- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Σαν σήμερα 12 Μαΐου 1932: Η τραγική κατάληξη της απαγωγής του βρέφους Λίντμπεργκ
Γιατί καταγράφηκε ως το ιστορικό έγκλημα του περασμένου αιώνα
Σαν σήμερα 12 Μαΐου: Το 1932 η απαγωγή του βρέφους Λίντμπεργκ - Η εξαφάνιση από την κούνια και η εύρεση της σορού
Το ημερολόγιο έγραφε 12 Μαΐου του 1932 όταν το πτώμα του μικρού Charles August Lindbergh Jr εντοπίστηκε από έναν οδηγό φορτηγού στην άκρη δρόμου στο New Jersey. Η απαγωγή του μόλις 20 μηνών αγοριού είχε καταγραφεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα, την 1η Μαρτίου. Το μωρό είχε απαχθεί από τον δράστη μέσα από την κούνια του στο βρεφικό δωμάτιο, ενώ στο σπίτι βρίσκονταν μέλη της οικογένειάς του. Ο απαγωγέας είχε χρησιμοποιήσει μία ξύλινη σκάλα για να μπει από το παράθυρο. Είχε αφήσει ένα κακογραμμένο σημείωμα με το οποίο ζητούσε λύτρα.
Η οικογένεια του μικρού Charles δεν ήταν άγνωστη. Ο πατέρας του βρέφους, Charles Augustus Lindbergh, υπήρξε ο αεροπόρος που έκανε την πρώτη απευθείας πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι, διανύοντας απόσταση 3.600 μιλίων, πετώντας μόνος για 33,5 ώρες. Η αστυνομία του Hopewell Borough κινητοποιήθηκε άμεσα μετά την κλήση για την απαγωγή του βρέφους και οι έρευνες ξεκίνησαν αρχικά από τις κοντινές περιοχές. Οι αρχές είχαν ήδη στα χέρια τους το βασικότερο στοιχείο για τον εντοπισμό του απαγωγέα, την ξύλινη σκάλα που όπως φάνηκε είχε φτιαχτεί από κάποιον που γνώριζε από ξυλεία και επιμελώς φρόντισε να μην αφήσει αποτυπώματα στο βρεφικό δωμάτιο. Λίγες ημέρες μετά την απαγωγή ζητήθηκε η συνδρομή του FBI. Η αστυνομία, μάλιστα, αποφάσισε να δώσει αμοιβή 25.000 δολαρίων σε όποιον προσέφερε κάποια πολύτιμη πληροφορία για την υπόθεση.
Ο απαγωγέας επικοινώνησε μέσω επιστολής στις 4 Μαρτίου με την οικογένεια Lindbergh. Το ποσό των λύτρων ήταν στις 70.000 δολάρια και ο δράστης ανέφερε ότι ο John Condon, μία εξέχουσα προσωπικότητα του New Jersey, θα έπρεπε να είναι ο ενδιάμεσος για την απόδοση των λύτρων και την επιστροφή του μωρού στην οικογένειά του. Ο Condon κλήθηκε να δημοσιεύσει ένα μήνυμα σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης με ψευδώνυμο για να ειδοποιήσει ότι τα χρήματα είχαν μαζευτεί και ήταν όλα έτοιμα για την παράδοσή του και την παραλαβή του μικρού αγοριού. Το ραντεβού με πρόσωπο που εμφανίστηκε ως απαγωγέας κλείστηκε και προκειμένου να βεβαιωθούν ότι έχει πράγματι το μωρό ο άνθρωπος που διαχειριζόταν την κατάσταση ζήτησε και έλαβε το πιτζαμάκι του βρέφους. Ο απαγωγέας - που δεν αποκάλυψε ποτέ το πρόσωπό του στον Condon- υποστήριζε ότι το μωρό είναι σώο και βρίσκεται σε μία βάρκα. Λίγες ημέρες αργότερα, αφού τα λύτρα τοποθετήθηκαν σε ένα ξύλινο κουτί και δόθηκαν στο μυστηριώδες πρόσωπο με το όνομα «Τζον», που ισχυρίστηκε ότι το μωρό βρισκόταν στα «καλά χέρια» δύο γυναικών.
Η κατάληξη της απαγωγής ήταν δραματική. Στις 12 Μαΐου 1932, όταν οδηγός φορτηγού πάρκαρε στην άκρη του δρόμου και αναζήτησε ένα απόμερο μέρος σε παρακείμενο άλσος για να ουρήσει εντόπισε το κρανίο του αγοριού και το σωματάκι του με εμφανή σημάδια αποσύνθεσης και δαγκωματιές από ζώα. Η υπόθεση απαγωγής είχε γίνει ήδη γνωστή και ο οδηγός φορτηγού κατάλαβε αμέσως ότι πρόκειται για το μωρό που όλοι στο New Jersey αναζητούσαν. Όλα έδειχναν ότι ο Charles August Lindbergh Jr είχε θανατηφόρο χτύπημα στο κεφάλι. Η τραγική εξέλιξη κατέστησε ύποπτους τόσο μία πρώην οικιακή βοηθό της οικογένειας, όσο και John Condon, ο οποίος είχε βρεθεί σε θέση διαμεσολαβητή μεταξύ του απαγωγέα και της οικογένειας.
Οι αρχές είχαν παγιδεύσει τον απαγωγέα πληρώνοντας τον με «Gold Certificates», μία μορφή ομολόγων που αποτελούσαν εναλλακτική λύση στις ΗΠΑ για την πληρωμή σε χρυσό έναντι νομισμάτων. Τα «Gold Certificates» αναμενόταν να αποσυρθούν από την αγορά και έτσι ο άνθρωπος που θα τα λάμβανε θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά προσεκτικός με τις κινήσεις του. Αυτές οι κινήσεις ήταν που οδήγησαν σε νέες έρευνες για τον δολοφόνο του Charles August Lindbergh Jr. Με προεδρικό διάταγμα τα «Gold Certificates» επρόκειτο να ανταλλάσσονταν με άλλα γραμμάτια μέχρι την 1η Μαΐου 1933. Λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, ένας άνδρας έφτασε με 2.980 $ σε μια τράπεζα του Μανχάταν για ανταλλαγή. Έγινε αντιληπτό ότι προέρχονταν από λύτρα. Είχε δώσει το όνομά του ως J. J. Faulkner της 537 West 149th Street. Κανείς με το όνομα Faulkner δεν ζούσε σε αυτή τη διεύθυνση, και μια γυναίκα με το όνομα Jane Faulkner που είχε ζήσει εκεί 20 χρόνια νωρίτερα αρνήθηκε τη συμμετοχή.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 1934, ένας τραπεζικός υπάλληλος του Μανχάταν παρατήρησε ένα «Gold Certificate» από τα λύτρα. Ένας αριθμός πινακίδας κυκλοφορίας της Νέας Υόρκης (4U-13-41-NY) με μολύβι στο περιθώριο του λογαριασμού επέτρεψε τον εντοπισμό του σε ένα κοντινό βενζινάδικο. Ο υπεύθυνος του σταθμού είχε σημειώσει τον αριθμό της άδειας επειδή ο πελάτης του συμπεριφερόταν «ύποπτα» και «πιθανώς ήταν πλαστογράφος». Το όχημα ανήκε στον Richard Hauptmann, έναν μετανάστη με ποινικό μητρώο στη Γερμανία. Όταν ο Richard Hauptmann συνελήφθη, κουβαλούσε ένα μόνο χρυσό πιστοποιητικό 20 δολαρίων και πάνω από 14.000 δολάρια από τα χρήματα των λύτρων που βρέθηκαν στο γκαράζ του.
Ο Hauptmann υποστήριξε ότι τα χρήματα και άλλα αντικείμενα είχαν αφεθεί μαζί του από τον φίλο του και πρώην συνέταιρο του, Isidor Fisch. Ο Fisch είχε πεθάνει στις 29 Μαρτίου 1934, λίγο μετά την επιστροφή του στη Γερμανία. Ο Hauptmann δήλωσε ότι έμαθε μόνο μετά τοn θάνατο του Fisch ότι το κουτί παπουτσιών που του είχε μείνει περιείχε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Κράτησε τα χρήματα επειδή υποστήριξε ότι του οφείλονταν από μια επιχειρηματική συμφωνία που είχαν κάνει ο ίδιος και ο Fisch. Ο Hauptmann αρνιόταν σταθερά οποιαδήποτε σχέση με το έγκλημα ή ότι γνώριζε ότι τα χρήματα στο σπίτι του προέρχονταν από τα λύτρα. Ωστόσο, όταν η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του Hauptmann, βρήκε ένα σημαντικό αριθμό πρόσθετων στοιχείων που τον συνέδεαν με το έγκλημα. Ένα στοιχείο ήταν ένα σημειωματάριο που περιείχε ένα σκίτσο της κατασκευής μιας σκάλας παρόμοιας με αυτή που βρέθηκε στο σπίτι του Lindbergh τον Μάρτιο του 1932. Ο αριθμός τηλεφώνου του John Condon, μαζί με τη διεύθυνσή του, ανακαλύφθηκαν γραμμένα σε έναν τοίχο της ντουλάπας του σπιτιού. Ένα βασικό αποδεικτικό στοιχείο, ένα τμήμα ξύλου, ανακαλύφθηκε στη σοφίτα του σπιτιού. Μετά από εξέταση από πραγματογνώμονα, διαπιστώθηκε ότι αντιστοιχεί ακριβώς στο ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της σκάλας που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Στις 8 Οκτωβρίου 1934, ο Hauptmann κατηγορήθηκε στο New Jersey για τη δολοφονία του Charles Augustus Lindbergh Jr.
Η δίκη του Richard Hauptmann χαρακτηρίστηκε ως η «δίκη του αιώνα» και κέντρισε το ενδιαφέρον δημοσιογράφων. Ο κατηγορούμενος μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στις 3 Απριλίου του 1936. Η υπόθεση ώθησε το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να καθιερώσει την απαγωγή ως ομοσπονδιακό έγκλημα.
Σαν σήμερα 12 Μαΐου - Γεγονότα
- 254 - Ο Πάπας Στέφανος Α΄ διαδέχεται τον Πάπα Λούκιο Α΄ ως ο 23ος Πάπας.
- 907 - Παραιτείται ο αυτοκράτορας Αϊτί των Τανγκ, δίνοντας τέλος στη δυναστεία των Τανγκ μετά από σχεδόν 300 χρόνια κυριαρχίας.
- 1191 - Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύεται τη Βερεγγαρία της Ναβάρρας, η οποία στέφεται βασίλισσα της Αγγλίας την ίδια ημέρα.
- 1328 - Ο Αντίπαπας Νικόλαος Ε΄ χειροτονείται στη Ρώμη από τον επίσκοπο Βενετίας.
- 1364 - Ιδρύεται στην Κρακοβία το Πανεπιστήμιο των Γιαγκελλόνων, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Πολωνίας.
- 1551 - Ιδρύεται στη Λίμα του Περού το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Αμερικής.
- 1588 - Γαλλικοί θρησκευτικοί πόλεμοι: Ο Ερρίκος Γ΄ της Γαλλίας εγκαταλείπει το Παρίσι, όταν ο δούκας Ερρίκος Α΄ του Γκιζ εισέρχεται στην πόλη και σημειώνεται αυθόρμητη εξέγερση.
- 1743 - Η Μαρία Θηρεσία στέφεται βασίλισσα της Βοημίας μετά την ήττα του αντιπάλου της, Καρόλου Ζ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
- 1780 - Αμερικανική Επανάσταση: Οι βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Τσάρλεστον (Νότια Καρολίνα), στη μεγαλύτερη ήττα του Ηπειρωτικού στρατού.
- 1797 - Πόλεμος του Πρώτου Συνασπισμού: Ο Ναπολέων Α΄ κατακτά τη Βενετία.
- 1821 - Μάχη του Βαλτετσίου: Αρχίζει στο Βαλτέτσι η πρώτη μεγάλη μάχη της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Οθωμανών.
- 1862 - Τα αμερικανικά ομοσπονδιακά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Μπατόν Ρουζ στη Λουιζιάνα.
- 1870 - Δίνεται βασιλική επικύρωση στην Πράξη της Μανιτόμπα, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η Μανιτόμπα να γίνει επαρχία του Καναδά στις 15 Ιουλίου.
- 1873 - Ο Όσκαρ Β΄ στέφεται βασιλιάς της Σουηδίας.
- 1881 - Στη Βόρεια Αφρική, η Τυνησία γίνεται γαλλικό προτεκτοράτο.
- 1885 - Βορειοδυτική Επανάσταση: η τεσσάρων ημερών μάχη του Μπατός, μεταξύ των επαναστατημένων Μετί και της καναδικής κυβέρνησης, τελειώνει με ήττα των ανταρτών.
- 1926 - Λήξη της εννεαήμερης γενικής απεργίας από τα συνδικάτα του Ηνωμένου Βασιλείου.
- 1937 - Στέψη του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτοκράτορα των Ινδιών Γεωργίου ΣΤ΄ στο Αββαείο Ουέστμινστερ.
- 1941 - Παρουσίαση της Z3, πρώτης προγραμματίσιμης αυτόματης μηχανής από τον Κόνραντ Τσούζε στο Βερολίνο.
- 1965 - Το σοβιετικό διαστημόπλοιο Luna 5 συντρίβεται στη Σελήνη.
- 1978 - Κατάληψη του Κολουέζι από ζαϊρινούς αντάρτες. Η κυβέρνηση επικαλείται βοήθεια από ΗΠΑ, Γαλλία και Βέλγιο για την επαναφορά της τάξης.
- 2002 - Άφιξη του τέως Αμερικανού προέδρου Τζίμμυ Κάρτερ στην Κούβα σε μια πενθήμερη επίσκεψή του, κανοντάς τον τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί μετά την επανάσταση του 1959.
- 2018 - Πραγματοποιείται ο τελικός της Eurovision 2018 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας με τη Νέτα Μπαρζιλάι από το Ισραήλ να κερδίζει με το τραγούδι της Toy καταλαμβάνοντας 526 πόντους.
Σαν σήμερα 12 Μαΐου - Γεννήσεις
- 454 - Θεοδώριχος ο Μέγας, βασιλιάς των Οστρογότθων
- 1258 - Σάντσο Δ΄, βασιλιάς της Καστίλης
- 1496 - Γουσταύος Α΄, βασιλιάς της Σουηδίας
- 1670 - Αύγουστος Β΄ ο Δυνατός, βασιλιάς της Πολωνίας
- 1725 - Λουδοβίκος Φίλιππος Α΄, δούκας της Ορλεάνης
- 1767 - Μανουέλ ντε Γοδόι, Ισπανός πολιτικός
- 1812 - Έντουαρντ Λίαρ, Άγγλος καλλιτέχνης και ποιητής
- 1820 - Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, Βρετανίδα νοσοκόμα
- 1828 - Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι, Άγγλος ποιητής και ζωγράφος
- 1829 - Παύλος Καρρέρ, Έλληνας συνθέτης
- 1842 - Ζυλ Μασνέ, Γάλλος συνθέτης
- 1845 - Γκαμπριέλ Φωρέ, Γάλλος συνθέτης
- 1869 - Καρλ Σούμαν, Γερμανός αθλητής
- 1872 - Άντον Κόροσετς, Σλοβένος πολιτικός
- 1890 - Κουρτ Στούντεντ, Γερμανός στρατιωτικός
- 1907 - Κάθριν Χέπμπορν, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1910 - Ντόροθι Κρόουφουτ Χότζκιν, Βρετανή βιοχημικός
- 1921 - Γιόζεφ Μπόις, Γερμανός καλλιτέχνης
- 1933 - Αντρέι Βοζνεσένσκι, Ρώσος ποιητής
- 1936 - Γκιγιέρμο Εντάρα, πρόεδρος του Παναμά
- 1939 - Μιλτιάδης Έβερτ, Έλληνας πολιτικός
- 1945 - Άλαν Μπολ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
- 1945 - Καρλ Ρόμπι, Αμερικανός κολυμβητής
- 1948 - Ντέιβ Χάινεμαν, Αμερικανός πολιτικός
- 1963 - Παναγιώτης Φασούλας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και πολιτικός
- 1965 - Πάνος Καμμένος, Έλληνας πολιτικός
- 1981 - Ράμι Μάλεκ, Αμερικανός ηθοποιός
- 1981 - Λεωνίδας Μπαλάφας, Έλληνας τραγουδιστής
- 1983 - Χάρης Παππάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- 1986 - Έμιλι ΒανΚαμπ, Καναδή ηθοποιός
- 1988 - Μαρσέλο Βιέιρα, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
- 1989 - Ελευθερία Ελευθερίου, Κύπρια τραγουδίστρια
Σαν σήμερα 12 Μαΐου - Θάνατοι
- 1003 - Πάπας Σιλβέστρος Β΄
- 1012 - Πάπας Σέργιος Δ΄
- 1182 - Βάλντεμαρ Α΄, βασιλιάς της Δανίας
- 1227 - Μάρκο Σανούντο, Ενετός σταυροφόρος
- 1382 - Ιωάννα Α΄, βασίλισσα της Νάπολης
- 1465 - Θωμάς Παλαιολόγος, δεσπότης του Μυστρά
- 1867 - Έντουαρντ Γκέρχαρντ, Γερμανός αρχαιολόγος
- 1871 - Ντανιέλ Φρανσουά Εσπρί Ωμπέρ, Γάλλος συνθέτης
- 1884 - Μπέντριχ Σμέτανα, Τσέχος συνθέτης
- 1907 - Ζορίς-Καρλ Υσμάν, Γάλλος συγγραφέας
- 1914 - Κωνσταντίνος Σάθας, Έλληνας ιστορικός
- 1935 - Γιούζεφ Πιουσούτσκι, Πολωνός πολιτικός
- 1963- Ουμβέρτος Αργυρός, Έλληνας ζωγράφος
- 1970 - Νέλλυ Ζαχς, Γερμανίδα συγγραφέας
- 1973 - Φράνσις Μάριον, Αμερικανίδα σεναριογράφος
- 1981 - Περικλής Ηλιάδης, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός
- 1985 - Ζαν Ντιμπιφέ, Γάλλος ζωγράφος
- 1992 - Νίκος Γκάτσος, Έλληνας ποιητής και στιχουργός
- 1995 - Μία Μαρτίνι, Ιταλίδα τραγουδίστρια
- 1997 - Δημήτρης Βακρινός, Έλληνας δολοφόνος
- 2002 - Κωνσταντίνος Σ. Τρικούπης, Έλληνας πολιτικός
- 2003 - Βαγγέλης Περπινιάδης, Έλληνας τραγουδιστής
- 2005 - Γιώργος Μπουγάς, Έλληνας πολιτικός
- 2008 - Ιρένα Σέντλερ, Πολωνή κοινωνική λειτουργός
- 2012 - Αικατερίνη Κουμαριανού, Ελληνίδα ιστορικός
- 2014 - Χαράλαμπος Αγγουράκης, Έλληνας πολιτικός
- 2014 - Χρήστος Καλαϊτζίδης, Έλληνας πολιτικός
- 2015 - Λίλη Παπαγιάννη, Ελληνίδα ηθοποιός
- 2016 - Γιούκιο Νιναγκάβα, Ιάπωνας σκηνοθέτης
- 2016 - Σουζάνα Μούσατ Τζόουνς, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια
- 2017 - Ιωάννης Γ. Αντωνόπουλος, Έλληνας πολιτικός
- 2017 - Μάουνο Κόιβιστο, Φινλανδός πολιτικός
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.