- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Τουρκία δεν θα άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, «εκτός εάν σταματήσει να φιλοξενεί τρομοκράτες», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε το κάψιμο ενός αντιγράφου του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων, του Κορανίου, στη Σουηδία την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι οι επιθέσεις κατά των ιερών αξιών «δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ελευθερία της έκφρασης».
«Η άνανδρη επίθεση στο ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, στη Στοκχόλμη, την πρωτεύουσα της Σουηδίας, μας εξόργισε όλους. Πρόκειται για εγκλήματα μίσους που τροφοδοτούνται από την ισλαμοφοβία» σημείωσε ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουλίου, στην Άγκυρα.
«Ακριβώς όπως το να βάλεις φωτιά σε μια εκκλησία, συναγωγή ή ναό άλλης πίστης δεν είναι ελευθερία, έτσι δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία να κάψεις το Κοράνι. Όλες αυτές οι σκανδαλώδεις επιθέσεις στα τζαμιά και το ιερό μας βιβλίο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» τόνισε.
Προηγουμένως ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Σουηδία δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ -για το οποίο υπέβαλε αίτηση μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία- όσο δίνει καταφύγιο και πράσινο φως σε τρομοκράτες και υποστηρικτές τρομοκρατών.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Σουηδία πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα κατά των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των μελών ενός δικτύου που η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Τουρκία αντιμετωπίζει και τις δύο ομάδες ως τρομοκρατικές οργανώσεις.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι τέτοια περιστατικά θα μπορούσαν να βλάψουν την «καλή εικόνα» της χώρας, «αν συνεχίσει να παρουσιάζεται ως ισλαμοφοβική». Μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Sydsvenskan, ο Μπίλστρομ είπε επίσης ότι είναι «δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιες θα είναι οι συνέπειες στη διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», εφιστώντας την προσοχή στις επιφυλάξεις της Τουρκίας για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν ταυτόχρονα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανίας. Η Φιλανδία έγινε μέλος της Συμμαχίας τον Απρίλιο αλλά η διαδικασία γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς στην περίπτωση της Σουηδίας. Η Σουηδία έχει θέσει ως στόχο την ένταξή της στη Συμμαχία στη σύνοδο στις 11-12 Ιουλίου και ενώ έχει ισχυρή στήριξη από άλλα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει ακόμα την έγκρισή τους.
Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την Κυριακή (2.6) το κάψιμο του Κορανίου έξω από το κεντρικό τέμενος της Στοκχόλμης στις 28 Ιουνίου, την πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής γιορτής του Eid al Adha.
«Στη Σουηδία, η ελευθερία της έκφρασης απολαμβάνει ισχυρής προστασίας. Αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει κάθε άποψη που εκφράζεται. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις που είναι απολύτως νόμιμες μπορεί επίσης να είναι πολωτικές και προσβλητικές», δήλωσε το σουηδικό ΥΠΕΞ.
«Διαδηλώσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη είναι ακριβώς αυτό. Και έχουν επίσης σοβαρές συνέπειες για την εσωτερική ασφάλεια της Σουηδίας» πρόσθεσε.