Οι υπερβολικά πλούσιοι Νορβηγοί εγκαταλείπουν τη χώρα σε ρυθμούς ρεκόρ
Η οικονομική ελίτ μετακινείται στο εξωτερικό προκαλώντας σοκ στο σύστημα εσόδων
Οι υπερπλούσιοι εγκαταλείπουν τη Νορβηγία με ρυθμό ρεκόρ καθώς ο φόρος περιουσίας αυξάνεται ελαφρά - Μεγάλη διαρροή φορολογικών εσόδων.
Aριθμός ρεκόρ υπερπλούσιων εγκαταλείπει τη Νορβηγία για χώρες με χαμηλούς φόρους, αφότου η κεντροαριστερή κυβέρνηση αύξησε τους φόρους περιουσίας στο 1,1%.
Περισσότεροι από 30 Νορβηγοί δισεκατομμυριούχοι και πολυεκατομμυριούχοι έφυγαν από τη Νορβηγία το 2022, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Dagens Naeringsliv.
Αυτός ήταν περισσότερος από τον συνολικό αριθμό των υπερπλούσιων ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα τα προηγούμενα 13 χρόνια, πρόσθεσε.
Ακόμη περισσότερα υπερπλούσια άτομα αναμένεται να φύγουν φέτος λόγω της αύξησης του φόρου περιουσίας τον Νοέμβριο, που κοστίζει στην κυβέρνηση δεκάδες εκατομμύρια χαμένες φορολογικές αποδείξεις.
Πολλοί έχουν μετακομίσει στην Ελβετία, όπου οι φόροι είναι πολύ χαμηλότεροι. Ανάμεσά τους, ο Kjell Inge Røkke, ο ψαράς που έγινε βιομηχανικός μεγιστάνας, ο οποίος μετακόμισε στο ιταλόφωνο καντόνι του Λουγκάνο, κοντά στο αγαπημένο του ορμητήριο, τη λίμνη Κόμο και την πρωτεύουσα της μόδας, το Μιλάνο.
Ο 64χρονος Røkke είναι ο τέταρτος πλουσιότερος Νορβηγός, με εκτιμώμενη περιουσία περίπου 1,5 δισεκατομμύρια λίρες. Σε ανοιχτή επιστολή του, είπε: «Επέλεξα το Λουγκάνο ως τη νέα μου κατοικία – δεν είναι ούτε η φθηνότερη ούτε έχει τους χαμηλότερους φόρους – αλλά σε αντάλλαγμα, είναι ένα εξαιρετικό μέρος σε κεντρική τοποθεσία στην Ευρώπη».
Η μετεγκατάστασή του θα κοστίσει στη Νορβηγία περίπου 175 εκατομμύρια κορώνες σε απώλεια φορολογικών εσόδων ετησίως. Πέρυσι, ο Røkke ήταν το υψηλότερο φορολογούμενο άτομο της χώρας. Η Dagens Næringsliv υπολόγισε ότι έχει πληρώσει περίπου 1,5 δισ. νορβηγικές κορώνες σε φόρους από το 2008.
To «νορβηγικό Brexit» και η διαρροή περιουσιών προς το εξωτερικό
Η μετακίνησή του στην Ελβετία ακολουθεί μια σχετικά μικρή αύξηση του φόρου που στοχεύει στους υπερπλούσιους της χώρας, οι οποίοι πληρώνουν φόρους περιουσίας τόσο σε τοπικό όσο και σε κρατικό επίπεδο.
Ο Ole Gjems-Onstad, ομότιμος καθηγητής στη Νορβηγική Σχολή Επιχειρήσεων, είπε ότι εκτιμά ότι όσοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα είχαν συνολική περιουσία τουλάχιστον 600 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών.
«Κατά τη γνώμη μου μοιάζει λίγο με το Brexit. Η Νορβηγία δεν έχει μεγάλη παράδοση στον “αυτοτραυματισμό” και η πλημμύρα των επιχειρηματιών που μετακινούνται στο εξωτερικό έχει προκαλέσει σοκ», είπε ο Gjems-Onstad. «Κάποιοι πολιτικοί, όπως γνωρίζετε, κατηγορούν τους πλούσιους που μετακινούνται, αλλά νομίζω ότι σε πολλούς απλούς ανθρώπους απλά δεν αρέσει που φεύγουν οι καλύτεροί μας επενδυτές».
Ο Tord Ueland Kolstad, επενδυτής σε κτηματομεσιτικά και εκτροφή σολομών, με περιουσία περίπου 1,5 δισ. κορώνες μετακόμισε από το Bodø στη Λουκέρνη της Ελβετίας. «Δεν ήταν αυτό που ήθελα, αλλά οι αυστηρότεροι και αυξημένοι φορολογικοί κανόνες της σημερινής κυβέρνησης σημαίνει ότι εγώ, ως ιδρυτής και υπεύθυνος ιδιοκτήτης, δεν έχω άλλη επιλογή», είπε στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV 2.
«Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα της σημερινής φορολογικής πολιτικής. Είναι αδικαιολόγητο να επιβάλλεις τέτοιο κόστος στην εταιρεία όταν θέλεις να δημιουργήσεις νέες θέσεις εργασίας», είπε.
Ο Kolstad είπε στη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten ότι όταν έφτασε για πρώτη φορά στην Ελβετία δεν είχε φίλους εκεί. «Αλλά τώρα είμαστε αρκετοί, οπότε συναντιόμαστε κάθε τόσο για καφέ».
Ο υφυπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας, είπε στον Guardian ότι ήλπιζε πως οι πλούσιοι Νορβηγοί θα επέστρεφαν «εν καιρώ».
«Εάν απολαύσατε την επιτυχία και γίνατε πλούσιοι στη Νορβηγία, ελπίζουμε να μείνετε και να συνεχίσετε να συμμετέχετε στη νορβηγική κοινωνία», είπε. «Ενθαρρύνουμε τους Νορβηγούς να πετύχουν να δημιουργήσουν αξία και να γίνουν πλούσιοι. Και πιστεύουμε ότι το νορβηγικό μοντέλο με ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας πρόνοιας και τα υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης είναι σημαντικοί παράγοντες για να καταστεί δυνατή αυτή η επιτυχία».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O Aμερικανός πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει την επιβολή δασμών
Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με ισχυρές μπαταρίες παρέχοντας δωρεάν internet
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών
Iατρικά επείγοντα περιστατικά συμβαίνουν σε περίπου 1 από κάθε 604 πτήσεις
Το 2020 τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Βιέννη
Μίλησε για την πολιτική και τον ρόλο της στη δεύτερη κυβέρνηση του πατέρα της
Τρεις οι νεκροί - Ανάμεσά τους και ένας άμαχος
Το χρωστικό αυτό υπάρχει σε σχεδόν 3.000 προϊόντα διατροφής
Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς
Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών κυρίως από Πακιστανούς στη Βρετανία, η πολιτική ατζέντα, ο Κιρ Στάρμερ, ο Έλον Μασκ και η πολιτική ορθότητα
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τραγούδησε τα «χρόνια πολλά» στην Ιταλίδα ομόλογό του
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ
«Προχώρα, μπορείς να γράψεις ιστορία», απαντούν οι fans του διάσημου YouTuber
Η πρώην πρώτη κυρία απουσίαζε και από την κηδεία του Τζίμι Κάρτερ
O Καναδός ήταν ο πρώτος ξένος Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας
72 ώρες διορία στην εταιρεία Meta έδωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, προκειμένου να εξηγήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες της κατάργησης της υπηρεσίας ελέγχου του περιεχομένου στις πλατφόρμες της
Ανησυχίες για τις «δημοκρατικές παρεκκλίσεις» του δισεκατομμυριούχου
Τι λένε ισραηλινά ΜΜΕ
Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.