Κοσμος

Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου, μοναχοί στο Καντέρμπουρι είδαν την Σελήνη να «χωρίζεται στα δύο»

Η μαρτυρία τους και η επιστημονική εξήγηση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nicolas-thomas-wklqqfntlsi-unsplash

Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου, μοναχοί στο Καντέρμπουρι είδαν την Σελήνη να «χωρίζεται στα δύο» - Η μαρτυρία τους και η επιστημονική εξήγηση 

Σαν σήμερα, στις 18 Ιουνίου του 1178, πέντε μοναχοί στο Καντέρμπουρι της Αγγλίας πίστεψαν ότι έγιναν μάρτυρες του σχηματισμού ενός κρατήρα στη Σελήνη. Ο κρατήρας, που χαρακτηρίζεται από ένα σύστημα φωτεινών ακτίνων, είναι σήμερα γνωστός ως κρατήρας Τζορντάνο Μπρούνο.

Οι μοναχοί ανέφεραν μια πρόσκρουση κατά την οποία «το άνω κέρας [της σελήνης] χωρίστηκε στα δύο» και ένας «φλεγόμενος πυρσός ξεπήδησε, εκτοξεύοντας, σε μεγάλη απόσταση, φωτιά και σπινθήρες». Στο εγγύς παρελθόν, ορισμένοι αστρονόμοι είπαν ότι η περιγραφή των μοναχών θα μπορούσε πράγματι να είναι αρκετά σωστή. Ένας διερχόμενος κομήτης ή αστεροειδής πιθανότατα συγκρούστηκε με τη Σελήνη. Η σύγκρουση πιθανότατα προκάλεσε τήγματα πρόσκρουσης, ή βράχους που έλιωσαν από την ισχυρή πρόσκρουση. Αυτό το λιωμένο υλικό θα μπορούσε να είναι ο «φλεγόμενος πυρσός» που περιέγραψαν οι μοναχοί.

Αυτό αμφισβητείται, ωστόσο, ως πιθανή κοσμική σύμπτωση. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πρόσκρουση που ήταν απαραίτητη για να δημιουργηθεί ο μεγάλος κρατήρας της σελήνης θα είχε εκτινάξει τόσα συντρίμμια που θα προκαλούσαν καταιγίδες μετεωριτών για μέρες στη Γη. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις των μοναχών δεν είχαν καταγραφεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι Άγγλοι μοναχοί πιθανότατα είδαν έναν ιδιαίτερα θεαματικό μετεωρίτη να πέφτει στη Γη, ο οποίος έτυχε να ευθυγραμμιστεί με τον κρατήρα του Τζιορντάνο Μπρούνο και το Καντέρμπουρι από τη γωνία παρατήρησής τους. Βλέποντας τον μετεωρίτη να καίγεται στη γήινη ατμόσφαιρα καθώς κοίταζαν ψηλά για να δουν τον κρατήρα, οι μοναχοί πίστεψαν ότι έβλεπαν τη δημιουργία του κρατήρα. Επιπλέον, πολλοί σύγχρονοι αστρονόμοι, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι ο κρατήρας είναι τόσο νέος. Μελέτες εκτιμούν ότι η ηλικία του Τζορντάνο Μπρούνο κυμαίνεται μεταξύ ενός και 10 εκατομμυρίων ετών - πολύ νέος για τα κοσμικά δεδομένα, αλλά ούτε κατά διάνοια αρκετά νέος για να τον δουν οι Άγγλοι μοναχοί!

Γεγονότα

1815: Η Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγούνταν ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης.

1858: Ο Κάρολος Δαρβίνος αποφασίζει να εκδώσει τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών με αφορμή ένα γράμμα, που λαμβάνει από το Βρετανό βιολόγο, Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας που περιείχε πανομοιότυπα με τα δικά του συμπεράσματα.

1865: Πεθαίνει ο ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας. Με τη διαθήκη του ορίζει να κτισθεί το Ζάππειο και χρηματοδοτεί τη θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τετραετία, παράλληλα με εκθέσεις βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων (4 συνολικά μεταξύ 1859 και 1888). Οι αγώνες αυτοί έμειναν γνωστοί στην ιστορία σαν Ζάππειες Ολυμπιάδες και αποτέλεσαν τον πρόδρομο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

1940: Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ενώ η Γάλλια έχει περάσει σε γερμανική κατοχή, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων κάνει έκκληση προς το λαό, από το Λονδίνο, να μην υπογραφεί η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, ωθώντας τον να αντισταθεί. Η έκκληση αυτή αυτό θεωρείται η απαρχή της γαλλικής αντίστασης.

1943: Η κατοχική κυβέρνηση Ράλλη ιδρύει τα Τάγματα Ασφαλείας.

1963: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μία εβδομάδα μετά την παραίτησή του, αναχωρεί χωρίς να γίνει αντιληπτός, με προορισμό το Λονδίνο.

1967: Ο Τζίμι Χέντριξ βάζει φωτιά στην κιθάρα του κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ του Μόντερεϊ.

1981: Γίνεται η πρώτη αναγνώριση ενός νέου ιού που αργότερα θα ονομαστεί AIDS.

1991: Στις ΗΠΑ, έκθεση της Γερουσίας αποκαλύπτει ότι τα ειδεχθή εγκλήματα αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό στις αγροτικές περιοχές σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις.

Γεννήσεις

1903: Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ρεϊμόντ Ραντιγκέ.

1918: Γεννιέται ο Ιταλοαμερικανός οικονομολόγος, Φράνκο Μοντιλιάνι.

1929: Γεννιέται ο Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος, Γιούργκεν Χάμπερμας.

1939: Γεννιέται ο Γιώργος Μαρίνος, τραγουδιστής και ηθοποιός.

1942: Γεννιέται ο Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ, άγγλος τραγουδοποιός.

1952: Γεννιέται η διάσημη ηθοποιός, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, κόρη του Ιταλού σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσελίνι και της Σουηδέζας σταρ του Χόλιγουντ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Θάνατοι

1928: Πεθαίνει ο Νορβηγός εξερευνητής, Ρόαλντ Αμούδσεν.

1936: Μαξίμ Γκόρκι, Ρώσος συγγραφέας.

1974: Πεθαίνει ο Γκιόργκι Ζούκοφ, ρώσος στρατάρχης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

2010: Ζοζέ Σαραμάγκου, Πορτογάλος συγγραφέας και δημοσιογράφος.

2012: Αλκέτας Παναγούλιας, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής.

2018: Κώστας Πολίτης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.