Τι ζήτησαν από τον Σι Τζινπίνγκ ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Πιέσεις στην Κίνα για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο
Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Η συνάντηση Μακρόν - φον ντερ Λάιεν με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο
Να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο. Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να συζήτησε με τον ομόλογό του το αίτημα για επιστροφή Ρωσίας και Ουκρανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, που μετρά ήδη 14 μήνες.
«Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στη λογική και όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Σι και πρόσθεσε: «Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατάφερε πλήγμα στην διεθνή σταθερότητα». Ο Κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε τις σχέσεις της Κίνας με τη Γαλλία σε έναν κόσμο που διέρχεται «βαθιά ιστορική αλλαγή». «Ο κόσμος γνωρίζει σήμερα βαθιά ιστορική αλλαγή», είπε ο Σι τονίζοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Πεκίνο έχουν γνωρίσει «μία θετική και ομαλή εξέλιξη».
Την ίδια ώρα, στο Πεκίνο βρίσκεται και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στόχος των δύο Ευρωπαίων ηγετών είναι να ακουστεί η φωνή τους στον Σι, στενό σύμμαχο της Μόσχας, στον οποίο επιφυλάσσουν κάποιον ρόλο στην ειρήνευση στην Ουκρανία. Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε προηγουμένως με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, με τον οποίο συζήτησε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε «τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα και τη Γαλλία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που περνάμε». Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Ζάο Λετζί στον οποίο επεσήμανε «τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επί της παγκόσμιας ασφάλειας των στρατηγικών ισορροπιών».
Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε δεκτή από τον Λι Τσιάνγκ στον οποίο τόνισε «ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα έχουν περιπλεχτεί τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να συζητηθούν από κοινού όλες οι πλευρές της σχέσης αυτής σήμερα, ιδιαίτερα σε αυτό το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον».
Πιέσεις στην Κίνα να αναλάβει ειρηνευτικό ρόλο
Τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε η διεθνής πίεση επί της Κίνας για να αναλάβει ρόλο υπέρ της ειρήνευσης στην Ουκρανία. Διότι, αν το Πεκίνο εμφανίζεται επισήμως ουδέτερο, ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει ποτέ καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, ούτε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αντιθέτως, μετακινήθηκε πρόσφατα μέχρι τη Μόσχα για να προβάλει τη συμμαχία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη δημιουργία μαζί του ενός αντιδυτικού μετώπου.
Σε αυτήν τη συγκυρία, ο Εμανουέλ Μακρόν τρέφει τη φιλοδοξία να γίνει η φωνή που ενώνει την Ευρώπη και για τον λόγο αυτόν προσκάλεσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τον συνοδεύσει στο Πεκίνο, όπως υπενθύμισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας.
Χθες, κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Κίνα μπορεί να παίξει «σημαντικό ρόλο» στην εξεύρεση του δρόμου της ειρήνης στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στο «έγγραφο των 12 σημείων» του Πεκίνου που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο.
Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε μία σαφώς αυστηρότερη προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες: «Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα συνεχίσει να αντιδρά απέναντι στον πόλεμο του προέδρου Πούτιν θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα».
«Μετά την ομιλία αυτή, βρίσκεται ξεκάθαρα στο στόχαστρο του Πεκίνου, διότι διατύπωσε μία πολύ αυστηρή και σκληρή θέση απέναντι στο Πεκίνο, η οποία δεν έχει σχέση με την άποψη του Εμανουέλ Μακρόν», εξηγεί ο Marc Julienne του Institut français des relations internationales (Ifri). «Θα δούμε πώς θα μοιράσουν τους ρόλους». Αλλά «το παιχνίδι του καλού και του κακού μπάτσου θα αποδυνάμωνε αυτομάτως το ευρωπαϊκό αφήγημα του ενωμένου μετώπου», προειδοποιεί ο Antoine Bondaz, της Fondation pour la recherche stratégique.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ
«Προχώρα, μπορείς να γράψεις ιστορία», απαντούν οι fans του διάσημου YouTuber
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τραγούδησε τα «χρόνια πολλά» στην Ιταλίδα ομόλογό του
Η πρώην πρώτη κυρία απουσίαζε και από την κηδεία του Τζίμι Κάρτερ
O Καναδός ήταν ο πρώτος ξένος Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας
72 ώρες διορία στην εταιρεία Meta έδωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, προκειμένου να εξηγήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες της κατάργησης της υπηρεσίας ελέγχου του περιεχομένου στις πλατφόρμες της
Ανησυχίες για τις «δημοκρατικές παρεκκλίσεις» του δισεκατομμυριούχου
Τι λένε ισραηλινά ΜΜΕ
Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε
Οι διαφαινόμενες εξελίξεις στο δυτικό πολιτικό σύστημα, κάποιες εκ των οποίων ήδη δρομολογήθηκαν, αποκτούν χαρακτηριστικά ριζικής ανατροπής των κοινωνικών και οικονομικών σταθερών.
O διάσημος συγγραφέας λύνει τη σιωπή του μετά από τις καταγγελίες πολλών γυναικών
Τι αποκάλυψε η εγγονή της 95χρονης ηθοποιού που έχασε τη ζωή της στις πυρκαγιές
Αν το TikTok κλείσει για όλους τους Αμερικανούς χρήστες, οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία
Σύγχρονη ουκρανική λογοτεχνία: Άντρες και γυναίκες που γράφουν μέσα από τα χαρακώματα — με το αίμα τους
Πάνω από 3.000 αστυνομικοί και ερευνητές συγκεντρώθηκαν στην κατοικία του παυθέντα προέδρου πριν από τα ξημερώματα
Στο Λος Άντζελες δεν υπάρχει ανάπαυλα, με τις φλόγες να δυναμώνουν
Για βάναυση «εκκαθάριση» ώστε να γίνουν οι πόλεις πιο ελκυστικές κάνουν λόγο οι ακτιβιστές
Εξαιτίας των εκλογών στην περιφέρεια του Βένετο
Ωστόσο αποτελεί ερώτημα πώς ακριβώς θα εντοπίζονται
Τι αποκαλύπτουν τα αρχεία της ΜΙ5 για την κατασκοπευτική του δράση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.