- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Ρωσία: Πρώτη στην Ευρώπη σε αριθμό δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί
Τι δείχνουν τα στοιχεία


Η Ρωσία ηγείται στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί
Η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν κατά την διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους ή λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, όπως συνάγεται από την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (RSF) που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα στο Βερολίνο.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στη Ρωσία οι συστηματικές επιθέσεις στην ελευθερία του τύπου εντάθηκαν από το 2001, θύματα της βίας σ’ αυτήν την χώρα υπήρξαν 37 εργαζόμενοι στα Μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η Άννα Πολιτκόφσκαγια η οποία δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2006.
Η οργάνωση θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια από τις αιτίες του μεγάλου αριθμού θυμάτων μεταξύ των δημοσιογράφων στην Ουκρανία. Στις δύο προηγούμενες δεκαετίες δολοφονήθηκαν 20 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και οκτώ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Το Ιράκ είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις δολοφονίες δημοσιογράφων.
Τα συνολικά στοιχεία
Συνολικά τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια σκοτώθηκαν 1657 δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπήρξαν θύματα δολοφονιών, δολοφονιών κατά παραγγελία, επιθέσεων σε εύφλεκτες περιοχές, είτε πέθαναν μετά από βαρείς τραυματισμούς. Το Ιράκ βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των δολοφονημένων δημοσιογράφων (300 δημοσιογράφοι). Δεύτερη είναι η Συρία με 280 δημοσιογράφους, ενώ ακολουθούν το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Παλαιστίνη και η Σομαλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης RSF, οι περισσότεροι θάνατοι εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης καταγράφηκαν το 2012 (143). Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδίδουν το γεγονός αυτό στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Μετά το 2012, ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των δημοσιογράφων άρχισε να μειώνεται. Το 2021, 51 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα βίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια διαφήμιση ισλαμικών ενδυμάτων στα social media δείχνει τις ισλαμιστικές βλέψεις και την ύπνωση της Ευρώπης
Ήταν υποσιτισμένος και έπινε νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας
Πασιφισμός, συνθηκολόγηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και επιθετικότητα προς τον Εμανουέλ Μακρόν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «απάτη» την ενεργειακή μετάβαση
Χαρακτήρισε ωστόσο τους Ουκρανούς «τρομοκράτες»
Ενώ το μέλλον του franchise παραμένει αβέβαιο
Ευχές για την δωδέκατη επέτειο της εκλογής του από το κονκλάβιο
Η διαφήμιση χαρακτηρίστηκε από πολιτικούς, σχολιαστές και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως «προκλητική»
Έχουν παράλληλα αυξηθεί οι αιτήσεις για απόκτηση υπηκοότητας
Αυτό τουλαχιστον ακούγεται σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία
Ήταν υποψήφιος επίσης με κόμμα της Σουηδικής ακροδεξιάς
Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι τουλάχιστον δύο μορφές πρώιμου ανθρώπου κατέλαβαν την περιοχή στις αρχές του Πλειστόκαινου
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι έχει λάβει «θετικά μηνύματα» για την κατάπαυση του πυρός
Με φόντο και την επιτυχία του DeepSeek
O άνδρας παράτησε τα ερπετά και αυτά αναπαράχθηκαν στο υπόγειο του σπιτιού
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο
«Εάν θέλαμε να κατασκευάσουμε πυρηνικά όπλα, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να μας σταματήσουν», τόνισε
Aυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το Reuters
Μηνύματα προς Δαμασκό, Τεχεράνη και Μόσχα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.