- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σύνοδος Κορυφής - Μεταναστευτικό: Το «μπλόκο» από Ουγγαρία και Πολωνία στα συμπεράσματα και οι διαφωνίες σε δύο σημεία
Τις διαπραγματεύσεις συνεχίζουν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών η Ουγγαρία και η Πολωνία, «μπλοκάροντας» τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό. Οι ηγέτες θα συνεδριάσουν και πάλι σήμερα Παρασκευή (30.6), με το μεταναστευτικό να βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι, ενώ θα συζητηθεί το ζήτημα της Κίνας και η οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχουν δύο παράγραφοι που αφορούν στο μεταναστευτικό. Σε αυτές αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τραγωδίας στη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην κατάρριψη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης, και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές και να αποφεύγεται η επιβίβαση των ανθρώπων σε τέτοια επικίνδυνα ταξίδια, όπως προστίθεται. Ακόμη, επισημαίνεται ότι η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε τη μεταναστευτική κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και εντός της Ε.Ε. με συνολικό τρόπο και σημείωσε το έργο που έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απάντησης. Η προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή των συμπερασμάτων του της 9ης Φεβρουαρίου 2023, με έμφαση στις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και στους μηχανισμούς χρηματοδότησής τους. Μετά την πρόσφατη επιστολή της Επιτροπής, και με βάση τη μέχρι τώρα πρόοδο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να ενταθούν οι εργασίες σε όλους τους τομείς δράσης, κατά μήκος όλων των μεταναστευτικών οδών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η προεδρία καλεί το Συμβούλιο και την Κομισιόν να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να διασφαλίζουν την εφαρμογή των συμπερασμάτων του και να υποβάλουν σχετικές εκθέσεις. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να εργάζεται για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει τις εργασίες αυτές.
Σύνοδος Κορυφής - Διαφωνία Πολωνίας και Ουγγαρίας σε δύο πυλώνες
Πολωνία και Ουγγαρία έχουν ταχθεί κατά της πολιτικής συμφωνίας σε δύο πυλώνες του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, που επιτεύχθηκε στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις αρχές Ιουνίου.
Η Πολωνία, με την υποστήριξη της Ουγγαρίας, απαιτεί να αναθεωρηθεί η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των κανόνων για το άσυλο στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Δυνάμει της μεταρρύθμισης που προτάθηκε, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποδέχονται αιτούντες άσυλο που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες που δεν επιθυμούν να υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να καταβάλλουν χρηματικές αποζημιώσεις.
Η Πολωνία, η οποία όπως και η Ουγγαρία δεν υποστήριξε την πρόταση πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά μειοψήφησε, απαιτεί τώρα η υποδοχή αιτούντων άσυλο να γίνεται σε εθελοντική βάση, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου. Η Ουγγαρία επίσης εξέφρασε την εναντίωσή της στη μεταρρύθμιση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, ανέφερε αργά το βράδυ χθες, Πέμπτη, μέσω Twitter ότι «το πολωνοουγγρικό δίδυμο μάχεται και αντιστέκεται μαζί».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό
Στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκίνησε την Πέμπτη, 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, στον απόηχο του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μείωση των μεταναστευτικών ροών από τη χώρα μας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Τουρκίας στο ζήτημα το τελευταίο διάστημα.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό συνιστά μεγάλη προτεραιότητα και πως μείωσε τις μεταναστευτικές ροές κατά 90%. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη για την τραγωδία στην Πύλο και πρόσθεσε πως απαιτείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Για την ελληνική ακτοφυλακή τόνισε πως έχει σώσει δεκάδες ανθρώπους που συχνά δεν φορούν καν σωσίβια και πως η προτεραιότητα των ελληνικών αρχών είναι όχι μόνο να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αλλά να συνδράμει όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.
Από την πλευρά της η κ. Μέτσολα σημείωσε πως γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πως κανένας δεν θα πρέπει να πεθαίνει στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη. Τα κράτη μέλη, πρόσθεσε, δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και απαιτείται να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική πριν από τις ευρωεκλογές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ