- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εκατομμύρια μαθητές σε όλον τον κόσμο δίνουν εξετάσεις
Ποια συστήματα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια εφαρμόζονται σε άλλες χώρες
Με αφορμή τις Πανελλήνιες 2023: Τα συστήματα εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία
Οι Πανελλήνιες 2023 κάνουν πρεμιέρα αύριο, Πέμπτη (1/6) για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και την Παρασκευή (2/6) για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, που ρίχνουν τις τελευταίες ματιές στην ύλη, πριν βρεθούν στα εξεταστικά κέντρα. Τον Οκτώβριο στα έδρανα των πανεπιστημίων της χώρας θα καθίσουν 68.574 νέοι φοιτητές, είναι εκείνοι που θα έχουν καταφέρει να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Τι ισχύει, όμως, για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια στο εξωτερικό;
Κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προσαρμοσμένο στις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις των ανά χώρα πανεπιστημίων. Πόσο μακριά ή κοντά στη «λογική» της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, ή η Τουρκία, η Ρωσία, η Κίνα, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ; Ας δούμε αναλυτικά:
Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης
Αυτήν την περίοδο οι μαθητές (και) στην Κύπρο βρίσκονται σε ρυθμούς εξετάσεων, αφού σε λίγες ημέρες καλούνται να συμμετέχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης που διενεργούνται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας για την εισαγωγή νέων φοιτητών στα Πανεπιστήμια της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας.
Η κατάταξη των υποψηφίων στα Τμήματα και τις Σχολές των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΑΕΙ) γίνεται με βάση το «Γενικό Βαθμό Κατάταξης» κατά Πλαίσιο Πρόσβασης για τα ΑΑΕΙ της Κύπρου ή κατά Επιστημονικό Πεδίο για τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας. Ο Γενικός Βαθμός Κατάταξης (ΓΒΚ) είναι ο μέσος όρος των επεξεργασμένων βαθμολογιών του γραπτού των Μαθημάτων Πρόσβασης στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι των σχολείων στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Με βάση το ΓΒΚ οι υποψήφιοι κατατάσσονται στις Σχολές Σπουδών της προτίμησης τους. Με βάση τη σειρά προτίμησης τους, όσοι εξασφαλίσουν την ψηλότερη βαθμολογία έναντι όσων άλλων υποψηφίων έχουν δηλώσει τη συγκεκριμένη Σχολή στις προτιμήσεις τους καταλαμβάνουν τις διαθέσιμες θέσεις σπουδών.
Οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης γίνεται κάθε Ιούνιο και για τη συμμετοχή τους υποψήφιοι πρέπει να καταβάλλουν τέλη ύψους 25 και 50 ευρώ, ανάλογα την εξέταση. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στα ιταλικά πανεπιστήμια το Esame di Stato
Απαραίτητο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ιταλίας είναι το Esame di Stato, δηλαδή οι κρατικές εξετάσεις που δίνουν οι μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων στην Ιταλία κάθε χρόνο. Στην Ιταλία κάποια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να λάβουν το πτυχίο ESABAC. Είναι το ακρωνύμιο που προκύπτει από την ένωση του ιταλικού «Esame di Stato» και του γαλλικού «Baccalauréat» και προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές ιταλικών και γαλλικών Λυκείων να αποκτήσουν, με την ίδια εξέταση, το ιταλικό δίπλωμα και το γαλλικό δίπλωμα με το οποίο θα εγγραφούν σε πανεπιστήμιο στη Γαλλία ή στην Ιταλία. Οι εξετάσεις έχουν δύο φάσεις, ενώ είναι αναγκαία και η προσωπική συνέντευξη - προφορική εξέταση.
Το άγχος των μαθητών για τις κρατικές εξετάσεις στην Ιταλία ενέπνευσε τον τραγουδοποιό Antonello Venditti να γράψει το τραγούδι «Night before the exams».
Με εξετάσεις Baccalauréat η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια της Γαλλίας
Προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Πανεπιστήμια της Γαλλίας είναι η επιτυχία στις εξετάσεις Baccalauréat. Πρόκειται ουσιαστικά για τις εξετάσεις που δίνουν οι μαθητές τελειώνοντας το Λύκειό τους. Οι εξετάσεις αυτές είναι γνωστές με τον σύντομο τύπο «Bac» και φέρεται να έχουν τις ρίζες τους στα πρώτα μεσαιωνικά γαλλικά πανεπιστήμια. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι του απολυτηρίου και χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις προθέσεις που έχει κάθε απόφοιτος. Αν κάποιος επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο πανεπιστήμιο της Γαλλίας, το Baccalauréat Général είναι σχεδιασμένο για την είσοδο των νέων στα Πανεπιστήμια.
Εάν ένας υποψήφιος δεν διαθέτει το «bac», αλλά επιθυμεί να εισαχθεί σε κάποιο πανεπιστήμιο της Γαλλίας, τότε -σε ορισμένες περιπτώσεις-, θα κληθεί να δώσει μια ειδική εξέταση, προκειμένου να λάβει το «δίπλωμα για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Ουσιαστικά το «Bac» αποτελεί μία πιστοποίηση για το επίπεδο δεξιοτήτων των μαθητών, ανάλογα με την κατεύθυνση που έχουν ακολουθήσει. Έπειτα, ακολουθούν εξετάσεις στην εκάστοτε Σχολή του Πανεπιστημίου.
Με το Numerus Clausus η εισαγωγή στα πανεπιστήμια της Γερμανίας
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γερμανία, οι απόφοιτοι καλούνται να διαλέξουν αν θα εισαχθούν ή όχι σε κάποιο πανεπιστήμιο. Είναι ελεύθεροι να υποβάλλουν την αίτησή τους κατευθείαν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία, ωστόσο, χρησιμοποιούν το σύστημα Numerus Clausus για να αντιμετωπίσουν τον υπερπληθυσμό σε Τμήματα και Σχολές. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τοπικοί περιορισμοί εισαγωγής, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί ανάλογα με τις προϋποθέσεις του εκάστοτε προγράμματος σπουδών, καθώς και περιορισμοί εισαγωγής σε εθνικό επίπεδο στην ιατρική, την οδοντιατρική, την κτηνιατρική και τη φαρμακευτική. Το κρίτηριο που θέτουν τα Πανεπιστήμια είναι η επίδοση των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή ο βαθμός του απολυτηρίου. Άλλο κριτήριο είναι οι προσωπικές συνεντεύξεις με τους υποψηφίους.
Αντίστοιχο σύστημα συναντάμε και στη Φινλανδία.
Τον Ιούνιο οι εξετάσεις Selectividad στην Ισπανία
Στην Ισπανία, τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα θεσπίστηκαν οι εξετάσεις Selectividad. Πρόκειται για μία γραπτή δοκιμασία στην οποία συμμετέχουν όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πανεπιστημιακές σπουδές ή κύκλους κατάρτισης σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας και αποτελεί μέρος της αξιολόγοσης για τη λήψη του απολυτηρίου Λυκείου. Από το ακαδημαϊκό έτος 2009/2010, χωρίζεται σε δύο φάσεις, μια υποχρεωτική γενική φάση που αποτελείται από 4 ασκήσεις και μια δεύτερη ειδική φάση τεσσάρων ασκήσεων. Οι εξετάσεις αυτές, γνωστές και ως Pruebas de acceso a la Universidad, δίνονται τον Ιούνιο.
Εθνικές εξετάσεις προβλέπει και το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας
Το Yükseköğretim Kurumları Sınavı, το σύστημα με το οποίο γίνεται η μετάβαση από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Τουρκία, καθιερώθηκε μόλις το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής τους στα διαγνωστικά τεστ και πληρώνουν αντίστοιχο τέλος που καθορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία.
Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να δώσουν εξετάσεις σε δύο στάδια. Το πρώτο τεστ ονομάζεται Basic Proficiency Test και εξετάζει τις δεξιότητες των υποψηφίων σε λογικά προβλήματα. Οι ερωτήσεις στο δεύτερο τεστ προκύπτουν από τη σχολική ύλη του Λυκείου. Επιπλέον, ανάλογα με τη Σχολή, οι υποψήφιοι καλούνται να δώσουν και εξετάσεις για τη γλωσσική τους επάρκεια σε ξένες γλώσσες.
Ενιαία Κρατική Εξέταση στη Ρωσία
Η Ενιαία Κρατική Εξέταση λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Ρωσία. Πρόκειται για μία σειρά εξετάσεων που κάθε μαθητής πρέπει να περάσει μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο για να εισαχθεί σε ένα πανεπιστήμιο ή ένα κολέγιο. Οι μαθητές καλούνται να εξεταστούν στη ρωσική γλώσσα, τα μαθηματικά και τις ξένες γλώσσες, αλλά και στα μαθήματα της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, της γεωγραφίας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταγράψουν συγκεκριμένο σκορ για να εισαχθούν σε πανεπιστήμιο, αλλά και να λάβουν το απολυτήριό τους.
Η εξέταση έχει δύο μέρη: εκείνο της σύντομης απάντησης και το δεύτερο της ανάπτυξης ενός ζητήματος.
Οι εξετάσεις Gaokao προϋπόθεση για την εισαγωγή στα Κολέγια της Κίνας
Οι National College Entrance Examination, γνωστές και ως εξετάσεις Gaokao αποτελούν την απαιτούμενη εξέταση για την εισαγωγή των φοιτητών στα Κολέγια της Κίνας. Οι εξετάσεις διαρκούν περίπου εννέα ώρες σε διάστημα δύο ή τριών ημερών, ανάλογα με την επαρχία στην οποία διεξάγονται. Όλοι οι μαθητές πρέπει να δώσουν εξετάσεις στα Κινέζικα και στα Μαθηματικά. Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν ένα μάθημα από τα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιαπωνικά, Ρωσικά, Γερμανικά ή Ισπανικά για το τμήμα ξένων γλωσσών του τεστ, με τους περισσότερους μαθητές να επιλέγουν Αγγλικά. Οι μαθητές πρέπει επίσης να επιλέξουν μεταξύ είτε των τεχνών, είτε των φυσικών επιστημών.
Η εξέταση πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 8 Ιουνίου κάθε χρόνο, αν και σε ορισμένες επαρχίες μπορεί να διαρκέσει για μια επιπλέον ημέρα.
Η επίδοση των μαθητών και το σύστημα ATAR στην Αυστραλία
Η Αυστραλιανή Κατάταξη Εισαγωγής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΤΑR) είναι το σύστημα με το οποίο επιλέγονται οι φοιτητές στα πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Κάθε μαθητής λαμβάνει έναν βαθμό μεταξύ 0,00 και 99,95 που υποδεικνύει τη θέση του σε σχέση με όλους τους μαθητές της ηλικιακής τους ομάδας. Τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούν το ATAR για να επιλέξουν φοιτητές. Τα περισσότερα πανεπιστήμια χρησιμοποιούν και άλλα κριτήρια κατά την επιλογή φοιτητών, όπως η προσωπική συνέντευξη, τεστ, το ερωτηματολόγιο και η παρουσίαση του εαυτού τους σε σύντομο χρόνο - κυρίως μέσω βίντεο. Ο μέσος όρος ATAR είναι συνήθως γύρω στο 70,00.
Πολλαπλά συστήματα εισαγωγής στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα εισαγωγής. Κάθε πανεπιστήμιο ορίζει τα δικά του κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή των φοιτητών. Οι υποψήφιοι προχωρούν σε υποβολή αιτήσεων, δοκιμασίες εισαγωγής (όπως το SAT ή το ACT), προσωπικές δηλώσεις και συστάσεις. Οι διαδικασίες επιλογής, επίσης, ποικίλλουν.
Το SAT είναι ένα τυποποιημένο τεστ που χρησιμοποιείται ευρέως για εισαγωγές κολεγίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και χρονολογείται από το 1926. Το SAT ανήκει, αναπτύσσεται και δημοσιεύεται από το College Board, έναν ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει ως στόχο να «μετρήσει» τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εισαγωγή ενός ατόμου στο πανεπιστήμιο.
Το ACT, American College Testing, είναι -επίσης- ένα τυποποιημένο τεστ που χρησιμοποιείται για εισαγωγές κολεγίων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το διαχειρίζεται ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με το ίδιο όνομα. Το τεστ ACT καλύπτει τέσσερις τομείς ακαδημαϊκών δεξιοτήτων: αγγλικά, μαθηματικά, ανάγνωση και επιστημονική λογική. Είναι αποδεκτό από όλα τα τετραετή κολέγια και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και από περισσότερα από 225 πανεπιστήμια εκτός των ΗΠΑ.
Αυτές οι ημέρες, λοιπόν, αποτελούν περίοδο εξετάσεων όχι μόνο για τους υποψηφίους στις Πανελλήνιες 2023, αλλά και για εκατομμύρια μαθητές σε όλον τον πλανήτη.