- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τακαχίρο Σιράισι: «Ο δολοφόνος του Twitter» και τα εγκλήματά του που συγκλόνισαν τον κόσμο
Υποσχόταν ότι θα αυτοκτονήσει κι αυτός αλλά απέβλεπε μόνο στο δικό του όφελος: σεξ και χρήμα
Τακαχίρο Σιράισι: Ένα αρπακτικό του Twitter που στόχευε ευάλωτες κοπέλες, τις βίαζε, τις σκότωνε και τις τεμάχιζε.
Στην Ιαπωνία, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter είναι το πιο δημοφιλές. Όπως δημοφιλής είναι η ιδέα της αυτοκτονίας ανάμεσα στους νέους. Ο Ιάπωνας σίριαλ κίλερ Τακαχίρο Σιράισι, έχοντας επίγνωση και των δυο, κατάφερε να δελεάσει και να δολοφονήσει οκτώ νεαρές ευάλωτες κοπέλες.
Ο θάνατος αποτελεί μεγάλο μέρος της κουλτούρας της Ιαπωνίας. Το χαρακίρι για παράδειγμα συνιστά έναν τελετουργικό τρόπο αυτοκτονίας και έχει ταυτιστεί με την Ιαπωνική κουλτούρα εδώ και πολλούς αιώνες. Για τους Ιάπωνες το χαρακίρι αποτελούσε σύμβολο θάρρους και καθιερώθηκε από τους Σαμουράι, την παραδοσιακή στρατιωτική αριστοκρατία, ως μοναδικός επιτρεπτός τρόπος θανάτου σε περίπτωση ήττας. Αμέτρητοι Ιάπωνες αξιωματικοί προέβησαν σε χαρακίρι στα νησιά του Ειρηνικού, μετά την ήττα τους, μπροστά στα έκπληκτα μάτια Αμερικανών στρατιωτών. Όπως πολλοί άντρες και γυναίκες, απλοί πολίτες, έκαναν χαρακίρι μπροστα στο αυτοκρατορικό παλάτι μετά το τέλος του πολέμου, το 1945, ως ένδειξη συγνώμης προς τον Αυτοκράτορα για την ήττα της χώρας στον πόλεμο. Πολλοί Ιάπωνες τείνουν να εμπλέκονται με τον κοινωνικό τους ρόλο σε μεγάλο βαθμό και να τον έχουν αναγάγει σε απόλυτο νόημα της ζωής τους. Αυτά τα άτομα είναι ευαίσθητα στα προσωπικά λάθη και τις κοινωνικές αλλαγές. Η ντροπή και η απογοήτευση συνιστούν τόσο ακραία συναισθήματα για τους Ιάπωνες ώστε το υποβαθμισμένο κοινωνικό στάτους, ή απειλή της απώλειάς του, μπορεί να τους ωθήσει να βάλουν τέλος στην ζωή τους.
Στους νέους Ιάπωνες, τους έφηβους, όλα αυτά εντείνονται με την ευαισθησία της ηλικίας και εκφράζουν πια την κατάθλιψη και την επιθυμία της αυτοκτονίας μέσα στα κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί δηλώνουν την επιθυμία να αυτοκτονήσουν, αλλά όταν φτάνουν να το επιχειρήσουν, δεν έχουν τη δύναμη και ζητούν τη συντροφιά κάποιου που θα αυτοκτονήσει μαζί τους. Όπου όμως υπάρχουν ζωές που βασανίζονται, υπάρχουν κι εκείνοι που κοιτούν να λεηλατήσουν αυτές τις ζωές. Ο Τακαχίρο Σιράισι ήταν ένα από αυτά τα αρπακτικά που έδρασε μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2017.
Αν πάμε την ιστορία του πίσω και δούμε τους άνδρες σίριαλ κίλερ που αισθάνονται υποχρεωμένοι να σκοτώνουν ξανά και ξανά, με λίγες εξαιρέσεις, φαίνεται ότι όλοι ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Είναι συνήθως ευγενικά αν και κάπως ήσυχα άτομα που προβάλλουν τη βιτρίνα της τέλειας κανονικότητας. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια, αγωνίζονται να κρατήσουν κρυφό το σκοτεινό μυστικό τους και τον καταναγκασμό τους υπό έλεγχο. Γι' αυτό, όταν αναπόφευκτα συλλαμβάνονται, όσοι τους γνώριζαν σοκάρονται και…πέφτουν από τα σύννεφα. Αλλά πάντα υπάρχουν σημάδια, όπως και στην περίπτωση του Σιράισι. Σύμφωνα με τους φίλους του από το σχολείο, ο Σιράισι και άλλοι έπαιξαν ένα «παιχνιδάκι» όπου με τη σειρά τους έπνιγαν ο ένας τον άλλον, μέχρι να μελανιάσει το πρόσωπό τους. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου.
Όταν τελείωσε το λύκειο, εργάστηκε σε σούπερ μάρκετ. Είναι άγνωστο αν απολύθηκε ή αν παραιτήθηκε επειδή αυτή η δουλειά δεν του παρείχε αρκετά έσοδα, πάντως σύντομα βρήκε δουλειά στην περιοχή των κόκκινων φαναριών του Τόκιο. Ο ρόλος του ήταν να πείθει γυναίκες να εργαστούν ως ιερόδουλες. Τις παρέσυρε σε νυχτερινά μαγαζιά και χρησιμοποιούσε τη γοητεία του για να τις πείσει να κάνουν σεξ για να ζήσουν. Το να πείσεις κάποιον να πουλήσει το σώμα του, να το διαθέσει ως τίποτα περισσότερο από ένα αντικείμενο, δεν είναι εύκολο. Οπότε, για να είναι επιτυχημένος και να έχει μια καρποφόρα “καριέρα” στον κλάδο, ο Σιράισι πρέπει να ήταν πολύ πειστικός και γλυκομίλητος. Αλλά η “καριέρα” του αυτή ήταν μια δραστηριότητα απαγορευμένη. Μετά από “κάρφωμα” αντιπάλων στη δουλειά, έπεσε στα χέρια της αστυνομίας. Συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2017 για μαστροπεία κοριτσιών στους τοπικούς οίκους ανοχής και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών. Δυστυχώς, η αναστολή της ποινής για 3 χρόνια τον κράτησε ελεύθερο -και έγινε ό,τι ακολούθησε.
Ο Τακαχίρο Σιράισι βρέθηκε ξαφνικά άνεργος στα 27 του χρόνια και όπως οι περισσότεροι νέοι περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στο διαδίκτυο. Εδώ βρήκε και έβαλε στον στόχο του οκτώ από τις εννέα δυστυχισμένες ψυχές που θα γίνονταν θύματά του. Όσο εργαζόταν στη βιομηχανία του σεξ, χρησιμοποιούσε το Twitter για να εξαναγκάζει νεαρά κορίτσια να δουλέψουν σε νυχτερινά κέντρα για λογαριασμό του, αλλά τώρα άλλαζε τακτική και άρχιζε να λεηλατεί ζωές. Τον Μάρτιο του 2017 άνοιξε λογαριασμό στο Twitter για να επικοινωνήσει με γυναίκες που σκοπεύουν να αυτοκτονήσουν, γιατί τις θεωρούσε εύκολο στόχο. «Θέλω να βοηθήσω άτομα που πραγματικά υποφέρουν. Παρακαλώ, στείλτε μου μήνυμα ανά πάσα στιγμή», έγραφε. Και ξεκίνησε να πείθει τις αυτοκτονικές γυναίκες ότι θα μπορούσε να τις βοηθήσει να πετύχουν τους στόχους τους και υποσχόταν ότι θα πέθαινε μαζί τους.
Δυστυχώς, αυτό ήταν ένα ψέμα. Αντί να τους δοθεί η βοήθεια στο απονενοημένο τους διάβημα, όσες του απάντησαν δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Σε διάστημα τριών μηνών, αφαίρεσε τις ζωές εννέα ανθρώπων, αλλά τα εγκλήματα του Σιράισι βγήκαν στο φως μόνο όταν ο αδελφός ενός από τα θύματά του έκανε τα πάντα για να αναζητήσει την εξαφανισμένη αδερφή του. Ανησυχώντας ότι τη μικρή αδερφή του, που είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης, ο νεαρός ξεκίνησε τη δική του έρευνα. Δεν πέρασε πολύς καιρός και διαπίστωσε ότι η αδερφή του είχε αναρτήσει ένα μήνυμα στο Twitter αναζητώντας κάποιον για ένα σύμφωνο αυτοκτονίας μαζί της. Τρομοκρατημένος από αυτό που διάβαζε, ο αδερφός του θύματος έσκαψε πιο βαθιά και σύντομα ανακάλυψε ότι ο άνδρας που είχε συμφωνήσει με το αίτημά της ήταν ο Τακαχίρο Σιράισι. Ξεκίνησε μια συζήτηση μαζί του, προσποιούμενος ότι ήταν μια ακόμη χαμένη ψυχή που αναζητούσε διαφυγή από τη ζωή, και κανόνισε ένα ραντεβού. Στη συνέχεια επικοινώνησε με την αστυνομία. Στις 31 Οκτωβρίου 2017, οι αστυνομικοί έκαναν επιδρομή στο διαμέρισμα του Σιράισι και δεν μπορούσαν να πιστέψουν όσα βρήκαν.
Είχε εννέα κεφάλια κρυμμένα σε ψύκτες και εργαλειοθήκες μέσα στο διαμέρισμά του, μαζί με διάφορα μέλη και οστά. Μπροστά σε τόσο συντριπτικά στοιχεία εναντίον του, ο Σιράισι απλώς ομολόγησε. Εξήγησε ότι δελέαζε τα θύματά του μέσω Twitter. Έπειθε τις κοπέλες να συναντηθούν στο διαμέρισμά του, στη συνέχεια τις νάρκωνε, τις βίαζε και τις στραγγάλιζε μέχρι θανάτου. Από τα εννέα θύματα, μόνο ο 20χρονος φίλος της πρώτης κοπέλας που σκότωσε δεν έπεσε θύμα αυτού του τρομερού σχεδίου. Όταν πήγε να μιλήσει στον Σιράσι, αφού είχε εξαφανιστεί η φιλενάδα του, ο Σιράισι απλώς τον στραγγάλισε. Οι οκτώ γυναίκες που έπεσαν θύματα του Σιράισι ήταν ηλικίας από 15 έως 26 χρόνων.
Ο Σιράισι εξήγησε στους αστυνομικούς πώς έσπασε και τεμάχισε τα πτώματα και στη συνέχεια πέταξε τα κομμάτια σάρκας μέσα σε σακούλες στους κάδους σκουπιδιών. Αυτό εξηγούσε γιατί -όπως αναφέρθηκε από κάποιον που έμενε στην πολυκατοικία- έβαζε τον ανεμιστήρα να λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η υπόθεση ήταν μεγάλο σοκ για την Ιαπωνία, όπως ήταν και ο τρόπος που ο Σιράισι μετέφερε λεπτομέρειες των εγκλημάτων του στην αστυνομία. Ήταν ψυχρός κι έδειχνε να μη μετανιώνει για τις πράξεις του. Αυτό το επισήμανε και ο δικαστής στη δίκη του: «Κανένα από τα εννέα θύματα δεν συναίνεσε να σκοτωθεί, ακόμη και με σιωπηλή συναίνεση. Είναι εξαιρετικά σοβαρό το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν οι ζωές εννέα νέων. Η αξιοπρέπεια των θυμάτων καταπατήθηκε».
Η υπόθεση του Τακαχίρο Σιράισι και των εγκλημάτων του πυροδότησε μεγάλη συζήτηση παγκοσμίως σχετικά με ιστότοπους στους οποίους συζητείται η αυτοκτονία. Η ιαπωνική κυβέρνηση μάλιστα είχε αναφέρει ότι θα εφαρμόσει νέους κανονισμούς. Οι δολοφονίες προκάλεσαν επίσης μια αλλαγή εκ μέρους του Twitter, που τροποποίησε τους κανόνες του για να δηλώσει ότι οι χρήστες δεν πρέπει να “προωθούν ή να ενθαρρύνουν την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό”.
Την 1η Οκτωβρίου 2020, ο Τακαχίρο Σιράισι δήλωσε ένοχος για εννέα φόνους και στις 15 Δεκεμβρίου 2020 καταδικάστηκε σε θάνατο. Έχει δηλώσει ότι δε θα ασκήσει έφεση στην ποινή του. Η θανατική ποινή του Σιράισι οριστικοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και επί του παρόντος αναμένει την εκτέλεση (που στην Ιαπωνία γίνεται δι’ απαγχονισμού).