Κοσμος

Ο μυστικιστικός εορτασμός του θερινού ηλιοστασίου

Εικόνες από την υποδοχή της μεγαλύτερης ημέρας του χρόνου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
  • UPD
  • Newsroom
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με ειδικές τελετές, που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζουν μυστικιστικές, εορτάστηκε το θερινό ηλιοστάσιο. Στο επίκεντρο των εορτασμών βρίσκεται κάθε χρόνο το Στόουνχεντζ, καθώς θεωρείται τόπος εορτασμών του ηλιοστασίου των αρχαίων Δρυιδών λόγω του τρόπου με τον οποίο ο ήλιος ευθυγραμμίζεται με τις πέτρες στο χειμερινό και το θερινό ηλιοστάσιο.

Αν και δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ των εορτασμών του Κελτικού ηλιοστασίου και του μεγαλιθικού μνημείου στην Αγγλία, χιλιάδες σύγχρονοι παγανιστές συγκεντρώνονται εκεί κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου.

Το ίδιο συνέβη και φέτος, με πλήθος κόσμου να συρρέει από το απόγευμα της Τρίτης για να υποδεχθεί την αυγή της μεγαλύτερης ημέρας του χρόνου στο νεολιθικό μνημείο.

Το Στόουνχεντζ από το 1986 έχει προστεθεί στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτισμική Κληρονομιά, καθώς εκεί διοργανώνονται παράλληλα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το μνημείο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον αποδεκτές αρχαιολογικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο 2.500 π.Χ. και το 2000 π.Χ. Μεχρι σήμερα παραμένει άγνωστος ο σκοπός της δημιουργίας του, αν και σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές με αστρονομικές παρατηρήσεις.

Ανάλογες τελετές για το θερινό ηλιοστάσιο πραγματοποιήθηκαν και στον Πύργο του Γκλάστονμπερι, καθώς και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Οι εκδηλώσεις ποικίλουν, ωστόσο οι πιο εντυπωσιακές θυμίζουν παγανιστικές τελετές, με τη χρήση των στοιχείων του νερού και της φωτιάς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου