- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Πολωνία ζητά από την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Η Πολωνία κάλεσε την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία ώστε να θέσει τέλος στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας, στη διάρκεια συνάντησης δύο ανώτατων αξιωματούχων στη Βαρσοβία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για Ευρασιατικές Υποθέσεις Λι Χούι περιοδεύει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και βρισκόταν στο Κίεβο την Τρίτη και προχθές Τετάρτη, όπου συζήτησε τρόπους για να τελειώσει η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας μέσω μιας πολιτικής διευθέτησης.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες ανάμεσα στον Λι και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Βόιτσεκ Γκέρβελ, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο Γκέρβελ κάλεσε το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του ώστε η Ρωσία να θέσει τέλος στον πόλεμο.
«Ο αναπληρωτής υπουργός Γκέρβελ αναγνώρισε την ευθύνη που έχει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και εξέφρασε την ελπίδα πως η Κίνα... θα καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας και θα ασκήσει πίεση στη Ρωσία να επιστρέψει στη συμμόρφωση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Πολωνία ανησυχεί για τις δηλώσεις της Κίνας ότι θέλει να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Γκέρβελ δήλωσε στον Λι πως η Πολωνία ελπίζει ότι η Κίνα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και προειδοποίησε πως στρατιωτική βοήθεια από το Πεκίνο για τη Μόσχα θα έχει «σοβαρές συνέπειες» στις σχέσεις με την Ευρώπη.
Το Κίεβο έχει αποκλείσει οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία και έχει πει πως θέλει πίσω κάθε εκατοστό του ουκρανικού εδάφους.
Από τον Φεβρουάριο, το Πεκίνο προωθεί την αποτελούμενη από 12 σημεία πρότασή του για πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Το σχέδιο που παρουσιάστηκε κατά την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας, ήταν σε μεγάλο βαθμό μια επανάληψη προηγούμενων θέσεων της Κίνας για τον πόλεμο. Καλούσε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση και προειδοποιούσε κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Λι είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με την πολωνική ανακοίνωση, είπε στη διάρκεια των συνομιλιών στη Βαρσοβία πως η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι «προς το συμφέρον κανενός», όμως δεν υπάρχει «εύκολη λύση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ