Κοσμος

Σαν σήμερα, 29 Ιουνίου 1974, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ αυτομολεί από τη Σοβιετική Ένωση στον Καναδά

Ενώ βρισκόταν σε περιοδεία με το μπαλέτο Κιρόφ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ © © EPA/FRANCK ROBICHON

Σαν σήμερα, 29 Ιουνίου 1974, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ αυτομολεί από τη Σοβιετική Ένωση στον Καναδά - Ενώ βρισκόταν σε περιοδεία με το μπαλέτο Κιρόφ

Ο Σοβιετικός βιρτουόζος Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές μπαλέτου όλων των εποχών, σαν σήμερα «χορογραφεί» τη δική του αποστασία από την ΕΣΣΔ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μετά από τέσσερα χρόνια σχεδιασμού.

Γνωστός ως "Μίσα" στους θαυμαστές του, ο Μπαρίσνικοφ, τότε 26 ετών, τελείωσε μια παράσταση με το μπαλέτο Κίροφ στο Τορόντο, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στον Καναδά, και στη συνέχεια απέφυγε τους άνδρες της KGB που τον παρακολουθούσαν, εξαφανίστηκε μέσα στο πλήθος έξω, μπήκε σε ένα αυτοκίνητο που τον περίμενε και κρύφτηκε μέχρι να του χορηγηθεί επίσημα πολιτικό άσυλο στον Καναδά. Αμέσως μετά, έλαβε πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έγινε πρώτος χορευτής του American Ballet Theatre και του New York City Ballet. Έγινε πολίτης των ΗΠΑ στις 3 Ιουλίου 1986.

Ο Μπαρίσνικοφ αποκάλεσε την αποστασία καλλιτεχνική επιλογή και όχι πολιτική.

«Όταν βρισκόμουν στο Τορόντο, αποφάσισα τελικά ότι αν άφηνα την ευκαιρία να επεκτείνω την τέχνη μου στη Δύση να μου ξεφύγει, θα με στοίχειωνε για πάντα», δήλωσε στην εφημερίδα The Globe and Mail στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποστασία. «Αυτό που έκανα αποκαλείται έγκλημα στη Ρωσία... Αλλά η ζωή μου είναι η τέχνη μου και συνειδητοποίησα ότι θα ήταν μεγαλύτερο έγκλημα να την καταστρέψω. Θέλω να δουλέψω με μερικούς από τους μεγάλους χορογράφους της Δύσης, αν πιστεύουν ότι είμαι άξιος για τις δημιουργίες τους».

Ο Μπαρίσνικοφ δήλωσε στο περιοδικό People το 1985 ότι η αποστασία εκτυλίχθηκε σαν θρίλερ.

«Είχε κανονιστεί μυστικά μέσω φίλων», είπε. «Εγώ έτρεχα, το αυτοκίνητο διαφυγής περίμενε μερικά τετράγωνα μακριά, καθώς επιβιβαζόμασταν στο λεωφορείο της ομάδας. Η KGB μας παρακολουθούσε. Ήταν πραγματικά αστείο. Οι θαυμαστές με περιμένουν έξω από την πόρτα της σκηνής, και βγαίνω έξω και αρχίζω να τρέχω, και αρχίζουν να τρέχουν πίσω μου για αυτόγραφο. Γελούσαν, δεν ήξεραν πως εγώ έτρεχα για τη ζωή μου. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή, σας το λέω».

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου: Γεγονότα

67: Σταυρώνεται στη Ρώμη ο Απόστολος Πέτρος.

1444: Ο Σκεντέρμπεης νικά τους Οθωμανούς στη Μάχη του Τορβιόλ, κοντά στο Πόγραδετς.

1874: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα Καιροί άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». Σε αυτό, ο Τρικούπης καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος τον βασιλιά Γεώργιο Α'. Επίσης, σχολιάζει αρνητικά τις επιλογές του στο σχηματισμό κυβερνήσεων και ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.

1931: Μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης Εθνική Ένωσις Ελλάς βάζουν φωτιά στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης και βιαιοπραγούν κατά των φτωχών Εβραίων κατοίκων του. Τα επεισόδια υποδαυλίζει με σειρά άρθρων της η φιλοβενιζελική εφημερίδα «Μακεδονία».

1956: Παντρεύονται η ηθοποιός Μέριλιν Μονρόε και ο θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ. Ο γάμος τους θα διαρκέσει πέντε χρόνια.

1973: Πραγματοποιείται εξέγερση στη Χιλή κατά του σοσιαλιστή Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, από τα στρατεύματα που στήριζαν την κυβέρνησή του.

1979: Η ελληνική Βουλή επικυρώνει πανηγυρικά την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου: Γεννήσεις

1886: Ρομπέρ Σουμάν, Γάλλος πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους εμπνευστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

1900: Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί, Γάλλος πιλότος και συγγραφέας του αξεπέραστου «Μικρού Πρίγκιπα»

1911: Μπέρναρντ Χέρμαν, Αμερικανός συνθέτης. Έγινε γνωστός από τη μουσική που έγραψε για τις ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

1929: Οριάνα Φαλάτσι, Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστή και από τη σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε ότι με τα γραπτά της δυσφημίζει το Ισλάμ.

Oriana Fallaci interview in English part 1 of 3 170108

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου: Θάνατοι

1895: Τόμας Χάξλεϊ, Αμερικανός βιολόγος, γνωστός και με το προσωνύμιο Μπουλντόγκ του Δαρβίνου, επειδή υποστήριξε με πάθος τη θεωρία περί εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου.

1940: Πεθαίνει στο Λοκάρνο, σε ηλικία 61 ετών από καρδιακή προσβολή, ο Ελβετός ζωγράφος Πολ Κλέε.

1941: Ιγκνάσι Γιαν Παντερέφσκι, συνθέτης και πρώτος πρωθυπουργός της Πολωνίας μετά την ανεξαρτητοποίησή της.

1951: Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος ηθοποιός του δραματικού θεάτρου.

1995: Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λάνα Τέρνερ.

2000: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Ιταλός ηθοποιός Βιτόριο Γκάσμαν.

2003: Πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών η Αμερικανίδα ηθοποιός Κάθριν Χέμπορν.

Top 10 Katharine Hepburn Performances

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;
Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;

Όπως έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι συνταρακτικές αλλαγές πολιτικής θα αρχίσουν ήδη με δεκάδες προεδρικά διατάγματα που είναι έτοιμα για υπογραφή από την πρώτη κιόλας μέρα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.