- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ιράν: Δύο γυναίκες δημοσιογράφοι στο εδώλιο για την κάλυψη των διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί
Δύο γυναίκες δημοσιογράφοι, η Νιλουφάρ Χαμεντί και η Ελαχέχ Μοχαμαντί, έγραψαν από την πρώτη στιγμή για τη δολοφονία της νεαρής Μάχσα Αμινί. Συνελήφθησαν και τώρα εκκρεμούν οι δίκες τους, για τις οποίες υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι θα είναι κάθε άλλο παρά δίκαιες. Την ίδια ώρα, στο Ιράν επικρατεί φόβος και καταστολή σε ό,τι αφορά τον Τύπο, σημείωνει η Deutsche Welle.
Η φωτογραφία των γονιών της νεαρής Αμινί που δολοφονήθηκε από την Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντήλα της, έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε σφοδρές διαμαρτυρίες στο Ιράν. Η δημοσιογράφος Νιλουφάρ Χαμεντί είχε το θάρρος να δημοσίευσει τη φωτογραφία της, μέσα Σεπτεμβρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως αναφέρει η DW, αμέτρητες γυναίκες έχουν παρόμοιες εμπειρίες με την περιβόητη αστυνομία, αλλά σπάνια έρχονται στο φως λεπτομέρειες των συλλήψεών τους. Ο θάνατος της νεαρής Αμινί από τις κουρδικές περιοχές του Ιράν, προκάλεσε πάντως τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Παράλληλα μια άλλη νεαρή δημοσιογράφος, η Ελαχέχ Μοχαμαντί, έκανε επίσης ρεπορτάζ για την Αμινί στη γενέτειρά της, Σαγκές, και έγραψε για την κηδεία στην οποία παραβρέθηκαν χιλιάδες κόσμου. Οι διαμαρτυρίες τότε άρχισαν να εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά και η Αμινί έγινε σύμβολο διαμαρτυρίας.
Θεωρούνται «ξένοι πράκτορες»
Έξι μέρες μετά το θάνατό της, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο σπίτι της Χαμεντί και μια εβδομάδα αργότερα συλλαμβάνεται η Μοχαμαντί. Οι συγγενείς τους είχαν την ελπίδα ότι γρήγορα θα αφεθούν ελεύθερες, αλλά μάταια. Οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούν τις δημοσιογράφους «ξένους πράκτορες».
Τώρα πρόκειται να ξεκινήσουν οι αμφιλεγόμενες δίκες τους, σημειώνει η DW. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή για πάνω από οκτώ μήνες. Η Χαμεντί είναι 30 ετών και οι συνάδελφοί της την περιγράφουν ως μια ευγενική γυναίκα που κάνει μόνο τη δουλειά της. Εργάζεται για τη δημοφιλή εφημερίδα Shargh, η οποία δημοσιεύει τακτικά επικριτικά άρθρα.
Παράλληλα, η 36χρονη Μοχαμαντί αρθρογραφεί εδώ και χρόνια στην εφημερίδα Hammihan και γράφει για τα δικαιώματα των γυναικών. Και τα δύο μέσα ενημέρωσης αρνούνται τις κατηγορίες εναντίον των δυο γυναικών εργαζομένων.
Μετά το κύμα των διαδηλώσεων «το κλίμα είναι απλά κακό», λέει μια δημοσιογράφος από γνωστό μέσο στην Τεχεράνη που προτιμά να κρατήσει την ανωνυμία της. Η πίεση έχει γίνει πολύ μεγαλύτερη, λέει.
Δίκες κεκλεισμένων των θυρών;
Το πόσο μεγάλη ήταν η κρατική καταστολή απέναντι στους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων φαίνεται από τα στοιχεία της Επιτροπής για την Προστασία Δημοσιογράφων (CPJ) στη Νέα Υόρκη. Σχεδόν 100 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εν τω μεταξύ αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση.
Τα μέλη των οικογενειών τους δέχονται επίσης πιέσεις και δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα ζητούν οι δίκες των δύο γυναικών να διεξαχθούν δημόσια. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι οι δύο δημοσιογράφοι θα καταδικαστούν σε αυστηρές ποινές κεκλεισμένων των θυρών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, οι δίκες έχουν προγραμματισθεί να διεξαχθούν ενώπιον ενός διαβόητου επαναστατικού δικαστηρίου στην Τεχεράνη, του οποίου ο πρόεδρος Αμπολγκασέμ Σαλαουάτι έχει τη φήμη ενός ιδιαίτερα αυστηρού και σκληρού δικαστή.
Διαβάστε επίσης: