- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ενεργειακή κρίση - ΕΕ: Προκήρυξε τον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου 11,6 δισ. κυβικών μέτρων
Η ΕΕ προκήρυξε σήμερα τον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου, συνολικής ποσότητας περίπου 11,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ αξιοποιεί το συλλογικό οικονομικό βάρος της μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας - AggregateEU που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα για συνολική ζήτηση φυσικού αερίου, ποσότητας 11,625 bcm (δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων), η οποία περιλαμβάνει 2.781 bcm Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και 9.554 bcm φυσικό αέριο μέσω αγωγού.
Οι διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου, εξαιρουμένης της Ρωσίας, καλούνται τώρα να ανταποκριθούν σε αυτόν τον διαγωνισμό υποβάλλοντας τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου. Αυτός ο πρώτος γύρος διαγωνισμού θα καλύψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε: «Με το AggregateEU, δημιουργήσαμε μια νέα αγορά στην Ευρώπη, η οποία θα αυξήσει την ενεργειακή μας ασφάλεια ενόψει του επόμενου χειμώνα και θα συμβάλει στην πλήρωση των αποθηκών αερίου μας. Αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία για τους διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου να επεκτείνουν τη βάση των πελατών τους».
Η κοινή αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ εισήχθη ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών κυρίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αποτελεί μέρος των προσπαθειών της ΕΕ να σταματήσει σταδιακά τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU. Η κοινή αγορά φυσικού αερίου είναι ανοιχτή σε όλα τα κράτη μέλη και στην Ενεργειακή Κοινότητα της ΕΕ (Ουκρανία, Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο και Σερβία).
Σύμφωνα με την Επιτροπή, περαιτέρω διαγωνισμοί θα ακολουθήσουν τις επόμενες ασκήσεις συγκέντρωσης ζήτησης, που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2023. Μέχρι στιγμής, περίπου 107 εταιρείες έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν σε από κοινού αγορές φυσικού αερίου μέσω του AggregateEU.