Κοσμος

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση Ιρανών στο ελληνόκτητο πλοίο στον Κόλπο του Ομάν

Πώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απέτρεψε την επίθεση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Ιρανοί επιχείρησαν να καταλάβουν ελληνόκτητο τάνκερ ανοιχτά του Ομάν, με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να επεμβαίνει έγκαιρα

Συναγερμός σήμανε στον Κόλπο του Ομάν όταν δύο δεξαμενόπλοια, το ένα ελληνόκτητο, δέχθηκαν επίθεση από ένοπλους Ιρανούς με σκοπό την κατάληψή τους, κάτι που τελικώς απετράπη χάρη στην παρέμβαση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στη δημοσιότητα δόθηκε μάλιστα, από τον 5ο στόλο των ΗΠΑ, και ένα βίντεο – ντοκουμέντο από την επίθεση των Ιρανών στο ελληνόκτητο πλοίο. Στο βίντεο, φαίνεται ιρανικό πλοίο να πλησιάζει το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Richmond Voyager», ανοιχτά του Ομάν, κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Δείτε το βίντεο:

Το ιρανικό πλοίο προσπάθησε πρώτα να καταλάβει το «Richmond Voyager» και στη συνέχεια ένα άλλο δεξαμενόπλοιο, ανοίγοντας πυρά και στις δύο περιπτώσεις.

Το «Richmond Voyager» δεν υπέστη απώλειες ή σημαντικές ζημιές. Ωστόσο, αρκετές σφαίρες χτύπησαν το κύτος του πλοίου κοντά στους χώρους διαβίωσης του πληρώματος. Τα πληρώματα και των δύο τάνκερ είναι ασφαλή, ενώ τα πλοία δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Έπειτα από «επέμβαση» πλοίου του αμερικανικού Πολεμικου Ναυτικού, αποτράπηκε η κατάσχεση των δυο δεξαμενόπλοιων από τις ιρανικές αρχές και αυτά συνέχισαν το ταξίδι τους.

Το «Richmond Voyager» είναι πλοίο ελληνικής ιδιοκτητσίας, με σημαία από τις Μπαχάμες, το οποίο διαχειρίζεται η αμερικανική πετρελαϊκή Chevron. Eκτελούσε δρομολόγιο από τη Σαουδική Αραβία προς τη Σιγκαπούρη. Είχε προηγουμένως ελλιμενιστεί στο Ρας Τανούρα στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

Από το 2019, έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Το Ιράν κατέλαβε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα πριν από έναν μήνα, δήλωσε το αμερικανικό ναυτικό.

Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαίου προϊόντων περνάει από το Στενό του Ορμούζ, ένα σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.