Κοσμος

Η αστυνομία του Βερολίνου ερευνά τον Ρότζερ Γουότερς για ναζιστικού τύπου στολή σε συναυλία

Όντας ύποπτος για «υποκίνηση του λαού», ανέφερε η γερμανική αστυνομία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αστυνομία του Βερολίνου ερευνά τον Ρότζερ Γουότερς για ναζιστικού τύπου στολή σε συναυλία
© EPA/ EVA PLEVIER

Η αστυνομία στη Γερμανία ξεκίνησε ποινική έρευνα για τον Ρότζερ Γουότερ, αφού εμφανίστηκε με κοστούμι που έμοιαζε με ναζιστική στολή κατά τη διάρκεια δύο συναυλιών στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

Έρευνα σε βάρος του Ρότζερ Γουότερς ξεκίνησαν οι γερμανικές αστυνομικές αρχές μετά την εμφάνιση του συνιδρυτή των Pink Floyd επί σκηνής του Mercedes-Benz Arena, στο Βερολίνο, με κουστούμι που παρέπεμπε σε ναζιστική στολή.

Η προβολή ναζιστικών συμβόλων, συμπεριλαμβανομένης της σβάστικας ή των διακριτικών των SS, είναι παράνομη στη Γερμανία, με εξαιρέσεις για εκπαιδευτικούς σκοπούς και σε καλλιτεχνικά πλαίσια. Ο Γουότερς ερευνάται με βάση έναν ξεχωριστό νόμο, όντας ύποπτος για «υποκίνηση του λαού», ανέφερε η γερμανική αστυνομία.

Η νομική έννοια της «υποκίνησης του λαού» η οποία συχνά εφαρμόζεται σε δίκες που αφορούν την άρνηση του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία, καθιστά παράνομη την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας «εθνικών, φυλετικών, θρησκευτικών ομάδων ή μιας ομάδας που ορίζεται από την εθνική τους καταγωγή».

Στη συναυλία στη Mercedes Benz Arena του Βερολίνου στις 17 Μαΐου, ο Γουότερς εμφανίστηκε στη σκηνή ως ο χαρακτήρας Pink του ιστορικού άλμπουμ The Wall -εν πολλοίς βιωματικό δίσκο για τον ίδιο τον Γουότερς- κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του τραγουδιού In the Flesh, φορώντας μια μαύρη δερμάτινη καμπαρντίνα με ένα κόκκινο περιβραχιόνιο που έφερε δύο διασταυρωμένα σφυριά αντί για σβάστικα και κρατώντας μια απομίμηση οπλοπολυβόλου.

Το τραγούδι σηματοδοτεί την κάθοδο του πρωταγωνιστή της σε μια παραίσθηση που προκαλείται από ναρκωτικά, στην οποία φαντάζεται τον εαυτό του ως φασίστα δικτάτορα που μιλάει σε μια συγκέντρωση νεοναζί.

Όταν οι Pink Floyd και οι Scorpions ερμήνευσαν στο Βερολίνο το In the Flesh σε μια συναυλία το 1990 στο «τείχος της ντροπής» που πριν λίγους μήνες είχε πέσει, ο Γουότερς φόρεσε μια στρατιωτική στολή που έμοιαζε περισσότερο με εκείνες που φορούσε ο Χιλιανός δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ.

Στην κινηματογραφική εκδοχή του The Wall  το 1982, ο Μπομπ Γκέλντοφ ερμήνευσε το ίδιο τραγούδι με κουστούμι που επίσης παρέπεμπε σε ναζιστική στολή, και ο Γουότερς φόρεσε παρόμοιο κουστούμι στο πλαίσιο της περιοδείας του The Wall Live 2010-13, η οποία περιελάμβανε εννέα συναυλίες στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η αστυνομία του Βερολίνου θα εξετάσει υλικό από προηγούμενες συναυλίες του στη Γερμανία για να εκτιμήσει αν η στολή έχει αλλάξει, ενώ θα συνεχίσει να συλλέγει στοιχεία για περίπου τρεις μήνες και στη συνέχεια θα παραδώσει τα πορίσματά της στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αξιολογήσει αν η πράξη του Γουότερς μπορεί να θεωρηθεί υποκίνηση μίσους.

Άλλες γερμανικές πόλεις, όπως το Μόναχο, η Φρανκφούρτη και η Κολωνία, προσπάθησαν να ακυρώσουν τις συναυλίες του Γουότερς, καθώς εβραϊκές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου, τον κατηγόρησαν για αντισημιτισμό.

Ο Γουότερς είναι μέλος του υπό τoυς Παλαιστινίους κινήματος «Μποϊκοτάζ, Εκποίησης και Κυρώσεων» που στρέφεται κατά του Ισραήλ λόγω της κατοχής εδαφών όπου οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να αποκτήσουν κράτος. Έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία περί αντισημιτισμού, ενώ σε δήλωσή του στις 20 Μαΐου, είπε ότι επισκέφθηκε τους τάφους των Σόφι και Χανς Σολ, ιδρυτικών μέλών του αντιστασιακού κινήματος White Rose στη Ναζιστική Γερμανία, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στο Μόναχο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γουότερς έχει προγραμματισμένη εμφάνιση στη Φρανκφούρτη την Κυριακή 28 Μαΐου.

*Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.