- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Guardian: Ο πλανήτης βίωσε την πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών
«Τα χειρότερα είναι μπροστά» εκτιμούν μετεωρολόγοι


Guardian: Η εκτίμηση για τις θερμοκρασίες στον πλανήτη, η βασική αιτία για τους καύσωνες και η Κλιματική Αλλαγή
Την πιο ζεστή εβδομάδα όλων εποχών βίωσε ο πλανήτης σύμφωνα με τον Guardian, με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας».
Συγκεκριμένα, η θερμότερη εβδομάδα ήταν ανάμεσα στις 3 και τις 10 Ιουλίου, ενώ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι ο Ιούλιος θα δώσει τις υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες εδώ και 120.000 χρόνια. Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και μια ασυνήθιστη αλυσίδα ισχυρών ανέμων που πνέουν πάνω από τον Ατλαντικό έχουν ήδη προκαλέσει κύματα καύσωνα στο Τέξας, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και πολλά άλλα κράτη.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι η Γη δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του αέρα με όργανα τη δεκαετία του 1850. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και αυτό είναι ανησυχητικό νέο για τον πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO. Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο Κάρστεν Χοστέιν, ερευνητής σε θέματα ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. «Οι πιθανότητες δείχνουν ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών». «Όλων των εποχών», δηλαδή από τη μεσοπαγετώδη περίοδο που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Εέμ στην Ολλανδία (σ.σ. Eemian), «δηλαδή πριν από περίπου 120.000 χρόνια», εξήγησε ο ερευνητής.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο από τις βασικές αιτίες των καυσώνων
Μία από τις βασικές αιτίες των σημερινών καυσώνων που σπάνε ρεκόρ θερμοκρασιών, είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό που αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζει ο Guardian. «Ένα τυπικό Ελ Νίνιο προσθέτει προσωρινά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία», δήλωσε ο Τζεφ Νάιτ, διευθυντής μοντελοποίησης της κλιματικής μεταβλητότητας, για το Met Office.
Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι φέτος ή το επόμενο έτος η παγκόσμια θερμοκρασία θα μπορούσε να ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίστηκε από την IPCC ως το ανώτατο όριο για την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αν αυτό το όριο ξεπεραστεί, τότε αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες. Οι συνέπειες ενός νέου καύσωνα – ρεκόρ που θα σημειωθεί πολύ σύντομα θα είναι βαθιές και επικίνδυνες, προσθέτουν οι επιστήμονες. Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που χτύπησαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.
Δεδομένης της πιθανότητας το ρεκόρ αυτό να καταρριφθεί φέτος – ή το αργότερο το επόμενο έτος – είναι πολύ πιθανό ο θλιβερός αριθμός των νεκρών του 2022 να ξεπεραστεί πολύ σύντομα, με μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία να υποστούν τις χειρότερες συνέπειες, γράφει ακόμα ο Guardian.
Τι συμβαίνει με την Κλιματική Αλλαγή
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι αν ο πλανήτης επιμείνει στην αναβολή βασικών μέτρων που απαιτούνται για τον περιορισμό των εκπομπών ορυκτών καυσίμων, θα κινηθεί προς «μια καταστροφική κατάσταση». Πολλοί επιστήμονες αντέδρασαν με λύπη μετά από τον συναγερμό που χτύπησε ο Γκουτέρες αφού οι ίδιοι προειδοποιούσαν για περισσότερα από 30 χρόνια ότι η συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων θα προκαλούσε τους καύσωνες που βιώνουμε τώρα. «Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν καθόλου οι υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπετς, κλιματολόγος στο Met Office και στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
«Όλα αυτά είναι μια έντονη υπενθύμιση αυτού που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό και θα βλέπουμε όλο και περισσότερα ακραία φαινόμενα μέχρι να σταματήσουμε να συσσωρεύουμε περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα», σχολίασε.
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι εκπρόσωποι της Ευρώπης και ιδίως της Ιταλίας είναι λιγότεροι από το παρελθόν
Το Βατικανό αποκαλύπτει όσα δήλωσε ο ποντίφικας πριν φύγει από τη ζωή
Το ζήτημα καταδίωκε τον ποντίφικα σε όλη τη διάρκεια της ηγεσίας του στην Καθολική Εκκλησία
Παρόντες και ο Φελίπε της Ισπανίας με τη σύζυγό του Λετίθια
Στόχος είναι η μείωση του προϋπολογισμού της υπηρεσίας κατά 65%
Στο παρελθόν η περιοχή έχει βρεθεί στο στόχαστρο ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Η Σεούλ έχει συστήσει ειδική ομάδα εργασίας για την προστασία των εγχώριων εταιρειών
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για ύφεση και καλεί σε παγκόσμια δράση ενάντια στον προστατευτισμό
«Άφησε πίσω του ένα φως που δεν σβήνει», δήλωσε για τον Ποντίφικα ο διάσημος σκηνοθέτης
5 εκατ. ευρώ για την υποδοχή των προσκυνητών και τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας
Το Police Cyborg 1.0 είναι ικανό για αναγνώριση προσώπων και «έξυπνο» εντοπισμό απειλών
Η πιο φονική επίθεση στην περιοχή εδώ και σχεδόν ένα χρόνο
266ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ανώτατος άρχοντας του ανεξάρτητου κράτους-πόλεως του Βατικανού ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος
Οι συμβολισμοί πίσω από το τελετουργικό καταστροφής του πολύτιμου κοσμήματος
Στη Ρώμη ο Ντόναλντ Τραμπ - Θα απουσιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Μέσω email η ειδοποίηση
Νέο βιβλίο αποκαλύπτει σκοτεινές πτυχές της αποικιοκρατικής κληρονομιάς
Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 ετών λόγω κριτικής για την εισβολή στην Ουκρανία
Δείτε τις αναρτήσεις τους στα social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.