Κοσμος

Δολοφονία Ναέλ: Ξεπέρασαν το ένα εκατ. ευρώ οι δωρεές υπέρ του κατηγορούμενου αστυνομικού

Λιγότερα από 200.000 ευρώ για την οικογένεια του θύματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δολοφονία Ναέλ: Ξεπέρασαν το ένα εκατ. ευρώ οι δωρεές υπέρ του κατηγορούμενου αστυνομικού
Η μητέρα του 17χρονου Ναέλ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία / © YOAN VALAT / EPA

Γαλλία: Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ οι δωρέες υπέρ του αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ

Ο έρανος υπέρ του αστυνομικού που κρίθηκε προφυλακιστέος για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ, έχει συγκεντρώσει δωρεές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, με τη γαλλική κοινή γνώμη να παρακολουθεί παγωμένη την υποστήριξη στον 38χρονο Φλοριάν Μ.

Ένας παρόμοιος έρανος για να βοηθηθεί η οικογένεια του θύματος, του Ναέλ Μ., συγκέντρωσε λιγότερα από 200.000 ευρώ.

Ο έρανος για τον 38χρονο αστυνομικό οργανώθηκε από τον Ζαν Μεσιά, πρώην εκπρόσωπο του ακροδεξιού προεδρικού υποψηφίου Ερίκ Ζεμούρ, με αρχικό στόχο 50.000 ευρώ. «Υποστήριξη της οικογένειας του αστυνομικού της Ναντέρ, Φλοριάν Μ, ο οποίος έκανε τη δουλειά του και σήμερα πληρώνει βαρύ τίμημα. Υποστηρίξτε τον μαζικά και στηρίξτε την αστυνομία μας», ανέφερε.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, 3 Ιουλίου, υπήρχαν περισσότερες από 58.000 δωρεές, η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν ανώνυμη και ύψους 3.000 ευρώ.

Η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει δημόσια ανακοίνωση συνδρομών που έχουν ως σκοπό την αποζημίωση για πρόστιμα, έξοδα και αποζημιώσεις που επιδικάζονται από δικαστικές αποφάσεις σε ποινικές και σωφρονιστικές υποθέσεις. Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έξι μηνών ή πρόστιμο 45.000 ευρώ σε περίπτωση παράβασης.

Ο νόμος αυτός χρησιμοποιήθηκε το 2019 για να κλείσει ένα ταμείο αλληλεγγύης προς τον Κριστόφ Ντ., ενός διαδηλωτή από τα «κίτρινα γιλέκα» και πρώην πυγμάχου, ο οποίος καταδικάστηκε επειδή γρονθοκόπησε δύο αστυνομικούς. Η πλατφόρμα, Leetchi, έκρινε ότι το ταμείο ήταν αντίθετο στη δημόσια τάξη μετά από εσωτερική έρευνα και οι δωρεές ύψους 146.000 ευρώ επεστράφησαν στους αποστολείς.

Εκπρόσωπος του GoFundMe, της πλατφόρμας όπου συγκεντρώνονται τα χρήματα για τον 38χρονο, δήλωσε στο γαλλικό περιοδικό Capital ότι δεν παραβιάζεται κανένας κανόνας, καθώς το ποσό δεν θα χρηματοδοτήσει τη νομική υπεράσπισή του ή τα νομικά έξοδα. «Τα χρήματα θα δοθούν απευθείας στην οικογένεια, η οποία έχει προστεθεί ως δικαιούχος» σύμφωνα με το GoFundMe.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, δήλωσε στο France Inter ότι αυτή η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων «δεν κινείται προς την κατεύθυνση του κατευνασμού» και προειδοποίησε για πιθανή «εργαλειοποίηση» της πρωτοβουλίας του Μεσιά.

«Εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη»

Η γιαγιά του Ναέλ, Νάντι, με παρέμβασή της χθες Κυριακή (2.7) ζήτησε αποκλιμάκωση της κατάστασης που επί πέντε μέρες επικρατεί στη Γαλλία, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη.

«Σε αυτούς που σπάνε, τους λέω: σταματήστε. Μη σπάτε βιτρίνες, μη σπάτε σχολεία, λεωφορεία. Σταματήστε, οι μανάδες είναι είναι αυτές που παίρνουν τα λεωφορεία, οι μανάδες σας είναι αυτές που περπατούν έξω!» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε αυτοί οι νέοι να ηρεμήσουν. Ο Ναέλ είναι νεκρός. Η κόρη μου είχε ένα μοναχοπαίδι, είναι χαμένη πια, τελείωσε, η κόρη μου δεν έχει πια ζωή. Και εμένα, με έκαναν να χάσω και την κόρη μου και τον εγγονό μου», είπε αναφερόμενη στους αστυνομικούς.

«Κατηγορώ τους δύο αστυνομικούς, γιατί ήταν δύο, αυτοί που έριξαν δύο χτυπήματα με τον υποκόπανο των όπλων τους στο κεφάλι του εγγονού μου, και αυτόν που πυροβόλησε απευθείας στην καρδιά. Μπορούσε να τον πυροβολήσει στο πόδι, στο χέρι» πρόσθεσε, τονίζοντας:

«Του αφαίρεσαν τη ζωή».

Επίσης, δήλωσε σοκαρισμένη από την πρωτοβουλία πολιτών στο Διαδίκτυο, που συγκεντρώνουν χρήματα υπέρ του αστυνομικού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.