Κοσμος

Ιστορική συνάντηση Χένρι Κίσινγκερ - Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο - «Ιδιωτική» λέει η Ουάσινγκτον

Σε μια περίοδο που οι σινοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© XINHUA / Huang Jingwen / EPA

Κίνα: Με τον Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε στο Πεκίνο ο Χένρι Κίσινγκερ

Στο Πεκίνο ταξίδεψε ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επί προεδρίας Νίξον, Χένρι Κίσινγκερ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σε μια περίοδο που οι σινοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, παρά την πρόσφατη σειρά επισκέψεων αξιωματούχων των ΗΠΑ στην Κίνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον αρχιτέκτονα της ιστορικής προσέγγισης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας τη δεκαετία του 1970, πως οι «παλιοί φίλοι» όπως εκείνος δεν θα ξεχαστούν ποτέ, εν μέσω προσπαθειών από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον για αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεών τους.

«Για άλλη μια φορά, η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, και για άλλη μια φορά, οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν μια επιλογή», είπε ο Σι στον εκατονταετή πρώην Αμερικανό διπλωμάτη.

Ο Κίσινγκερ έπαιξε διπλωματικό ρόλο-κλειδί στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο τη δεκαετία του 1970 όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ.

Σημειώνοντας πως ο Κίσινγκερ γιόρτασε πρόσφατα τα 100ά γενέθλιά του και πως έχει επισκεφθεί την Κίνα περισσότερες από 100 φορές, ο Σι είπε πως η επίσκεψή του αυτή τη φορά έχει «ξεχωριστή σημασία».

«Ο κινεζικός λαός δεν ξεχνά ποτέ τους παλιούς του φίλους, και οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα συνδέονται πάντα με το όνομα του Χένρι Κίσινγκερ», είπε ο Σι στον Κίσινγκερ στο Ντιαογιουτάι, την κρατική έπαυλη της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο, όπου γίνονται συνήθως δεκτοί οι ξένοι αξιωματούχοι.

Ο Κίσινγκερ, που απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στην Κίνα την οποία επισκέπτεται τακτικά αφότου αποχώρησε από τη δημόσια υπηρεσία, δήλωσε πως είναι ευγνώμων που το Πεκίνο έκανε διευθετήσεις ώστε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο κτίριο όπου είχε συναντηθεί με τους Κινέζους ηγέτες κατά την πρώτη επίσκεψή του.

«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ένα θέμα παγκόσμιας ειρήνης και προόδου της ανθρώπινης κοινωνίας», δήλωσε ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε τις αρχές που καθιέρωσε η Ανακοίνωση της Σαγκάης, να αντιληφθούμε την υπέρτατη σημασία που προσδίδει η Κίνα στην αρχή της μίας Κίνας, και να μετακινήσουμε τη σχέση σε μια θετική κατεύθυνση», είπε ο Κίσινγκερ στη διάρκεια της συνάντησης.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συζητήσει με την αμερικανική πλευρά τον σωστό δρόμο να προχωρήσουν οι δύο χώρες και να προωθήσουν τη σταθερή πρόοδο των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Σι.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν αμοιβαία και να ευημερήσουν μαζί, πρόσθεσε, τονίζοντας πως το κλειδί είναι να ακολουθήσουν τις αρχές του «αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της ωφέλιμης για όλους συνεργασίας».

Ο Κίσινγκερ είχε μεταβεί μυστικά στο Πεκίνο τον Ιούλιο του 1971 με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την κομμουνιστική Κίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιστορική επίσκεψη στο Πεκίνο το 1972 του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον.

Το άνοιγμα αυτό στην Κίνα έδωσε τέλος στην απομόνωσή της και συνέβαλε στην άνοδο σε δύναμη του Πεκίνου, πρωτίστως οικονομικά, στην παγκόσμια σκηνή.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έγινε δεκτός για συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο στον ίδιο χώρο στον οποίο είχε εργαστεί για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κίνα πριν από πενήντα χρόνια, στο Ντιαογιουτάι, στην κρατική έπαυλη της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο.

Επαφές ανώτατου διπλωματικού προφίλ

Την Τετάρτη (19.7), ο Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον πρώτο στην ιεραρχία της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

Ο Κινέζος ανώτατος διπλωμάτης τον ευχαρίστησε κυρίως για την «ιστορική συμβολή του στο ξεπάγωμα των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ».

«Η αμερικανική πολιτική προς την Κίνα χρειάζεται διπλωματική σοφία τύπου Κίσινγκερ και πολιτικό θάρρος τύπου Νίξον», δήλωσε ο Ουάνγκ Γι στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Για την Κίνα, η οποία αποτελεί σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, ο Ουάνγκ Γι είπε στον συνομιλητή του ότι είναι «αδύνατο να την περικυκλώσει ή να την περιορίσει κανείς».

Προχθές Τρίτη (18.7) ο Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού, στον οποίο έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερη για την επίσκεψή του στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα, αλλά επισήμανε ότι δεν ενεργεί για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Κίσινγκερ, ο οποίος συμπλήρωσε τα 100 χρόνια τον Μάιο και έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, έκανε περιουσία όταν έφυγε από την πολιτική, παρέχοντας συμβουλές σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην Κίνα. Έχει προειδοποιήσει κατά της σκλήρυνσης της αμερικανικής πολιτικής προς το Πεκίνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.