Κοσμος

Σεξουαλική παρενόχληση στην Ιταλία: Tα 10 δευτερόλεπτα της οργής που έγιναν viral

Οργή προκάλεσε η δικαστική απόφαση ότι το χούφτωμα για 10 δευτερόλεπτα δεν είναι έγκλημα

62224-137655.jpg
Newsroom
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεξουαλική παρενόχληση στην Ιταλία: Tα 10 δευτερόλεπτα της οργής που έγιναν viral

Ιταλία: Κύμα οργής και στήριξης στα social media, μετά την απόφαση δικαστηρίου που αθώωσε 66χρονος επιστάτη ο οποίος παρενόχλησε 17χρονη μαθήτρια

Σάλο έχει προκαλέσει στην Ιταλία δικαστική απόφαση που αθωώνει σχολικό επιστάτη ο οποίος παρενόχλησε σεξουαλικά 17χρονη μαθήτρια, επειδή η πράξη του διάρκεσε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Όλα συνέβησαν σε λύκειο στη Ρώμη, τον Απρίλιο 2022. Μια μαθήτρια ανέβαινε τη σκάλα με τη φίλη της, όταν κάποιος της κατέβασε από πίσω το παντελόνι και της άγγιξε τα οπίσθια και το εσώρουχο.

«Αγάπη μου, ξέρεις ότι αστειευόμουν», της είπε ο 66χρονος Αντόνιο Αβόλα (Antonio Avola), επιστάτης του σχολείου.

Η νεαρή κατήγγειλε τον 66χρονο στην αστυνομία. Εκείνος παραδέχτηκε ότι χούφτωσε την κοπέλα χωρίς τη συγκατάθεσή της, αλλά είπε ότι επρόκειτο για αστείο.

Ο εισαγγελέας της Ρώμης ζήτησε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, αλλά αυτή την εβδομάδα ο επιστάτης αθωώθηκε από τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση. Σύμφωνα με τους δικαστές, αυτό που συνέβη «δεν συνιστά έγκλημα», επειδή διάρκεσε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Tι λέει το θύμα

Το ίδιο το θύμα εξέφρασε την οργή του, μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Serra. «Οι δικαστές θεώρησαν ότι ήταν αστείο; Εμένα δεν μου φάνηκε καθόλου αστείο. Ο επιστάτης ήρθε από πίσω μου χωρίς να μου πει λέξη. Κατέβασε το παντελόνι μου και έβαλε το χέρι του μέσα από το εσώρουχό μου», δήλωσε η νεαρή.

«Χούφτωσε τον πισινό μου. Μετά με τράβηξε και πόνεσα στην ευαίσθητη περιοχή μου. Δεν είναι αστείο. Δεν "αστειεύεται" έτσι ένας μεγάλος άνθρωπος με μια έφηβη. Τα δευτερόλεπτα αυτά ήταν αρκετά για να νιώσω τα χέρια του πάνω μου», ανέφερε η κοπέλα.

Τέλος, πρόσθεσε ότι ένιωσε προδομένη από το σχολείο και από το δικαστικό σύστημα της χώρας της, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι η απόφαση αυτή θα αποθαρρύνει τις γυναίκες από το να κάνουν τέτοιες καταγγελίες.

Γέμισαν με βίντεο τα social media

Από χτες, νέοι και νέες από όλη την Ιταλία δηλώνουν την οργή τους στα social media για την απόφαση αυτή. Τα hashtag #10secondi (10 δευτερόλεπτα) και #palpatabreve (σύντομο χούφτωμα) έχουν γίνει viral στο Instagram και το TikTok στην Ιταλία.

Tα hashtag αυτά συνοδεύουν βίντεο όπου οι Ιταλοί και οι Ιταλίδες κοιτάζουν την κάμερα σιωπηλά και αγγίζουν τα οικεία τους σημεία για 10 δευτερόλεπτα συνεχόμενα. 

«Αυτή η απόφαση είναι παράλογη. Η διάρκεια της παρενόχλησης δεν πρέπει να μειώνει τη σοβαρότητά της», έγραψε ο λογαριασμός Freeda.

Στο πλευρό των γυναικών, ήρθαν και πολλοί άνδρες. Ο TikTok influencer, Francesco Cicconetti, έγραψε: «Ποιος αποφασίζει ότι τα 10 δευτερόλεπτα δεν είναι αρκετά; Ποιος μετράει τον χρόνο όταν σε παρενοχλούν; Οι άνδρες δεν έχουν το δικαίωμα να αγγίζουν τα σώματα των γυναικών ούτε για ένα δευτερόλεπτο - όχι απλά 5 ή 10».

Τι λέει ο ηθοποιός του White Lotus που ξεκίνησε το διαδικτυακό κύμα στήριξης

Πρώτος δημοσίευσε αυτό το βίντεο ο ηθοποιός της διάσημης σειράς «White Lotus», Πάολο Καμίλι. Αμέσως, το παράδειγμά του ακολούθησαν χιλιάδες νέοι Ιταλοί.

«Σε αυτό το χάος που ζούμε, αυτή η απόφαση αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα. Ακούμε συνεχώς τέτοια πράγματα και δυσκολεύομαι να κρατήσω το στόμα μου κλειστό. Πώς είναι δυνατόν; Πώς μετράς δέκα δευτερόλεπτα; Ποιος το αποφασίζει;» δήλωσε ο ηθοποιός στο ιταλικό Wired.

Μάλιστα, ο Πάολο Καμίλι αποκάλυψε ότι επικοινώνησαν πολλοί άνθρωποι μαζί του, κυρίως γυναίκες, και του είπαν πώς τους είχε συμβεί κάτι παρόμοιο.

«Αυτά τα βίντεο κάνουν κάποια πράγματα, αλλά οι πραγματικές αλλαγές γίνονται σε άλλα επίπεδα. Σήμερα είμαστε όλοι αναστατωμένοι, αλλά αύριο μπορεί να το ξεχάσουμε. Πρέπει να έχουμε ενσυνείδηση και πραγματικές αλλαγές», κατέληξε με νόημα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.