Κοσμος

Ο Γκορμπατσόφ στηρίζει την πολιτική Πούτιν στην Ουκρανία

Τι θα δηλώσει την Κυριακή στο Βερολίνο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, δήλωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει την πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία και ως εκ τούτου τη θέση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουκρανική κρίση, ενώ θα καταγγείλει την αμερικανική «ανάμιξη» σε αυτήν, όταν συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή, στις εκδηλώσεις για την 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου.

«Θα υποστηρίξω ακράδαντα τη θέση της Ρωσίας και ως εκ τούτου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο περιθώριο της εκδήλωσης», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πούτιν σήμερα υποστηρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τα συμφέροντα της Ρωσίας. Υπάρχουν βέβαια στην πολιτική του σημεία που επιδέχονται κριτική, αλλά δεν θέλω να την κάνω, ούτε θέλω άλλος να το κάνει».

Η Γερμανία γιορτάζει την Κυριακή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, για την οποία οργανώνει τελετή στην οποία θα παραστούν η καγκελάριος Μέρκελ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρώην ηγέτης του πολωνικού συνδικάτου Αλληλεγγύη, Λεχ Βαλέσα.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται ενώ η Ρωσία και η Δύση αντιμετωπίζουν τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου λόγω της ουκρανικής κρίσης.

«Η Ρωσία δημιούργησε (μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης) νέες σχέσεις και νέες δομές συνεργασίας. Και όλα πήγαιναν καλύτερα αλλά αυτό δεν άρεσε σε όλο τον κόσμο στις ΗΠΑ», τόνισε ο Γκορμπατσόφ.

«Οι ΗΠΑ έχουν άλλα σχέδια, τους χρειάζεται ένα άλλο πρόσχημα που να τους επιτρέπει να έχουν παντού ανάμιξη. Καλό ή κακό, αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μπορούν να αναμιγνύονται», δήλωσε ο νομπελίστας Ειρήνης. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το πρόβλημα της Ουκρανίας δεν είναι παρά ένα πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να αναμιγνύονται» στις υποθέσεις άλλων χωρών.

Oι δηλώσεις σηματοδοτούν μερική αλλαγή πλεύσης εκ μέρους πρώην σοβιετικού ηγέτη, ο οποίος έχει ασκήσει κατά το παρελθόν κριτική στον Πούτιν για αυταρχισμό, γραμμή την οποία τηρεί και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα», συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο ίδιος.