήταν πραγματικά ο πρώτος εξερευνητής που πήγε στην περιοχή έχοντας συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες προφορικές μαρτυρίες.

Χρησιμοποιώντας τα ονόματα των τοποθεσιών που αναφέρονται στα ισπανικά χρονικά και τους χάρτες παλαιότερων Περουβιανών γεωγράφων, πήγαινε από σημείο σε σημείο, και δεν απέρριψε ποτέ καμία πρόταση ντόπιων για να επισκεφθεί ερείπια.

Ίσως ήταν και ο λόγος για τον οποίο εκείνο το καλοκαίρι του 1911, ο Bingham πέτυχε ένα ιστορικό ρεκόρ για οποιονδήποτε εξερευνητή. Ανακάλυψε όχι μόνο το Μάτσου Πίτσου, αλλά και ακόμη δύο αρχαίες πόλεις των Ίνκας, που όντως ήταν οι χαμένες τελευταίες πρωτεύουσες της αυτοκρατορίας.

Σαν σήμερα 24 Ιουλίου ένας «Ιντιάνα Τζόουνς» ανακάλυψε την «Χαμένη πόλη των Ίνκας»
© Federico Scarionati / Unsplash

Η ανακάλυψη του Μάτσου Πίτσου

Ο Bingham έφτασε με μια μικρή ομάδα εξερευνητών από το Cuzco στην κοιλάδα Urubamba, όπου ένας ντόπιος αγρότης τους είπε για μερικά ερείπια που βρίσκονται στην κορυφή ενός κοντινού βουνού. Ο αγρότης ονόμασε το βουνό Μάτσου Πίτσου, που σήμαινε «Παλιά Κορυφή» στη μητρική γλώσσα Κέτσουα.

Την επόμενη μέρα - 24 Ιουλίου - μετά από μια δύσκολη ανάβαση στην κορυφογραμμή του βουνού με κρύο και βροχερό καιρό, ο Bingham συνάντησε μια μικρή ομάδα αγροτών που του έδειξαν τον υπόλοιπο δρόμο. Με επικεφαλής ένα 11χρονο αγόρι, αντίκρισε για πρώτη φορά το περίπλοκο δίκτυο από πέτρινες βεράντες που σηματοδοτούν την είσοδο στο Μάτσου Πίτσου.

Η τοποθεσία είναι άκρως εντυπωσιακή, με πάνω από 3.000 πέτρινα σκαλοπάτια να συνδέουν τα πολλά διαφορετικά επίπεδα της και τα πανύψηλα πέτρινα μνημεία της «Ιερής Πόλης». Χαρακτηρίζεται ως σήμερα από μια μυστηριώδη λαμπρότητα και παραμένει ένα από τα πιο διάσημα μνημεία του κόσμου.

Η Χαμένη Πόλη των Ίνκας

Παρά την εκπληκτική ανακάλυψη, ο εξερευνητής συνέχισε, ίσως γιατί ήθελε να σιγουρευτεί, ή για να ελέγξει τις πληροφορίες που ντόπιοι του εκμυστηρεύτηκαν για την ύπαρξη ερειπίων και σε άλλο σημείο. Στην κορυφή του βουνού, σε ένα απίστευτα απόκρημνο μέρος, πάνω από τον ποταμό Vilcabamba.

Πραγματικά, στην όμορφη κορυφογραμμή, στη μέση μιας κοιλάδας ο Bingham είδε το Λευκό Παλάτι του επαναστάτη βασιλιά των Ίνκας Manco Inca. Ήταν το σημείο όπου ο Manco υποχώρησε το 1537 όταν τον κυνηγούσαν οι Ισπανοί. Αυτή ήταν η πόλη Vitcos.

Παρά και αυτήν την εκπληκτική ανακάλυψη, ο εξερευνητής συνέχισε πάνω από την κορυφογραμμή προς τον Αμαζόνιο και προς το Espiritu Pampa.

Σαν σήμερα 24 Ιουλίου ένας «Ιντιάνα Τζόουνς» ανακάλυψε την «Χαμένη πόλη των Ίνκας»
Η τελευταία πρωτεύουσα των Ίνκας © Kiyoshi/ Unsplash

Το Espiritu Pampa είναι το σύγχρονο όνομα για την εξαφανισμένη πόλη Vilcabamba—την πραγματική Χαμένη Πόλη των Ίνκας, όπου ο τελευταίος αυτοκράτορας των Ίνκας συνελήφθη από τους Ισπανούς το 1572.

Το Μάτσου Πίτσου ήταν επικό, αλλά το Espiritu Pampa είναι εκεί όπου γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας των Ίνκας – η πραγματική τελευταία πρωτεύουσα, εκεί όπου αιχμαλωτίστηκε ο τελευταίος βασιλιάς των Ίνκας Tupac Amaru.

Μια πόλη μέσα στη ζούγκλα, καλυμμένη με πυκνή βλάστηση και με πέτρινα κτίρια που υπολείπονταν πολύ σε σύγκριση με ό,τι είχε δει στο Μάτσου Πίτσου. Οι μελετητές αναφέρουν ότι έριξε μια ματιά γύρω του και έφυγε, για να μην επιστρέψει ποτέ ξανά εκεί.

Μάτσου Πίτσου ή η Χαμένη Πόλη των 'Ινκας;

Στη συνέχεια στο βιβλίο του για την εξερεύνησή του και την ανακάλυψη της Χαμένης Πόλης των Ίνκας, ο Bingham αδιαφορώντας για τα στοιχεία, ανακήρυξε το Μάτσου Πίτσου ως την θρυλική πόλη.

Και μπορεί το Μάτσου Πίτσου να είναι μια όντως θρυλική πόλη, ωστόσο δεν είναι η Χαμένη Πόλη των Ίνκας. Κι αυτό γιατί το επικό Μάτσου Πίτσου αντιστοιχεί σε μια πρωτεύουσα αυτοκρατορίας, εξηγούν οι μελετητές, ενώ η ταπεινή Vilcabamba είναι μια πόλη – καταφύγιο έναντι των κατακτητών. Και αυτή είναι η πραγματική Χαμένη Πόλη των Ίνκας.

Machu Picchu 101 | National Geographic

Σαν σήμερα γεγονότα

1132 - Ο Ρανούλφος Β΄ νικά τον Ρογήρο Β΄ της Σικελίας στη μάχη της Νόκερα.
1148 - Β΄ Σταυροφορία: Ο Λουδοβίκος Ζ´ της Γαλλίας ξεκινά την πολιορκία της Δαμασκού.
1567 - Η Μαρία Α΄ της Σκωτίας αναγκάζεται να παραιτηθεί και αντικαθίσταται από τον μόλις ενός έτους γιο της, Ιάκωβο Α΄.
1701 - Ο Αντουάν ντε λα Μοτ Καντιλάκ ιδρύει το Φορτ Ποντσαρτράν, το οποίο αργότερα θα γίνει η πόλη του Ντιτρόιτ.
1823 - Καταργείται η δουλεία στη Χιλή.
1823 - Στο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας λαμβάνει χώρα η ναυμαχία της ομώνυμης λίμνης, όπου οι κολομβιανές δυνάμεις νικούν το ισπανικό ναυτικό.
1847 - Μετά από 17 μήνες ταξιδιού, ο Μπρίγκαμ Γιανγκ οδηγεί 148 Μορμόνους στην Κοιλάδα Σολτ Λέικ, με αποτέλεσμα την ίδρυση του Σολτ Λέικ Σίτι.
1864 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο στρατηγός των Συνομόσπονδων Πολιτειών Αμερικής Τζάμπαλ Άντερσον Ήρλυ νικά τα στρατεύματα της Ένωσης σε μία προσπάθεια να τα κρατήσει έξω από την κοιλάδα Σεναντόα.
1866 - Ανασυγκρότηση: το Τενεσί γίνεται η πρώτη Πολιτεία των Η.Π.Α. που επιστρέφει στην Ένωση μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.
1910 - Η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταλαμβάνει τη Σκόδρα δίνοντας τέλος στην αλβανική εξέγερση του 1910.
1911 - Ο Χίραμ Μπίνγκαμ Γ΄ ανακαλύπτει το Μάτσου Πίτσου, τη «Χαμένη Πόλη των Ίνκας».
1922 - Το σχέδιο της Βρετανικής Εντολής στην Παλαιστίνη επικυρώνεται επίσημα από το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών.
1923 - Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και άλλες χώρες που πολέμησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπογράφουν στην Ελβετία τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία ορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.
1924 - Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης γίνεται πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.
1938 - Πρώτη ανάβαση στη βόρεια όψη του Άιγκερ.
1941 - Η Ιαπωνία καταλαμβάνει την Γαλλική Ινδοκίνα με την συγκατάθεση της Γαλλίας του Βυσί.
1943 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Επιχείρηση Γόμορρα. Το Αμβούργο βομβαρδίζεται από αμερικανικά αεροπλάνα την ημέρα και από βρετανικά και καναδικά αεροπλάνα τη νύχτα. Μέχρι το τέλος της επιχείρησης, 9.000 τόνοι εκρηκτικών θα σκοτώσουν περισσότερους από 30.000 ανθρώπους και θα καταστρέψουν 280.000 κτίρια.
1950 - Η πολεμική αεροπορική βάση στο Κέιπ Κανάβεραλ πραγματοποιεί την πρώτη της εκτόξευση πυραύλου.
1967 - Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στον Καναδά, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ δηλώνει σ' ένα πλήθος πάνω από 100.000 ατόμων στο Μόντρεαλ: Vive le Québec libre! («Ζήτω το ελεύθερο Κεμπέκ!»). Η δήλωση, η οποία ερμηνεύτηκε ως υποστήριξη της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ, ενθουσίασε πολλούς κατοίκους του Κεμπέκ αλλά εξόργισε την κυβέρνηση του Καναδά και πολλούς Αγγλοκαναδούς.
1974 - Άφιξη στην Αθήνα του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας που διέθεσε ο πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, όπως έτσι δηλώθηκε. Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμανε και το τέλος της 7ετούς στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, αν και η τότε στρατιωτική ηγεσία διατηρήθηκε στη θέση της, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου μέχρι το επόμενο καλοκαίρι του 1975 δήλωνε «Η χούντα δεν έπεσε».
2013 - Εκτροχιάστηκε τρένο στην Γαλικία από ανθρώπινο λάθος. 79 ήταν οι νεκροί και 95 οι τραυματίες. Ο πρόεδρος της χώρας Μαριάνο Ραχόι κήρυξε τριήμερο πένθος. Είναι το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα τα τελευταία 70 χρόνια στην Ισπανία
2014 - Αεροσκάφος της Ισπανικής Swiftair, Πτήση 5017 της Air Algérie από την Μπουρκίνα Φάσο προς το Αλγέρι συνετρίβη.

Σαν σήμερα Γεννήσεις

1686 - Μπενεντέτο Μαρτσέλο, Ιταλός συνθέτης
1783 - Σιμόν Μπολίβαρ, Βενεζουελανός ηγέτης
1802 - Αλέξανδρος Δουμάς (πατέρας), Γάλλος συγγραφέας
1860 - Άλφονς Μούχα, Τσέχος καλλιτέχνης
1864 - Φρανκ Βέντεκιντ, Γερμανός συγγραφέας
1895 - Ρόμπερτ Γκρέιβς, Άγγλος συγγραφέας
1897 - Αμέλια Έρχαρτ, Αμερικανίδα πιλότος και συγγραφέας
1904 - Ντέλμερ Ντέιβς, Αμερικανός σκηνοθέτης
1923 - Τζορτζ Μόλετ, γενικός κυβερνήτης της Αγίας Λουκίας
1924 - Άρης Πουλιανός, Έλληνας ανθρωπολόγος
1938 - Χορστ-Γκούντερ Γκρέγκορ, Γερμανός κολυμβητής
1944 - Γιαν-Καρλ Ράσπε, Γερμανός τρομοκράτης
1949 - Ζοάν Ενρίκ Βίβες Σισίλια, Ισπανός αρχιεπίσκοπος
1950 - Γιαντράνκα Στογιάκοβιτς, Βόσνια τραγουδίστρια
1956 - Τσάρλι Κριστ, Αμερικανός πολιτικός
1957 - Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ, Ουζμπέκος πολιτικός
1963 - Καρλ Μαλόουν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1964 - Πέδρο Πάσους Κοέλιου, Πορτογάλος πολιτικός
1966 - Αλέκος Ζαζόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
1969 - Τζένιφερ Λόπεζ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και επιχειρηματίας
1970 - Έλλη Κοκκίνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1970 - Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Έλληνας ηθοποιός
1976 - Τιάγκο Μοντέιρο, Πορτογάλος οδηγός αγώνων
1982 - Άννα Πάκουιν, Καναδή ηθοποιός
1983 - Ντανιέλε Ντε Ρόσι, Ιταλός ποδοσφαιριστής
1985 - Τίγκαν Πρίσλεϊ, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός
1991 - Έμιλι Μπετ Ρίκαρντς, Καναδή ηθοποιός

Σαν σήμερα Θάνατοι

969 - Αγία Όλγα
1115 - Ματθίλδη της Κανόσα, Ιταλίδα ευγενής
1568 - Κάρολος, πρίγκιπας των Αστουριών
1739 - Μπενεντέτο Μαρτσέλο, Ιταλός συνθέτης
1837 - Ρόμπερτ Κόκινγκ, Άγγλος εφευρέτης
1862 - Μάρτιν Βαν Μπιούρεν, 8ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1864 - Κωνσταντίνος Τάττης, Έλληνας έμπορος και αγωνιστής
1901 - Ανδρέας Λασκαράτος, Έλληνας συγγραφέας
1916 - Εμμανουήλ Μανουσογιαννάκης, Έλληνας στρατιωτικός
1927 - Ρυουνοσούκε Ακουταγκάβα, Ιάπωνας συγγραφέας
1930 - Σάτριγιος Ραγκάνα, Λιθουανή συγγραφέας
1960 - Χανς Άλμπερς, Γερμανός ηθοποιός και τραγουδιστής
1968 - Δημήτριος Μερλόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1969 - Βίτολντ Γκομπρόβιτς, Πολωνός συγγραφέας
1973 - Κωνσταντίνος Δόβας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1974 - Τζέιμς Τσάντγουικ, Άγγλος φυσικός
1977 - Σπυρίδων Τετενές, Έλληνας διπλωμάτης
1980 - Πίτερ Σέλλερς, Άγγλος ηθοποιός
1991 - Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, Πολωνός συγγραφέας
1995 - Σαδίκ Αχμέτ, Έλληνας πολιτικός
1997 - Χαράλαμπος Ερμείδης, Έλληνας πολιτικός
2002 - Ταρσή Μπουγά, Ελληνίδα πολιτικός
2007 - Νίκος Ζαχαρίου, Έλληνας βαθύφωνος
2008 - Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου, Ελληνίδα ιδρύτρια μουσείου
2012 - Τζον Άτα Μιλς, Γκανέζος πολιτικός
2013 - Νίκος Μαμαγκάκης, Έλληνας συνθέτης
2017 - Ζωή Φυτούση, Ελληνίδα ηθοποιός

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.