- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Γιατροί και ασθενείς στο Σουδάν περιγράφουν την απόλυτη φρίκη στα νοσοκομεία
Η μάχη για την εξουσία γονάτισε το ήδη διαλυμένο σύστημα υγείας


Σουδάν: Στο Χαρτούμ, ασθενείς και γιατροί περιγράφουν την απόλυτη φρίκη στα νοσοκομεία - Οι μάχες αποτελειώνουν το σύστημα υγείας
Το Σάββατο ο Ιμπραχίμ Μοχάμεντ είδε ότι αυτός που βρισκόταν στο διπλανό του κρεβάτι στο νοσοκομείο είχε πεθάνει. Τρεις μέρες μετά κι ενώ παρέμενε στο νοσοκομείο παρά την πνιγηρή μυρωδιά από τη σήψη του νεκρού δίπλα του, αναγκάστηκε να φύγει για να γλιτώσει από τις σφαίρες.
Στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, η μάχη για την εξουσία μεταξύ δύο στρατηγών ήρθε να αποτελειώσει το σύστημα υγείας που είχε ήδη γονατίσει από τους πολέμους και τις διεθνείς κυρώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα για δεκαετίες.
Ύστερα από πάνω από μια εβδομάδα ανοιχτού πολέμου στην καρδιά της σουδανικής πρωτεύουσας με τους πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους, ασθενείς και γιατροί περιγράφουν την απόλυτη φρίκη.
Ο 62χρονος Μοχάμεντ Ιμπραχίμ επισκέπτεται τακτικά τον 25χρονο γιο του Ιμπραχίμ στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται με λευχαιμία. Στις 15 Απριλίου ο εφιάλτης του πήρε εντελώς άλλη τροπή.
Ο διπλανός του γιου του πέθανε, «αλλά το σώμα του έμεινε εκεί εξαιτίας των μαχών» όπως διηγείται ο εξηντάχρονος στο AFP.
Σουδάν: Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα
Για τον γιατρό Ατίγια Αμπντάλα, γενικό γραμματέα του ιατρικού σωματείου, οι σκηνές αυτού του είδους δεν είναι πια κάτι το σπάνιο στο Σουδάν εν μέσω του χάους που επικρατεί: «πτώματα σε αποσύνθεση παραμένουν στα δωμάτια νοσοκομείων» επειδή δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν κάπου αλλού.
«Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα, πτώματα βρίσκονται σκόρπια στους δρόμους, ακόμη και τα νοσοκομεία στα οποία διακομίζονται οι τραυματίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναγκαστούν να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα», λέει εξαντλημένος ο Ατίγια Αμπντάλα.
Διότι παντού στην πόλη, τα διασταυρούμενα πυρά δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε γιατρούς, ασθενείς, ούτε νοσοκομεία.

Ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ ήταν αναγκασμένος να κάνει μια δύσκολη επιλογή: «είτε θα έμεναν (στο νοσοκομείο) υπομένοντας τη μυρωδιά της σήψης, είτε θα έβγαιναν αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να τους πυροβολήσουν».
Όμως αφού πέρασαν τρεις μέρες χωρίς τροφή και νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα στο νοσοκομείο, «μας είπαν να φύγουμε επειδή γίνονταν μάχες και το νοσοκομείο επλήγη από πυρά».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταμέτρησε χθες, Κυριακή, «οκτώ νεκρούς και δύο τραυματίες» ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό.
Συνολικά, σύμφωνα με το σωματείο ιατρών, 13 νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν και 19 αναγκάστηκαν να κλείσουν – ελλείψει υλικού ή επειδή επιτάχθηκαν από τους πολεμιστές.
«Υποχρεωνόμαστε να διώχνουμε ασθενείς επειδή κινδυνεύουν να πυροβοληθούν και να πεθάνουν αν παραμείνουν» λέει ο γιατρός Αμπντάλα.
Ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ αναγκάστηκε να μεταφέρει στα χέρια τον άρρωστο γιο του «πεζοί υπό τα πυρά και εν μέσω μαχών» για πέντε ώρες έως ότου να φτάσουν στο σπίτι τους.
Εκεί ο γιος του μαραζώνει τώρα επειδή, με σχεδόν τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων να βρίσκονται εκτός λειτουργίας και «τα χειρουργεία να αντιμετωπίζουν πλέον μόνον επείγοντα περιστατικά», κανένα νοσοκομείο δεν μπόρεσε να τον δεχθεί, σύμφωνα με τον γιατρό Αμπντάλα.
Χαρτούμ: Δύο γιατροί για ένα ολόκληρο νοσοκομείο
Κι αυτό συμβαίνει διότι πλέον τα πάντα μοιράζονται με το δελτίο στα νοσοκομεία του Χαρτούμ και άλλων περιοχών που μαστίζονται από τις μάχες: «αντιμετωπίζουμε ελλείψεις ιατρικού και χειρουργικού εξοπλισμού, καυσίμου για τις γεννήτριες, ασθενοφόρων, μονάδων αίματος» σημειώνει ο γιατρός.
«Σε ορισμένα νοσοκομεία οι ίδιοι υγειονομικοί εργάζονται από τις 15 Απριλίου χωρίς κανένα ρεπό. Ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν μόνον έναν χειρουργό, μερικές φορές δεν υπάρχουν παρά μόνον δύο γιατροί για ένα ολόκληρο νοσοκομείο» συνεχίζει.
Και όλες οι εκκλήσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία ή για ασφαλείς διαδρόμους δεν έχουν οδηγήσει πουθενά μέχρι στιγμής. Οι υγειονομικοί δέχονται συχνά επιθέσεις, καταγγέλλει ο ΟΗΕ, και για τους πολεμιστές που εμπλέκονται σε μια μάχη ζωής και θανάτου, τα νοσοκομεία δεν αποτελούν πλέον καταφύγια.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κάτοικοι προσπαθούν να διοργανωθούν για να βρουν φάρμακα για πρόσωπα της οικογένειάς τους που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα.
Ωστόσο, τα αποθέματα που υπάρχουν χαλάνε μπροστά στα μάτια όλων και η Unicef έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι μάχες και οι διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν να καταστρέψουν απόθεμα 40 εκατομμυρίων δολαρίων ινσουλίνης και εμβολίων στη χώρα.
Την Παρασκευή, όταν άλλη μια υπόσχεση για κατάπαυση του πυρός έπεφτε στο κενό, το σωματείο ιατρών έδινε οδηγίες στο Facebook για τον χειρισμό, τη μεταφορά και τον ενταφιασμό ενός πτώματος σε αποσύνθεση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επιστολή που έστειλε από το νοσοκομείο
Στο πένθος η χώρα για τα 59 θύματα - Ποια η κατάσταση των τραυματιών
Μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία την Κυριακή
Βρίσκονται στην κάψουλα Crew Dragon της SpaceX
Το παιχνίδι που εξερράγη και οι μαρτυρίες των γονιών της
Τι αναφέρουν διεθνή Μέσα
Η Χαμάς υποστηρίζει ότι το Ισραήλ «τορπίλισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μετά το τραγούδι με την κόρη τους Νορθ
Περίπου 80.000 σελίδες θα έρθουν στο φως
Αμφισβητείται και η αιτία θανάτου
Η αποκάλυψη από τον μάνατζέρ της
Οδύνη για τους 59 νεκρούς μετά τη φωτιά στο κλαμπ
«Πρέπει να περιοριστούμε στα ιατρικά ανακοινωθέντα για τον Ποντίφικα»
Ο 80χρονος σήμερα πρώην αρχηγός προσκόπων καταδικάστηκε για σεξουαλικά αδικήματα μετά από 27 χρόνια φυγής στην Ταϊλάνδη
Η απάντηση στις δηλώσεις Γάλλου ευρωβουλευτή περί επιστροφής του Αγάλματος της Ελευθερίας
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας επιστρέφει σταδιακά στα δημόσια βασιλικά της καθήκοντα
Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ
Ποτάμια υπερχείλισαν και δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές κόπηκαν στα δύο
«Η χώρα υποστηρίζει σταθερά τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.