- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σουδάν: Σε αναζήτηση εκεχειρίας, παραμένουν εγκλωβισμένοι οι πολίτες όσο μαίνονται οι συγκρούσεις - Νέα συνεδρίαση σήμερα για την κατάπαυση του πυρός στη χώρα
Οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών θα συνεδριάσουν σήμερα, Πέμπτη 20 Απριλίου, προκειμένου να ζητήσουν και πάλι την κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, η οποία απέτυχε να τηρηθεί για δεύτερη φορά παρά το γεγονός πως και ο στρατός αλλά και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είχαν ανακοινώσει ότι θα την τηρήσουν.
Η κατάπαυση πυρός που δεν ίσχυσε ποτέ και οι συνεχείς συγκρούσεις
Οι αντίπαλοι στρατιωτικοί διοικητές του Σουδάν συμφώνησαν σε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός από το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από εκκλήσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς την κάθε πλευρά για να σταματήσουν οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η κατάπαυση του πυρός υποτίθεται θα άρχιζε στις 18.00 μ.μ. της Τρίτης (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) ωστόσο οι μάχες συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν να συμφωνήσουν σε νέα 24ωρη εκεχειρία που θα ξεκινούσε την Τετάρτη (19/4) στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος) κατά την πέμπτη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων με τον τακτικό στρατό της χώρας.
Φυσικά, και πάλι δεν τηρήθηκε η κατάπαυση πυρός αφού οι βομβαρδισμοί στο κεντρικό Χαρτούμ συνεχίστηκαν, γύρω από το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του στρατού.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και με τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF), η σύγκρουση των οποίων για την εξουσία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους σε όλη τη χώρα και έχει εκτροχιάσει ένα υποστηριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα σχέδιο επιστροφής στην πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από δεκαετίες αυταρχισμού και στρατιωτικών κυβερνήσεων.
Ο επικεφαλής των ΔΤΥ στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκεται από την αρχή των μαχών, δήλωσε πως οι ΔΤΥ ενέκριναν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών.
Σε καταχώρισή του στο Twitter, ο Χεμεντί ανέφερε πως «συζήτησε πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους και πως σχεδιάζονται περαιτέρω συνομιλίες. Οι ΔΤΥ εξέδωσαν επίσης μια δήλωση στην οποία υποστηρίζουν πως διεξάγουν μια συνεχιζόμενη μάχη για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού μας» με αυτό που αποκαλούν νέα επανάσταση.
Σε ασφαλές σημείο οι Έλληνες τραυματίες στο Σουδάν
Σε ασφαλές σημείο βρίσκονται οι δύο Έλληνες τραυματίες, καθώς έφυγαν από το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν έξω από την πόλη Χαρτούμ στο Σουδάν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι δύο τραυματίες βρίσκονται σε σπίτι συγγενικού προσώπου ενός εκ των δύο. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο ο δεύτερος έχει θραύσματα στο πόδι του και πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Μιλώντας στο OPEN για την επιχείρηση απομάκρυνσης των δύο Ελλήνων από το νοσοκομείο, o μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας, ανέφερε πως ήταν πολύ δύσκολη, προσθέτοντας: «Νόμιζα πως ήρθε το τέλος».
Οι δύο Έλληνες έχουν τραύματα από θραύσματα, ο ένας στην κοιλιά και ο άλλος στα πόδια, αλλά δεν έχουν δεχθεί ακόμη την απαραίτητη περίθαλψη, λόγω της έλλειψης αναλώσιμων υλικών στα νοσοκομεία.
Οι εχθροπραξίες στο Σουδάν συνεχίζονται, καθώς οι προσπάθειες εκεχειρίας καταρρέουν.
Φεύγουν οι κάτοικοι για να γλιτώσουν από τις μάχες
Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, κυρίως γυναίκες με παιδιά, επιχείρησαν σήμερα να φύγουν, για να γλιτώσουν από τις μάχες. Πεζή ή με αυτοκίνητα, περνώντας ανάμεσα σε πτώματα και σε καμένα άρματα, οι άμαχοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τα διασταυρούμενα πυρά. «Είναι αδύνατον να ζήσουμε στο Χαρτούμ», είπε η Αλάουια αλ-Ταγιέμπ, 33 ετών, που κατευθυνόταν νότια. «Έκανα τα πάντα για να μην δουν τα παιδιά μου τα πτώματα» επειδή «έχουν ήδη υποστεί σοκ».
«Πάμε σε συγγενείς μας στο Ουαντ Μαντάνι», την πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Τζαζίρα, 200 χιλιόμετρα νοτιότερα, εξήγησε ο Μοχάμεντ Σάλεχ, ένας δημόσιος υπάλληλος 43 ετών. Τώρα που στρατιώτες και παραστρατιωτικοί περιφέρονται στους δρόμους «φοβόμαστε ότι θα επιτεθούν στα σπίτια μας» πρόσθεσε.
Αύριο, οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών θα συνεδριάσουν για να ζητήσουν και πάλι την κατάπαυση του πυρός.