- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Επανάσταση» στο Βατικανό: Ψήφος στις γυναίκες στην Επισκοπική Σύνοδο - Ο ρόλος του Πάπα στην παραχώρηση του δικαιώματος
Ο Πάπας θα επιτρέψει για πρώτη φορά στις γυναίκες να ψηφίσουν σε μια σημαντική παγκόσμια επι τον Οκτώβριο - μια κίνηση που χαιρετίστηκε ως ιστορική πρωτιά.
Οι νέοι κανόνες που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη θα δώσουν σε πέντε θρησκευτικές αδελφές δικαίωμα ψήφου στη σύνοδο, η οποία είναι παπικό συμβουλευτικό όργανο.
Στο παρελθόν, οι γυναίκες επιτρεπόταν να παρευρίσκονται στη σύνοδο μόνο ως παρατηρητές.
Οι άνδρες θα εξακολουθούν να δίνουν την πλειοψηφία των ψήφων στη σημαίνουσα συγκέντρωση.
Παρ' όλα αυτά, οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται σημαντική αλλαγή για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία ήταν ανδροκρατούμενη επί αιώνες.
Η Διάσκεψη για τη χειροτονία των γυναικών με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία υπερασπίζεται τις γυναίκες ιερείς, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «μια σημαντική ρωγμή στη βιτρίνα».
«Για χρόνια οι εκπρόσωποι του Βατικανού και οι επίσκοποι αντιστέκονταν, τραβώντας τα βλέμματα αλλού με κάθε σύνοδο σχετικά με το γιατί δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να ψηφίζουν», έγραψε η ομάδα στο Twitter. «Ο ανείπωτος λόγος ήταν πάντα ο σεξισμός».
«Στο εγγύς μέλλον, ελπίζουμε ότι η σύνοδος θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό σώμα του λαού του Θεού».
Σε μια περαιτέρω ρήξη με την παράδοση, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι το δικαίωμα ψήφου θα επεκταθεί επίσης σε 70 επιλεγμένα μη εκκλησιαστικά μέλη της θρησκευτικής κοινότητας, απομακρύνοντας τη σύνοδο από το να είναι μια συνάντηση αποκλειστικά της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.
Ο Πάπας, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης, δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι μισοί από αυτούς θα είναι γυναίκες και δόθηκε επίσης έμφαση στη συμμετοχή των νέων.
«Είναι μια σημαντική αλλαγή, δεν είναι επανάσταση», δήλωσε ο καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich, διοργανωτής της συνόδου.