Κοσμος

Τρία χρόνια από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Δεν έχει προχωρήσει η ριζική μεταρρύθμιση της αμερικανικής αστυνομίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τζορτζ Φλόιντ: Η δολοφονία του, οι δύο δίκες του Ντέρεκ Σοβέν και η μεταρρύθμιση της αμερικανικής αστυνομίας

Εννέα λεπτά και 29 δευτερόλεπτα συγκλόνισαν πριν από τρία χρόνια την παγκόσμια κοινή γνώμη. Το βίντεο που έδειχνε τον λευκό Αμερικανό αστυνομικό Ντέρεκ Σοβέν να πιέζει το γόνατό του στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ για πάνω από εννέα λεπτά έκανε το γύρο του κόσμου. Ο θάνατος του Αφροαμερικανού στις 25 Μαΐου του 2020 προκάλεσε διαδηλώσεις και επεισόδια κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, αλλά και πολλές κινητοποιήσεις συμπαράστασης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Ντέρεκ Σοβέν καταδικάστηκε σε δύο δίκες για δολοφονία και παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων του θύματος σε συνολικά πάνω από 40 χρόνια φυλάκισης. Πολυετείς ποινές επιβλήθηκαν και στους συναδέλφους του αστυνομικού, που δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την τραγωδία.

Ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Σάμουελς, στον οποίο απονεμήθηκε πριν λίγες ημέρες το βραβείο Πούλιτζερ για το βιβλίο του «Το όνομά του είναι George Floyd», δηλώνει στην DW ότι παρά τις δεσμεύσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν για μια ριζική μεταρρύθμιση των αστυνομικών δυνάμεων, τίποτα δεν έχει συμβεί ακόμα: «Τα πράγματα στην Ουάσιγκτον δεν προχωρούν ποτέ εύκολα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη στις ΗΠΑ, έτσι ώστε να τερματιστεί ο δομικός ρατσισμός και να μην ξανασυμβεί ποτέ ένας θάνατος όπως του Τζορτζ Φλόιντ, η μεταρρύθμιση έχει βαλτώσει σε γραφειοκρατικές διαμάχες».

Η 25χρονη γερουσιαστής, Ζαϊνάμπ Μοχάμεντ, από τη Μινεσότα, με ρίζες από τη Σομαλία, θεωρεί σημαντική την τιμωρία του αστυνομικού Ντέρεκ Σοβέν: «Είναι θετικό ότι ο Ντέρεκ Σοβέν καταδικάστηκε και βρίσκεται πλέον στη φυλακή. Απέχουμε ωστόσο ακόμα πολύ από την πραγματική δικαιοσύνη. Αυτή θα επιτευχθεί μόνο όταν γίνουν συστημικές αλλαγές σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλους όσους λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματική αλλαγή που χρειαζόμαστε».

Πηγή: DW