- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Συμφωνήθηκε η απομάκρυνση ξένων υπηκόων από το Σουδάν
Δεύτερη εβδομάδα μαχών μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών


Σουδάν: Εκκένωση διπλωματών και πολιτών ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας - Συμφωνία με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Κίνας.
Διπλωμάτες και υπήκοοι Ηνωμένων Πολιτειών, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Κίνας θα απομακρυνθούν από αέρος από το Σουδάν καθώς οι μάχες συνεχίζονται, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν συμφώνησε για τη διευκόλυνση και την ασφαλή εκκένωση των ξένων «τις προσεχείς ώρες».
Η ανακοίνωση του στρατού εκδόθηκε έπειτα από υποσχέσεις του αντίπαλου αρχηγού των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF) Μοχάμεντ Χαντάν Νταγκαλό, γνωστού ως Χεμεντί, να ανοίξει τα αεροδρόμια για την απομάκρυνση πολιτών.
Εντούτοις μάχες σημειώνονται στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ ενώ δεν είναι σαφής η κατάσταση που επικρατεί σε άλλα αεροδρόμια ούτε αν ελέγχονται από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.
Δεύτερη εβδομάδα μαχών στο Σουδάν
Οι μάχες στο Σουδάν εισήλθαν σήμερα στη δεύτερη εβδομάδα τους, με τις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών να έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο τουλάχιστον 413 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 3.551, ενώ οι εκκλήσεις για εκεχειρία έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό.
Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνιζαν το Χαρτούμ τη διάρκεια της νύκτας τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκαν χθες, όμως το πρωί άρχισαν και πάλι οι ανταλλαγές πυρών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και του πρώην αναπληρωτή του και νυν αντιπάλου του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, επικεφαλής της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ- RSF).
Ο στρατός ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι «δέχθηκε κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες» με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.
Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχαν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλινική στη Σάντα Φε διαψεύδει τις εκτιμήσεις της αστυνομίας - Νέα ερωτήματα
Μια χώρα σε πένθος, ένα «γιατί» και οργή για τους 59 νεκρούς
Ζητά «η Δικαιοσύνη να αντιταχθεί στην αδικία»
Τι συνέβη - Το χρονικό της επίθεσης
Από τις εποχές ακμής των λαών, στις εποχές ακμής των συνηθειών και των εμπορικών προϊόντων
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας - Οι έξι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής
Βρέθηκαν μηνύματα στο κινητό του όταν έφθασε στις ΗΠΑ και απελάθηκε
Πώς μπορείτε να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας
Το αντιπολεμικό τους μήνυμα και τα τραγούδια που γεννήθηκαν
Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης έχει προφυλακιστεί
Ποιος είναι ο «influencer του Θεού»
Η σειρά φαινόμενο του Netflix έγινε πεδίο συζήτησης και στο κοινοβούλιο της χώρας
The wind of change / Blows straight into the face of time
Απολύθηκε σχεδόν το μισό προσωπικό του Υπουργείου
Με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί παραδοσιακά δείχνουν μια απέχθεια προς το «μεγάλο» κράτος
Κατηγορείται για ξέπλυμα και άλλες απάτες
Θα λάβουν αποζήμιωση για την ταλαιπωρία, όχι όμως και για τις υπερωρίες τους
H υπόθεση εκδικάστηκε στη Βόρεια Ντακότα
Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους σήμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.