Κοσμος

Ο Τζο Μπάιντεν απειλεί με κυρώσεις αν δεν σταματήσει η σύρραξη στο Σουδάν

Έκκληση να υπάρξει «κατάπαυση πυρός με διάρκεια»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
© EPA / OLIVER CONTRERAS / POOL

Σουδάν: Ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ - Η θέση του Τζο Μπάιντεν και η καταστροφή τροφίμων στο Χαρτούμ παρά τις αυξημένες ανάγκες

«Πρέπει να σταματήσει αυτή η τραγωδία», είπε την Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν για τις μάχες που μαίνονται για 21ή ημέρα στο Σουδάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, απείλησε ότι θα επιβάλλει κυρώσεις «σε βάρος "προσώπων που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Σουδάν· που υπονομεύουν τη μετάβασή στη δημοκρατία· που κάνουν χρήση βίας εναντίον αμάχων· και διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, αλλά και ότι η Ουάσιγκτον επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προχωρήσει στην επιβολή τους μεταγενέστερα, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα ή κάποια ένδειξη για τους πιθανούς στόχους. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα εξουσία με τον προσήκοντα τρόπο για να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τη βία», ανέφερε ο Βεντάντ Πατέλ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ο Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του επανέλαβε την έκκλησή του να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός με διάρκεια» ανάμεσα στον στρατό και στους παραστρατιωτικούς. Η διευθύντρια των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), Αβρίλ Χέινς, προειδοποίησε την Πέμπτη (4.5), κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία, πως πρέπει να αναμένεται «παρατεταμένη» σύρραξη, καθώς «τα δυο στρατόπεδα πιστεύουν πως έχουν τη δυνατότητα να επικρατήσουν με στρατιωτικά μέσα» κι έχουν «ελάχιστα κίνητρα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Όπως και άλλοι αξιωματούχοι σε διεθνές επίπεδο, προειδοποίησε ακόμη ότι οι μάχες ενδέχεται να προκαλέσουν «τεράστιες μεταναστευτικές ροές και ανάγκες για βοήθεια στην περιοχή». Το Χαρτούμ συνταρασσόταν χθες Πέμπτη για εικοστή συναπτή ημέρα από πυρά και εκρήξεις, παρά τη –θεωρητική– εκεχειρία ως την 11η Μαΐου.

Από τη 15η Απριλίου, ο πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την ACLED, αμερικανική ΜΚΟ η οποία καταμετρά τα θύματα ένοπλων συρράξεων. Οι μάχες έχουν εξάλλου τραυματίσει πάνω από 5.000 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 335.000 Σουδανοί εκτοπίστηκαν και 115.000 αναγκάστηκαν να εξοριστούν σε άλλες χώρες, κατά τον ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την εσπευσμένη απομάκρυνση αμάχων, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη πως «διευκόλυναν» από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών τη φυγή από τη χώρα περίπου «2.000» ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον «1.300» αμερικανών υπηκόων, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διπλωματία. Η Ουάσιγκτον είχε ήδη από τις πρώτες ημέρες των μαχών αναστείλει τις δραστηριότητες της πρεσβείας της στο Χαρτούμ και απομάκρυνε εσπευσμένα το διπλωματικό προσωπικό της με ελικόπτερα, σε επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων.

Khartoum fighting continues despite new ceasefire in Sudan

Σουδάν: «Λεηλατήθηκαν» τρόφιμα αξίας 13-14 εκατ. δολαρίων 

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) υπολογίζει πως τρόφιμα αξίας 13 ως 14 εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν για ανθρώπους που τα έχουν απόλυτη ανάγκη λεηλατήθηκαν στο Σουδάν αφότου ξέσπασε πόλεμος στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής τη 15η Απριλίου.

Ο διευθυντής του ΠΕΠ στο Σουδάν, ο Έντι Ρόου, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μέσω βιντεοσύνδεσης από το Πορτ Σουδάν, μίλησε για ανεξέλεγκτες λεηλασίες και πρόσθεσε πως ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, προσπαθεί ακόμη να επαληθεύσει κάποιες πληροφορίες για περαιτέρω κλοπές αποθεμάτων του.

«Υπολογίσαμε πως λεηλατήθηκαν κάπου 17.000 μετρικοί τόνοι [τροφίμων], μέρος τους σε αποθήκες μας, μέρος τους ενώ μεταφέρονταν με οχήματα», εξήγησε ο κ. Ρόου. «Αυτό μεταφράζεται σε 13 ως 14 δολάρια ΗΠΑ — μιλάω μόνο για το κόστος των τροφίμων. Κάθε μέρα λαμβάνουμε πληροφορίες για νέες λεηλασίες». Οι δηλώσεις του κ. Ρόου έγιναν μια ημέρα αφού ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ζήτησε από τους αντίπαλους στρατηγούς να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας και του προσωπικού του διεθνούς οργανισμού.

Η ένοπλη σύρραξη στο Σουδάν ανάγκασε περίπου 115.000 ανθρώπους να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ εμποδίζει τη διανομή τροφίμων σε μια χώρα όπου ήδη προτού ξεσπάσει ο ένας κάτοικος στους τρεις ήδη είχε ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια. Ο κ. Ρόου σημείωσε πως το ΠΕΠ θα χρειαστεί να αγοράσει επειγόντως νέες προμήθειες για τους άμαχους στο Σουδάν: «Αν δεν το κάνουμε τώρα, τα αποθέματά μας θα εξαντληθούν μέσα στους επόμενους δύο ως τρεις μήνες», λογάριασε.

«Έχουμε ήδη αρχίσει συνομιλίες με δωρητές για να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να προμηθευτούμε [τα εφόδια] και να τα παραδώσουμε σε τοποθεσίες όπου υπάρχουν παράθυρα ευκαιρίας και είναι σχετικά ασφαλές για εμάς», εξήγησε.

Sudan Armed Conflict, Global Report On Food Crises +More | The World Today

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη
Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη

Ο ίδιος δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις θέσεις του για τα κρισιμότερα ζητήματα· αυτό που έχει αλλάξει είναι πως πλέον αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ιδεολογικό φορέα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.