Κοσμος

Γαλλία: Οι ποδοσφαιρίστριες μπορούν να αγωνίζονται φορώντας μαντίλα, αποφάσισε το Κρατικό Συμβούλιο

Επικρίνουν την απόφαση τα ακροδεξιά κόμματα - Ισχύει η απαγόρευση για την εθνική ομάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Το Κρατικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι οι ποδοσφαιρίστριες μπορούν να αγωνίζονται φορώντας μαντίλα - Ισχύει η απαγόρευση για την εθνική ομάδα.
Το γαλλικό Κρατικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι οι ποδοσφαιρίστριες έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται με τις ομάδες τους φορώντας μαντίλα © Adli Ghazali/Anadolu Agency/Getty Images

Γαλλία: Το Κρατικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι οι ποδοσφαιρίστριες μπορούν να αγωνίζονται φορώντας μαντίλα - Ισχύει η απαγόρευση για την εθνική ομάδα.

Το γαλλικό Κρατικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι οι ποδοσφαιρίστριες έχουν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να αγωνίζονται με τις ομάδες τους φορώντας μαντίλα.

Η εξέλιξη ακυρώνει παλαιότερη αντίθετη απόφαση της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Η απαγόρευση θα εξακολουθήσει ωστόσο να ισχύει για την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών της Γαλλίας, η οποία όπως αναφέρει στην απόφαση του το Κρατικό Συμβούλιο «εκπροσωπεί το έθνος».

Την απόφαση του Κρατικού Συμβουλίου επέκριναν δριμύτατα τα γαλλικά ακροδεξιά κόμματα, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράλντ Νταρμανέν.

Το γαλλικό Κρατικό Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις «επίθεση κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Μουσουλμανική μαντίλα και ο δημόσιος διάλογος στη Γαλλία

Το θέμα της μουσουλμανικής μαντίλας επανέρχεται κάθε τόσο προκαλώντας εντάσεις στην Γαλλία, μία χώρα κοσμικού χαρακτήρα.

Το ζήτημα βρίσκεται στον πυρήνα της έννοιας της γαλλικής ανεξιθρησκείας, η οποία έχει ως στόχο να διατηρήσει το κράτος ουδέτερο σε θρησκευτικά ζητήματα, ενώ παράλληλα εγγυάται στους πολίτες το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα τη θρησκεία τους.

Η έγκριση της χιτζάμπ στο ποδόσφαιρο «θα ήταν μια πραγματική οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των γυναικών και μια επαίσχυντη υποταγή στον ισλαμισμό», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, Έρικ Σιότι.

Ενώ η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν έγραψε στο Twitter: «Όχι στη χιτζάμπ στον αθλητισμό. Και θα ψηφίσουμε έναν νόμο για να βεβαιωθούμε ότι τηρείται».

Αμφότεροι οι Σιότι και Λεπέν βλέπουν τη μαντίλα ως σύμβολο του υφέρποντος εξισλαμισμού στη γαλλική κοινωνία, παρά ως επίδειξη προσωπικής θρησκευτικής ευλάβειας ή πολιτιστικής ταυτότητας.

Οι δεξιοί πολιτικοί συχνά ερμηνεύουν τον νόμο της Γαλλίας για την ανεξιθρησκεία, γνωστό ως «laicite», ως υποστήριξη της απαγόρευσης των θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα του ισλαμικού πέπλου.

Πέρυσι, η χώρα κατακλύστηκε από μια νομική μάχη που πυροδοτήθηκε από τις προσπάθειες της πόλης της Γκρενόμπλ να εγκρίνει το «μπουρκίνι», ένα ολοσωμο μαγιό που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες γυναίκες, στις δημοτικές πισίνες.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο τελικά αποφάνθηκε υπέρ της διατήρησης της απαγόρευσης της ενδυμασίας.

(Με πληροφορίες του France24)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.