- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Σβήνουν» οι ελπίδες για το Titan: «Πολύ δύσκολο» να βρεθούν ζωντανοί οι επιβάτες
Το οξυγόνο αναμένεται να τελειώσει σήμερα - Επιμένουν οι «άγνωστοι ήχοι»
Τιτανικός: Στα «τυφλά» ψάχνουν για να βρούν το υποβρύχιο - Γιατί ακόμα και αν βρεθεί, η διάσωσή του θεωρείται σχεδόν αδύνατη
Σβήνουν οι ελπίδες για τους πέντε επιβάτες στο τουριστικό υποβρύχιο «Titan», καθώς το οξυγόνο που έχουν διαθέσιμο αναμένεται να τελειώσει σήμερα το πρωί - αν δεν έχει ήδη εξαντληθεί λόγω κάποιου άλλου συμβάντος.
Την Κυριακή, όταν και χάθηκε το υποβρύχιο στο ταξίδι προς τον Τιτανικό, υπολογιζόταν ότι απομένουν άλλες 96 ώρες οξυγόνου, μέχρι δηλαδή το πρωί της Πέμπτης. Αυτό, βέβαια, ισχύει στο καλύτερο δυνατό σενάριο, αν δηλαδή δεν υπάρχει κάποια διαρροή του και αν οι επιβάτες παραμείνουν ψύχραιμοι και αναπνέουν όσο το δυνατόν λιγότερο.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται στο 100% η επιχείρηση εύρεσης και διάσωσης από την Ακτοφυλακή και το Ναυτικό των ΗΠΑ, με τη συνδρομή διάφορων ερευνητικών σκαφών. Οι έρευνες διεξάγονται σε μια τεράστια περιοχή, 25.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ υπενθυμίζεται ότι το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων.
Σημειώνεται ότι χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι συνέχιζαν να ακούγονται «ήχοι σαν να κοπανάει κάποιος» στα σόναρ, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν προέρχονται από το χαμένο υποβρύχιο, από τα συντρίμμια του Τιτανικού ή από κάποια άλλη ανθρωπογενή πηγή.
«Πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για δυσάρεστες ανακοινώσεις», τόνισε ο καπετάνιος Τζέιμι Φρέντερικ της αμερικανικής Ακτοφυλακής, ο οποίος βέβαια επισήμανε ότι «κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που πρέπει να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση και θα σας το ανακοινώσουμε αυτό, αφού πρώτα μιλήσουμε με τις οικογένειες».
«Ξέρουμε από ποια περιοχή προέρχονται οι ήχοι, αλλά όχι τι ήχοι είναι ακριβώς. Ακόμη ψάχνουμε το υποβρύχιο. Ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει, αλλά δεν έχουν βγάλει ακριβή συμπεράσματα. Υπάρχουν πολλά δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψη», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.
Γιατί είναι δύσκολη η διάσωση του υποβρυχίου
Από την άλλη, οι ειδικοί είναι άκρως επιφυλακτικοί και μιλούν πολύ συγκροτημένα για το ενδεχόμενο να βρεθεί το υποβρύχιο και να είναι ζωντανό το πλήρωμά του.
«Η ανάκτηση του εξαφανισμένου υποβρύχιου και η έγκαιρη μεταφορά του πληρώματός του σε ασφαλές σημείο με τη χρήση προηγμένου εξοπλισμού διάσωσης σε βαθιά θάλασσα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο έργο», δήλωσε ανώνυμος εμπειρογνώμονας στον Guardian.
Οι έρευνες όλες αυτές τις μέρες γίνονται «στα τυφλά», αφού το υποβρύχιο έστειλε το τελευταίο στίγμα του το απόγευμα της Κυριακής. Ακόμα και αν εντοπιστεί το «Titan», μια επιτυχής διάσωση θα απαιτούσε ειδικά τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια οχήματα (ROV), καθώς και καλώδια που θα χρειαστεί να το τραβήξουν χιλιάδες μέτρα μέσα στο νερό.
Μέχρι στιγμής, μόνο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και το γαλλικό ερευνητικό Atalante, τα οποία διαθέτουν αυτά τα υποβρύχια drones, επιχειρούν στο σημείο.
Και πάλι, όμως, ακόμη και αν βρεθεί το υποβρύχιο και αναπτυχθούν τα ROV του συστήματος διάσωσης - κάτι που θα πάρει χρόνο - θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο επιπλέον ώρες για να κατέβουν στον βυθό.
«Θα πρέπει να κατεβάσουν ένα καλώδιο και μετά θα είναι ένας αγώνας δρόμου για να το δέσουν. Πιθανότατα θα πρέπει να το τυλίξουν γύρω από τον Τιτάνα, καθώς δεν υπάρχει κάποια εσοχή για να το δέσουν εκεί», σχολίασε ο δρ. Κρις Πάρι, ναύαρχος εν αποστρατεία του Βασιλικού Ναυτικού.
Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο. Οι άνθρωποι που πιλοτάρουν τα υποβρύχια drone θα έπρεπε να βασιστούν στις εικόνες που τους στέλνουν τα οχήματά τους και να χειριστούν απομακρυσμένα τις «δαγκάνες» που έχουν αυτά. Τα ρεύματα και η πίεση του νερού κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο απρόβλεπτα.
Τέλος, ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο του αποτελεί το τεράστιο βάθος όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, στα 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό συνεπάγεται τα εξής: απόλυτο σκότος, θερμοκρασίες που φτάνουν τους 0 Κελσίου, πίεση που μπορεί να σε συνθλίψει, ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και ένας πυθμένας που δεν έχει καμία σχέση με την απαλή άμμο στην παραλία, αλλά έχει γεωμορφολογία που θυμίζει αυτή που βλέπουμε σε οροσειρές. Εξάλλου, ξέρουμε περισσότερα για το φεγγάρι από ό,τι για τον βυθό της θάλασσας στον ίδιο μας τον πλανήτη, αφού μόνο το 20% του έχει χαρτογραφηθεί.
Τι μπορεί να έχει συμβεί στους επιβάτες
Έλλειψη οξυγόνου, υποθερμία, κλειστοφοβία, έλλειψη φαγητού και νερού, μουδιασμένα χέρια και πόδια, κρίσεις πανικού είναι οι πολύ δυσάρεστες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το πλήρωμα όλες αυτές τις μέρες, αν φυσικά είναι ακόμα ζωντανό...
Σημειώνεται ότι αν υπάρχει διακοπή ρεύματος στο σκάφος, η θερμοκρασία μέσα στην καμπίνα θα έχει πέσει στους 4 βαθμούς Κελσίου.
Σε περίπτωση που το σκάφος έχει ραγίσει ή υποστεί κάποιου άλλου είδους «καταστροφική ζημιά», τότε ο θάνατός τους θα ήταν ακαριαίος λόγω της τεράστιας πίεσης στο σημείο.
Πιο χρονοβόρος είναι ο θάνατος από ασφυξία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρώτα έρχονται οι ζαλάδες και αίσθημα αδυναμίας, ενώ μετά από λίγο ο άνθρωπος χάνει τις αισθήσεις του. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να παραμείνει ζωντανός αρκετές ώρες με ελλιπές οξυγόνο, αλλά σε κάθε περίπτωση ο θάνατος επέρχεται όταν πια το άτομο είναι λιπόθυμο. «Κλειδί» σε αυτή την περίπτωση είναι η σωστή διαχείριση του οξυγόνου με ξεκούραση, λίγες αναπνοές και κυρίως ψυχραιμία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ακόμα και αν το Titan έχει καταφέρει να βγει στην επιφάνεια, ο κίνδυνος για το πλήρωμα δεν έχει τελειώσει. Το σκάφος είναι σφραγισμένο απ' έξω, κάτι που σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται μέσα θα πρέπει να περιμένουν εξωτερική βοήθεια, ενώ το οξυγόνο τους τελειώνει.
Με πληροφορίες από Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.