Δύο Κύπριοι στο στόχαστρο βρετανικών κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών
«Κλείνουμε το δίκτυο στη ρωσική ελίτ και σε εκείνους που προσπαθούν να τους βοηθήσουν»


Βρετανικές κυρώσεις σε Κύπριους «οικονομικούς μεσάζοντες» των Ρώσων ολιγαρχών Αμπραμόβιτς και Ουσμάνοφ - Ανακοινώθηκαν τα ονόματά τους.
Η Βρετανία στόχευσε πρόσωπα και εταιρείες που κατηγορούνται ότι ενεργούσαν ως «οικονομικοί μεσάζοντες» για λογαριασμό των Ρώσων επιχειρηματιών Ρομάν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ στον τελευταίο γύρο των κυρώσεων κατά της Μόσχας, για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ότι τα νέα μέτρα στοχεύουν εκείνους που βοηθούν τους δύο γνωστούς επιχειρηματίες για να αποφύγουν το συνολικό κόστος των οικονομικών κυρώσεων.
«Κλείνουμε το δίκτυο στην ρωσική ελίτ και σε εκείνους που προσπαθούν να τους βοηθήσουν να διασώσουν τα χρήματά τους λόγω του πολέμου», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι στην ανακοίνωση.«Θα συνεχίσουμε να τους αποκλείουμε από τα περιουσιακά στοιχεία που νομίζουν ότι έχουν αποκρύψει επιτυχώς».
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κυρώσεις έχουν επιβληθεί στους Κύπριους Δημήτρη Ιωαννίδη και Χριστόδουλο Βασιλειάδη ,τους οποίους χαρακτηρίζει «επαγγελματίες παθητικούς συνεργούς» που έχουν συνδράμει στην δημιουργία offshore εταιρειών και καταπιστευμάτων.
Σύμφωνα με το Λονδίνο, ο πρώτος βρισκόταν πίσω από τις υπεράκτιες εταιρείες που χρησιμοποίησε ο Ρομάν Αμπραμόβιτς για να κρύψει 760 εκατομμύρια λίρες (863 εκατομμύρια ευρώ) πριν του επιβληθούν κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.
Η Βρετανία έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων βρετανικών λιρών και έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερους από 1.550 Ρώσους και 180 οντότητες τον περασμένο χρόνο για να τιμωρήσει την Μόσχα για την σύγκρουση που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη και να παρεμποδίσει την ικανότητα της να συνεχίσει.
Οι τελευταίες κυρώσεις έχουν επίσης ως στόχο το χρηματοπιστωτικό δίκτυο του Ουσμάνοφ, που περιλαμβάνει την πολυσχιδή εταιρεία USM, την εταιρεία Curzon Square Ltd, η οποία λειτουργούσε ως το γραφείο του στο Λονδίνο και την εταιρεία Hanley Ltd, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Θεωρούμε άδικες και αβάσιμες τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που επιβλήθηκαν κατά της USM Holdings και των μετόχων της», ανέφερε η USM σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει τους περιορισμούς ως «παράνομους».
«Ο Αλισέρ Ουσμάνοφ δεν έχει εμπλακεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα για μια μεγάλη χρονική περίοδο» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Βρετανία που δέσμευσε τον περασμένο χρόνο τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπραμόβιτς και του Ουσμάνοφ, ανέφερε ότι τα μέτρα διασφαλίζουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Ουσμάνοφ, συμπεριλαμβανομένης της έπαυλης Beechwood House στο Λονδίνο αξίας 90 εκατομμυρίων λιρών, παραμένουν υπό καθεστώς κυρώσεων.
Το Λονδίνο έχει επιβάλει κυρώσεις σε περιουσιακά στοιχεία αξίας 18 δισεκατομμυρίων βρετανικών λιρών (20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ) από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τρομοκρατική ενέργεια κάνει λόγο ο Έλον Μασκ
Προειδοποίησε πως θα υπάρξει αντίδραση ανάλογη με τις νομικές επιθέσεις εναντίον του Τραμπ
Δεν θα σταλούν στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Άμυνας
Η επόμενη μέρα μετά τον αποκλεισμό της από τις προεδρικές εκλογές του 2027
Σβήνουν οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους μετά τον φονικό σεισμό
Κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο ο διάσημος σκηνοθέτης του «JFK»
Τεκτονική ωρολογιακή βόμβα με 300.000 νεκρούς
Καλεί την βρετανική κυβέρνηση να διασφαλίσει «τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του»
Η μαχητική επιστολή της στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Ανταμς για τα δικαιώματα των γυναικών
Έρχονται οι πρώτες κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές
«Μου απομένουν τέσσερις μέρες ζωής», δηλώνει μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα
«Στην Ευρώπη έχετε φίλους από την Πολωνία ως την Ελλάδα»
Η σειρά τεσσάρων επεισοδίων βρίσκεται στην κορυφή του τοπ 10 του Netflix σε 80 χώρες παγκοσμίως
Τους είχε κατατάξει στις τρομοκρατικές οργανώσεις - Τώρα ο Πούτιν τους περιγράφει ως «έμπιστους συμμάχους»
Το συμβάν έλαβε χώρα στο δημοτικό στάδιο Βαλεριάνο Λόπεζ Μεντιόλα κατά τη διάρκεια ντέρμπι
Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν φυλακισθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών
Πριν αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα, ήταν διάσημος ηθοποιός, παραγωγός ταινιών και σεναριογράφος
Μαζική ακύρωση προγραμμάτων - «Μας γυρίζει δεκαετίες πίσω», λένε οι επιστήμονες
Έρευνα για trafficking και βιασμούς ξεκινά η ουκρανική αστυνομία
Η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ιταλία και η επέτειος γάμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.