Κοσμος

Συγγενείς αγνοουμένων βρήκαν 22 πτώματα σε μυστικούς ομαδικούς τάφους στο Μεξικό

Η χώρα μετρά πάνω από 110.000 αγνοούμενους από το 1962

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μεξικό: Πτώματα σε μυστικούς ομαδικούς τάφους - Οι έρευνες των οικογενειών των αγνοουμένων 

Συνολικά 22 πτώματα σε μυστικούς ομαδικούς τάφους στην περιοχή Ρεϊνόσα στο Μεξικό εντόπισε συλλογικότητα που αναζητεί εξαφανισθέντες. 

«Βρήκαν πολλούς τάφους, 12 το σύνολο, με 22 πτώματα», ανέφερε ο Χόρχε Κουέγιαρ, εκπρόσωπος των αρχών ασφαλείας στην Ταμαουλίπας, την πολιτεία όπου υπάγεται διοικητικά η Ρεϊνόσα. Ο εντοπισμός τους έγινε και αναφέρθηκε από τη συλλογικότητα «Amor por los Desaparecidos en Tamaulipas» [σ.σ.«Αγάπη για τους Εξαφανισμένους στην Ταμαουλίπας»].

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η περιοχή, που γειτονεύει με τις ΗΠΑ, συγκαταλέγεται σε αυτές που σαρώνονται από το κύμα βίας, το οποίο συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα. Ο κ. Κουέγιαρ είπε ακόμη πως η τοπική εισαγγελία προΐσταται της έρευνας και ότι ο οριστικός αριθμός των λειψάνων που θα ανακτηθούν θα ανακοινωθεί μεταγενέστερα. Τα περισσότερα από τα θύματα θάφτηκαν πριν από 10 ως 14 μήνες, διευκρίνισε.

Μεξικό - Συγγενείς εξαφανισμένων κάνουν δικές τους έρευνες

Λόγω της απόγνωσής τους εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας των επίσημων ερευνών, οικογένειες ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί κάνουν δικές τους έρευνες — και, όχι σπάνια, εντοπίζουν μυστικούς ομαδικούς τάφους, συνήθως σε ιδιαίτερα αφιλόξενες και απομακρυσμένες περιοχές.

Η πολιτεία Ματαμόρος αποτελεί για χρόνια θέατρο συγκρούσεων συμμοριών που διεκδικούν τον έλεγχο οδών διακίνησης ναρκωτικών. Τον Μάρτιο, τέσσερις πολίτες των ΗΠΑ απήχθησαν από διακινητές ναρκωτικών στη Ματαμόρος διότι νόμισαν πως επρόκειτο για ανταγωνιστές τους. Με 13.000 εξαφανίσεις, η συγκεκριμένη πολιτεία κατατάσσεται δεύτερη ως προς τον αριθμό των αγνοουμένων σε όλο το Μεξικό, πίσω μόνο από τη Χαλίσκο, που μετρά σχεδόν 15.000 (επακριβώς 14.987).

Η χώρα μετρά πάνω από 110.000 αγνοούμενους από το 1962. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει το χρόνιο πρόβλημα «ανθρώπινη τραγωδία».

Στο Μεξικό έχουν εξάλλου διαπραχθεί κάπου 350.000 καταγεγραμμένες δολοφονίες, που οι αρχές αποδίδουν κατά τη μεγάλη πλειονότητα στις συμμορίες, αφότου άρχισε ο λεγόμενος «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών, η πολύ αμφιλεγόμενη επιχείρηση για να παταχθούν τα καρτέλ με την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό της χώρας τον Δεκέμβριο του 2006.