Η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα Κάχοβκα, υποστηρίζουν οι New York Times
Ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο


Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα Κάχοβκα, υποστηρίζουν οι New York Times
Στοιχεία δείχνουν πως η καταστροφή αυτόν τον μήνα του τεράστιου φράγματος Καχόβκα σε περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν αποτέλεσμα έκρηξης από μέσα που πυροδοτήθηκε από τη Ρωσία, ανέφερε η εφημερίδα New York Times.
Επικαλούμενοι μηχανικούς και ειδικούς στα εκρηκτικά, η εφημερίδα ανέφερε πως η έρευνά της βρήκε στοιχεία που δείχνουν πως εκρηκτικό φορτίο σε έναν διάδρομο στη βάση από σκυρόδεμα του φράγματος πυροδοτήθηκε, καταστρέφοντας τη δομή στις 6 Ιουνίου.
«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς πως το φράγμα καταστράφηκε από έκρηξη που πυροδοτήθηκε από την πλευρά που το ελέγχει: τη Ρωσία», ανέφερε η εφημερίδα.
Ομάδα διεθνών νομικών ειδικών που συνδράμουν τους εισαγγελείς της Ουκρανίας στην έρευνά τους ανέφεραν σε προκαταρκτικά ευρήματα προχθές Παρασκευή ότι είναι «πολύ πιθανό» η κατάρρευση του φράγματος στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας να προκλήθηκε από εκρηκτικά που τοποθέτησαν οι Ρώσοι.
Ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία
Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι προκάλεσε σαμποτάζ στο υδροηλεκτρικό φράγμα προκειμένου να αποκόψει την κύρια πηγή παροχής νερού στην Κριμαία την οποία έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία η Ρωσία και να αποσπάσει την προσοχή από την ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων η οποία παραπαίει, όπως υποστηρίζει.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το σοβιετικής κατασκευής φράγμα που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις πρώτες μέρες της εισβολής της το 2022, με αποτέλεσμα χείμαρροι νερού να πλημμυρίσουν μεγάλο τμήμα του πεδίου της μάχης, καταστρέφοντας αγροτική γη και αποκόπτοντας την παροχή νερού στους πολίτες.
Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς για τις αιτίες της έκρηξης.
Επικαλούμενη μηχανικούς, η εφημερίδα λέει πως η πλήρης εξέταση του φράγματος όταν αποστραγγιστεί το νερό μπορεί να δώσει στοιχεία για την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή.
«Η διάβρωση από το νερό που πέφτει από τις πύλες εξόδου θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε βλάβη αν το φράγμα ήταν κακά σχεδιασμένο ή αν το σκυρόδεμα ήταν κατώτερης ποιότητας, όμως οι μηχανικοί χαρακτήρισαν απίθανο κάτι τέτοιο», ανέφερε η εφημερίδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η British Airways είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι το αεροδρόμιο είναι υπερφορτωμένο
Τα περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν ωστόσο κατασχεθεί για την ώρα
Παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις - Τι δήλωσε στα ΜΜΕ
Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια
Κανένας πολιτικός δεν παραβρέθηκε στις κηδείες των θυμάτων από την πυρκαγιά
Η εκπομπή του σταμάτησε λόγω ακραίας γλώσσας
Ένα βιβλίο - μήνυμα δύναμης και θάρρους - Αφηγείται την ιστορία της «με τα δικά της λόγια»
Καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η κατάπαυση του πυρός
Στα ύψη οι τιμές των ξενοδοχείων στα πέριξ
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Τουρκία - «Δεν θα επιτρέψουμε διατάραξη της δημόσιας τάξης» λέει ο Ερντογάν
Καταργείται παράδοση 800 ετών
Δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα
Ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός - Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα
Η τραγωδία προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις και πολιτικές εξελίξεις
Τουλάχιστον 1.357 πτήσεις ακυρώθηκαν, εξετράπησαν ή καθυστέρησαν - Κλειστό έως τα μεσάνυχτα
Γιατί τράβηξε την προσοχή - Η επίσημη απάντηση της εκπροσώπου του και η θέση δερματολόγου
Γιατί τιμάται κάθε χρόνο την 21η Μαρτίου
Η ιστορία της μεγάλης και μοναδικής απόδρασης από τη φυλακή - φρούριο
Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι «να κρατήσει τους Ρώσους έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς από κάτω», όπως είχε πει ο λόρδος Ismay, πρώτος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ 1949
Δηλώνει βέβαιη ότι και η ίδια είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα της, Ντομινίκ Πελικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.