- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κι όμως, μια μικρή βρετανική πόλη δεν έχει μετανιώσει για το Brexit
Κόντα στο γενικότερο κλίμα, η Βοστώνη αντιστέκεται
Brexit: Η Βρετανία έχει μετανιώσει, όχι όμως η Βοστώνη - Το κλίμα που επικρατεί στην μικρή πόλη
Μπορεί ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο να πιστεύει πλέον πως το Brexit ήταν μία κακή ιδέα, όχι όμως και η Βοστώνη, μια μικρή πόλη της ανατολικής Αγγλίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, μπορεί οι πολίτες αυτής της πόλης να μην φαντάζονταν το Brexit έτσι ακριβώς, αλλά δεν πτοούνται. Ο πρώην δήμαρχος της Βοστώνης Άντον Ντάνι εξακολουθεί να πιστεύει πως το Brexit ήταν η σωστή επιλογή. Απλώς εφαρμόζεται εντελώς λανθασμένα από την κυβέρνηση. Και αυτήν την άποψη συμμερίζονται πολλοί κάτοικοι της Βοστώνης.
Το αποτέλεσμα ήταν οριακό για το Brexit σε πολλές περιοχές της χώρας, όχι όμως στη Βοστώνη: Εδώ, περίπου το 76% ψήφισε υπέρ, περισσότεροι απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη. Κι ακόμα, η Βοστώνη παραμένει το προπύργιο του Brexit, παρ' ότι σήμερα είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που πιστεύουν ότι η έξοδος από την Ε.Ε. ήταν λανθασμένη επιλογή.
Brexit και μεταναστευτική πολιτική
Το γραφικό τοπίο κοντά στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας θεωρείται, λόγω των πολλών αγρών, η σιταποθήκη της Αγγλίας. Το περίφημο "Boston Stump", όπως οι ντόπιοι αποκαλούν χαϊδευτικά τον χαρακτηριστικό πύργο της εκκλησίας τους, είναι ορατό από χιλιόμετρα μακριά και δεσπόζει ψηλά πάνω από τα σοκάκια της αγοράς της πόλης. Η Γουέντι και η Τζιν εξυπηρετούν τους τουρίστες στο κατάστημα της εκκλησίας. Εξακολουθούν να είναι υπέρ του Brexit; Μα φυσικά, απαντούν οι δύο κυρίες, λόγω των πολλών ξένων που είχαν μετακομίσει στη Βοστώνη τα προηγούμενα χρόνια. «Δεν τολμώ πια να πηγαίνω στην πόλη μόνη μου το βράδυ», λένε.
Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται όπως αυτές. «Η πραγματικότητα τούς δίνει λόγους για να προτιμούν το Brexit», λέει ο πρώην δήμαρχος. Οι υποστηρικτές της αποχώρησης από την ΕΕ είχαν υποσχεθεί αυστηρότερους μεταναστευτικούς κανόνες - στη Βοστώνη τους περιμένουν ακόμη. Η πόλη πάντως θεωρεί τον εαυτό της κοσμοπολίτικο. Πολλοί από τους προσκυνητές που μετανάστευσαν στην Αμερική με το πλοίο "Mayflower" το 1620 κατάγονταν από εδώ, από εδώ ξεκίνησαν κι αυτοί που ίδρυσαν τη Βοστώνη των ΗΠΑ. Αν και κάποτε ήταν μια ακμάζουσα πόλη-λιμάνι, τα τελευταία χρόνια η Βοστώνη «διαπρέπει» σε όλες σχεδόν τις αρνητικές κατηγορίες. Είναι η πόλη με τους περισσότερους παχύσαρκους, αυτή με τη χειρότερη ενσωμάτωση, τους χαμηλότερους μισθούς, αλλά και αυτή με τις περισσότερες δολοφονίες.
Όλα τα αρνητικά αποδίδονται στη μεγάλη εισροή μεταναστών και σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο που ανήκει στους Τόρις, το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει λύση για τον μεγάλο αριθμό μεταναστών. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνουν και ειδικοί, μετά το Brexit δεν υπάρχουν πλέον συμφωνίες με τα ευρωπαϊκά κράτη για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Για τον πρώην δήμαρχο, η μόνη λύση είναι «περισσότερο Brexit».
Αλλά δεν το βλέπουν έτσι όλοι οι κάτοικοι της Βοστώνης. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί στενόμυαλοι άνθρωποι», λέει η ξεναγός Τζέιν Κέιτλι μελαγχολικά. «Νόμιζαν ότι με το Brexit θα εξαφανίζονταν όλοι οι μετανάστες ως διά μαγείας», λέει η γυναίκα που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ το 2016. «Αλλά αυτό είναι ανοησία, όπως και το Brexit».
Οι επιπτώσεις του Brexit
Οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι η Κέιτλι έχει δίκιο. Το εμπόριο με την ΕΕ έχει καταρρεύσει και νέοι τελωνειακοί δασμοί και γραφειοκρατικοί κανονισμοί εμποδίζουν τις ανταλλαγές με τον πλησιέστερο γείτονα, ενώ η συμμετοχή στο εμπορικό σύμφωνο της Ανατολικής Ασίας CPTPP, που εξαίρουν οι υποστηρικτές του Brexit, δύσκολα αντισταθμίζει τις απώλειες.
Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί, οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί. Τα επιπλέον χρήματα που υποσχέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για το προβληματικό NHS, τα οποία θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τις πληρωμές προς τις Βρυξέλλες χάρη στο Brexit, δεν έφτασαν ποτέ εκεί.
Κάποια προβλήματα οφείλονται και στην πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όμως είναι προφανές για τους ειδικούς ότι το Brexit ευθύνεται για πολλά από τα στραβά στη Βρετανία. «Η ζωή των ανθρώπων σε όλη τη χώρα γίνεται όλο και πιο περιορισμένη, θλιβερή και απωθητική», σχολίασε πρόσφατα ο αρθρογράφος Μάθιου Σίεντ στους Sunday Times. «Το έθνος είναι παγιδευμένο σε έναν εφιάλτη».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.