Κοσμος

H Γαλλία κατηγορεί τη Ρωσία για επίθεση χάκερ και εκστρατεία fake news

Το Παρίσι απέτρεψε κυβερνοεπίθεση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Γαλλία κατηγορεί τη Ρωσία για επίθεση χάκερ και εκστρατεία fake news
@pixabay

Γαλλία: Το Παρίσι αναφέρει ότι απέτρεψε επίθεση σε ιστότοπους από παράγοντες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, δήλωσε σήμερα ότι οι γαλλικές αρχές απέτρεψαν μια υβριδική ψηφιακή επίθεση στον ιστότοπο του γαλλικού ΥΠΕΞ, καθώς και επιθέσεις σε άλλους κυβερνητικούς ιστότοπους και ιστότοπους γαλλικών μέσων ενημέρωσης.

Το Παρίσι αποδίδει την κυβερνοεπίθεση σε παράγοντες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος.

Η Κολονά τόνισε ότι το Παρίσι πιστεύει ότι υπάρχει μια ευρύτερη εκστρατεία διάδοσης παραπληροφόρησης στη Γαλλία από Ρώσους παράγοντες.

«Αυτή η εκστρατεία βασίζεται κυρίως στη δημιουργία ψεύτικων σελίδων στο διαδίκτυο για να παραβιαστεί η ταυτότητα δημόσιων μέσων ενημέρωσης και κυβερνητικών ιστοσελίδων, καθώς και στη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή της.

Η Κολονά ανέφερε ότι ρωσικές πρεσβείες και ρωσικά πολιτιστικά ινστιτούτα συμμετείχαν επίσης σε αυτή την εκστρατεία, ενώ επανέλαβε την υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της ρωσικής εισβολής.

Η Μόσχα αρνείται σταθερά ότι διενεργεί επιχειρήσεις ηλεκτρονικής πειρατείας.

Επιθέσεις και σε Ελβετία και ΗΠΑ

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Ουκρανία έχουν αποκαλύψει παρόμοιες απόπειρες σε ιστότοπους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ελβετικές αρχές ανέφεραν ότι κυβερνητικοί ιστότοποι έγιναν στόχος μιας επίθεσης DDoS (distributed denial of service), ένα είδος κυβερνοεπίθεσης που διεξάγεται με την εσκεμμένη υπερφόρτωση του δικτύου με τεράστιο όγκο συνδέσεων που προκαλεί διακοπή ή κατάρρευση του server. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβαν φιλορώσοι χάκερ.

Στις 9 Μαΐου, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το FBI κατάφερε να εξουδετερώσει τον ιό Snake, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας για την κλοπή ευαίσθητων εγγράφων από εκατοντάδες χρήστες υπολογιστών που εργάζονταν για κυβερνήσεις χωρών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και από δημοσιογράφους και προσωπικό πρεσβειών από το 2003.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.