- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ναυάγιο στην Πύλο: Πολλοί από τους επιβάτες προέρχονταν από το Πακιστάν και συγκεκριμένες επαρχίες τους - Οι συγγενείς τους θρηνούν για την απώλεια
Από την Ελλάδα στο Πακιστάν και από την Πύλο στο Μπαντλί, το τραγικό ναυάγιο της 13ης Ιουνίου έχει αφήσει το στίγμα του. Στη μικρή πόλη του Πακιστάν, από όπου κατάγονταν 24 νέοι άνθρωποι που ενδέχεται να συγκαταλέγονται μεταξύ εκατοντάδων πνιγμένων, ολόκληρες οικογένειες έχουν μείνει απαρηγόρητες.
Τις τελευταίες ημέρες, στο Μπαντλί, συγγενείς των αγνοουμένων δίνουν δείγματα DNA για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των 82 νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο.
Επισκέπτες πηγαινοέρχονται στα σπίτια απελπισμένων οικογενειών σε αυτή την πόλη των 15.000 κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση τέσσερις ώρες οδικώς νοτιοανατολικά του Ισλαμαμπάντ, στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν. Συγγενείς αγνοουμένων κάθονται στους δρόμους, διατηρώντας μια μάταιη ελπίδα για κηδείες που δεν έχουν τελεστεί ακόμη.
Η Σαχνάζ Μπίμπι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον 20χρονο γιο της Ιναάμ Σαφάτ, μια μέρα πριν το παλιό, υπερφορτωμένο αλιευτικό αναχωρήσει από τη Λιβύη για τα νερά της Μεσογείου, παίρνοντας μια από τις επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές.
«Το βράδυ ο γιος μου μού είπε ότι ο καιρός δεν ήταν καθαρός. Του είπα να μην ανέβει στο σκάφος, αλλά δεν με άκουσε», είπε η 50χρονη Μπίμπι, αφού έδωσε δείγμα DNA σε τοπικό νοσοκομείο. «Μου είπε, μάνα, σε αφήνω, έχοντας την προστασία του Αλλάχ. Προσευχήσου για μένα», λέει με φωνή βραχνή από το κλάμα σκουπίζοντας τα δάκρυα με το σάλι της.
«Οι άνθρωποι δεν συνεργάζονται»
Ο ακριβής αριθμός των επιβατών παραμένει άγνωστος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμούν ότι στο σκάφος επέβαιναν μεταξύ 400 και 750 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα της πακιστανικής αστυνομίας, περίπου 800 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος.
Εκατοντάδες από τους μετανάστες πιστεύεται ότι προέρχονται από το Πακιστάν, κυρίως από τις επαρχίες Παντζάμπ και Κασμίρ. Αξιωματούχος της πακιστανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FIA) είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περισσότερες από 75 οικογένειες έχουν αναφέρει την εξαφάνιση ενός συγγενή τους που πιστεύουν ότι επέβαινε στο σκάφος.
Ο Σαρφράζ Καν Βιρκ, ανώτερος αξιωματούχος της FIA στη Λαχόρη, τόνισε σε δημοσιογράφους ότι στο παρελθόν, μετά από τέτοιες τραγωδίες, πολλές οικογένειες αρνούνταν να μιλήσουν στις αρχές. «Μας λένε, θέλουμε να στείλουμε έναν ακόμη γιο (στην Ευρώπη), θα μπλέξουμε αν ανοίξετε υπόθεση».
«Υπάρχουν οικογένειες που είχαν στείλει έναν πρώτο αδερφό στην Ιταλία και μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια για τον δεύτερο αδερφό, θέλουν να στείλουν και τρίτο. Άρα έχουμε πολλά προβλήματα, οι άνθρωποι δεν συνεργάζονται μαζί μας», πρόσθεσε.
Το Πακιστάν παλεύει με σοβαρά οικονομικά προβλήματα: καλπάζοντα πληθωρισμό, υποτίμηση της ρουπίας, περιορισμένες εισαγωγές, χαμηλή βιομηχανική παραγωγή.
«Οι ροές δεν θα σταματήσουν»
Το πακιστανικό Κασμίρ, όπου το Μπαντλί βρίσκεται ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους, υπήρξε ιστορικά σημείο αφετηρίας για πολλούς μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή αλλού αψηφώντας τους κινδύνους.
Πολλοί διακινητές αναπτύσσουν δράση στην περιοχή αυτή. Οι αρχές τόνισαν ότι συνέλαβαν 15 ύποπτους που φέρεται να συνδέονται με το ναυάγιο στην Πύλο.
«Αυτό που συνέβη στον αδελφό μας δεν πρέπει να συμβεί σε κανέναν άλλο. Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων όμως δεν θα σταματήσει», λέει ο Ουαχίντ Ουαζίρ, 38 ετών του οποίου ο μικρότερος αδελφός Ιμράν, 32 ετών, αγνοείται. «Αυτοί που διακινούν παράνομα ανθρώπους και συλλαμβάνονται δεν πρέπει να απελευθερώνονται. Πρέπει να τιμωρούνται δημόσια, ώστε να μην τολμήσει κανείς να κάνει κάτι τέτοιο στο μέλλον», λέει.
Ο Σαρντάρ Μουστάκ Αχμάντ, υψηλόβαθμος διοικητικός αξιωματούχος της περιοχής, επιβεβαίωσε ότι αγνοούνται 24 ντόπιοι.
Δεκάδες οικογένειες στο Μπαντλί προσκολλώνται στα τελευταία λόγια που άκουσαν από τους αγαπημένους τους, ελπίζοντας σε ένα θαύμα. «Ο γιος μου μού είπε ότι τους έβαζαν στη βάρκα. Ο καιρός δεν ήταν καλός», είπε η Τασλίμ Μπιμπί, 48 ετών, που θρηνεί τον 20χρονο γιο της, Ακάς Γκουλζάρ. «Η φωνή του έσβησε σταδιακά και δεν μπορούσε να συνεχίσει να μιλάει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το ναυάγιο στην Πύλο.