Κοσμος

Χρειάζονται περισσότεροι γιατροί και εθελοντές για τη μάχη με τον Έμπολα

Δραματική έκκληση για βοήθεια απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη βοήθεια όσο το δυνατόν περισσότερων γιατρών, νοσηλευτών και εθελοντών ζήτησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ για τη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού χρειάζονται τουλάχιστον 5000 γιατροί και ιατρικό προσωπικό για να νικήσουν τον ιό. Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ συμπλήρωσε ότι ο φόβος του ιού ιδίως στη δυτική Αφρική έχει αποθαρρύνει πολλούς νέους εθελοντές. Από την αρχή της επανεμφάνισης του ιού περισσότεροι από 10.000 έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα και περίπου 5000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΗΠΑ: Οδηγίες προς γιατρούς και νοσηλευτές

Τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο γιατρών και νοσηλευτών που επιστρέφουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από χώρες της δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα ανακοίνωσαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.

Ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), Δρ. Τόμας Φρίντεν, απηύθυνε έκκληση σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό (όσοι ενδεχομένως τρυπήθηκαν από μολυσμένες σύριγγες ή παρείχαν φροντίδα σε ασθενείς με Έμπολα) να παραμείνουν εθελοντικά σε κατάσταση καραντίνας στα σπίτια τους. Πρόσθεσε πάντως πως το ιατρικό προσωπικό που επιστρέφει στις ΗΠΑ από τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία θα πρέπει να υπόκειται σε καθημερινή παρακολούθηση χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να τεθούν σε απομόνωση.

Η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ είναι δύο από τις αμερικανικές πολιτείες που έχουν επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα σε γιατρούς και νοσηλευτές που επιστρέφουν από τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής, στην προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων του ιού. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν και οποιαδήποτε πολιτεία έχει το δικαίωμα να θέσει σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα.

Οι ανησυχίες για το ξέσπασμα του ιού στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί. Τη Δευτέρα ένα 5χρονο αγόρι, το οποίο είχε επιστρέψει με τους γονείς του από τη Γουινέα, τέθηκε σε καραντίνα επειδή παρουσίασε υψηλό πυρετό. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι το παιδί δεν είχε προσβληθεί από τον ιό.

Με βάση τις νέες οδηγίες, καθορίζονται τέσσερις κατηγορίες «κινδύνου». Στην πρώτη από αυτές, ως πρόσωπα που αντιμετωπίζουν «υψηλό κίνδυνο» θεωρούνται όσοι τρυπήθηκαν από ενδεχομένως μολυσμένες σύριγγες ή παρείχαν φροντίδα σε ασθενείς με Έμπολα χωρίς να φορούν τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό. Στη χαμηλότερη κατηγορία εντάσσονται όλοι όσοι ταξίδεψαν σε μια από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής αλλά δεν εκτέθηκαν απευθείας στον ιό. Στις δύο ενδιάμεσες κατηγορίες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές και θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν «κάποιον κίνδυνο», ενώ οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς σε αμερικανικά νοσοκομεία κατατάσσονται στην κατηγορία του «χαμηλού αλλά όχι μηδενικού κινδύνου». Όπως δήλωσε ο Φρίντεν, έχει γίνει «πραγματική πρόοδος» στον αγώνα για να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας του Έμπολα, όμως ακόμη δεν έχει νικηθεί η ασθένεια.