Κοσμος

«Πράσινο φως» από Τουρκία για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Για «ιστορικό βήμα» κάνει λόγο ο Στόλτενμπεργκ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Ερντογάν συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να ψηφίσει το τουρκικό κοινοβούλιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στην αμυντική συμμαχία αποτελεί ένα «ιστορικό βήμα».

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία έγκρισης της σουηδικής υποψηφιότητας από το τουρκικό κοινοβούλιο, τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη δέσμευση και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Παραμονή της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος, που μπλοκάρει εδώ και 14 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, έθεσε έναν νέο όρο για να άρει το βέτο του: την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλά χρόνια. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η Άγκυρα δέχτηκε να άρει το βέτο αφότου έλαβε δεσμεύσεις σε βασικά της αιτήματα, όπως η στάση της Στοκχόλμης απέναντι σε υποστηρικτές Κούρδων αυτονομιστών.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία δεν πρέπει να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της στην ΕΕ

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε. Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Οι ΗΠΑ δεν αποφασίζουν ποιες χώρες θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε εξάλλου ο Μίλερ, τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα «θα πρέπει εν τέλει να λυθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Την παραμονή της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ο Ερντογάν έθεσε έναν νέο όρο για να άρει το βέτο του στην ένταξη της Σουηδίας στο Σύμφωνο: την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, οργάνωσε μια συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον στο Βίλνιους, η οποία όμως διακόπηκε ώστε να συζητήσει ο Ερντογάν πρώτα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί στο Βίλνιους και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον οποίο θα συζητήσει κυρίως «την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έχει επικοινωνήσει τρεις φορές τις τελευταίες ημέρες με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Χακάν Φιντάν, ώστε να πείσει την Τουρκία να άρει το βέτο, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η Τουρκία επιθυμεί επίσης να αγοράσει μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ, ένα αίτημα που προσκρούει όμως στην αντίθεση του Κογκρέσου.

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εκείνη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην τότε ΕΟΚ το 1987 και στην ΕΕ το 1999, όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια.