- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ελληνοτουρκικά - Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Στο Αιγαίο δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία ορισμένων νησιών»
Αλλαγή στο καλό κλίμα των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, κάτι που έχει κάνει ξανά στο παρελθόν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «A Haber» στις διαφορές που δεν έχουν επιλυθεί με την Ελλάδα και μάλιστα είπε ότι «δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, αλλά να πάμε όλα τα θέματα στο διεθνές δικαστήριο».
«Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο σεισμό ή μια καταστροφή για να λύσουμε τα προβλήματα. Βέβαια, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, είναι απαραίτητο να γίνουν βήματα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τις εντάσεις ειδικά στο Αιγαίο και να εγκαταλείψουμε τις παραβιάσεις», είπε αρχικά.
Ωστόσο, για τα ελληνικά νησιά είπε: «Στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις στις οποίες έχω ήδη αναφερθεί», και πρόσθεσε: «Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που από τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια, καθώς και κάποιες δηλώσεις σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Ολα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε μία-μία διαβούλευση; Kατά την άποψη μου, πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση».
Για το διεθνές δικαστήριο ανέφερε: «Στο παρελθόν, η Τουρκία ήταν για την ελληνική πλευρά ένα ευαίσθητο θέμα, γιατί η πίεση στην ελληνική πλευρά είναι μεγαλύτερη. Φυσικά, αν θα πάμε στο διεθνές δικαστήριο, αλλά για να πάμε στο διεθνές δικαστήριο, δηλαδή αν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο ή αν πρόκειται να υπάρξει μια άλλη εναλλακτική λύση, δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η σύγκρουση. Τελικά, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πρώτα στις συνομιλίες που λέμε διερευνητικές και μετά στις συνομιλίες που λέμε διαβουλεύσεις. Δυστυχώς, στο παρελθόν, στην περίοδο πριν από εμάς, υπήρχαν αμοιβαίες προτάσεις, υπήρχαν διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπήρχαν συγκεκριμένα βήματα».
Οι διαφωνίες με τις ΗΠΑ
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της τουρκική διπλωματίες αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις διαφωνίες με τις ΗΠΑ. «Τα ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να ενεργήσουν ως έντιμοι μεσολαβητές, πρέπει να τηρούν πιο αντικειμενική στάση. Το πρόγραμμα F35 έχει ανασταλεί επί του παρόντος. Είδαμε ότι η διοίκηση έκανε μεγάλη προσπάθεια με τα F16. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, τα προβλήματα θα επιλυθούν, αλλά φαίνεται ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το Κογκρέσο. Το παρατηρούμε και αυτό», πρόσθεσε.
Τέλος, για την Αίγυπτο σχολίασε: «Στη συνέντευξη Τύπου που δώσαμε στην Αίγυπτο σχετικά με τον διορισμό πρεσβευτών, είπαμε ότι έχουμε ήδη αρχίσει να εξετάζουμε μαζί με τον Σούκρι για τον διορισμό πρεσβευτών, έχουμε καθορίσει τα ονόματα. Εάν πάει για μετά τις εκλογές, ίσως μπορούμε να το ανακοινώσουμε αυτό κατά τη διάρκεια της ανταποδοτικής επίσκεψης στην Άγκυρα, ή μπορούμε να το ανακοινώσουμε και τις επόμενες ημέρες, δηλαδή αυτή την εβδομάδα. Θεού θέλοντος, οι συνεργάτες μας εργάζονται πάνω σε αυτό, ίσως θα κάνουμε μια ανακοίνωση την Τετάρτη, δηλαδή δύο ημέρες αργότερα. Είναι πολύ πιθανό να συναντηθούν οι 2 ηγέτες αυτή τη στιγμή. Πριν από τις εκλογές».