Κοσμος

Μιανμάρ: Καταργείται το κόμμα της Suu Kyi

Ρωσία, Κίνα και ευρω-ατλαντικές επιχειρήσεις φυσικού αερίου στηρίζουν, εμμέσως, τη χούντα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi © Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

Μιανμάρ: Το κόμμα «Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία» της Aung San Suu Kyi πρόκειται να διαλυθεί.

Η διορισμένη από τη χούντα εκλογική επιτροπή της Μιανμάρ ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι το κόμμα «Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία» της νομπελίστριας της ειρήνης Aung San Suu Kyi πρόκειται να διαλυθεί. Η ίδια, 77 ετών σήμερα, έχει καταδικαστεί με συνοπτικές διαδικασίες σε 33 χρόνια φυλάκιση: σήμερα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ραγκούν. Οι κινήσεις αυτές αναμένονταν εφόσον ο στρατός δικαιολόγησε το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2021 με αβάσιμους ισχυρισμούς για νοθεία στις εκλογές του 2020 στις οποίες ήρθε πρώτο το εν λόγω δημοκρατικό κόμμα (ΝLD). Το NLD δημιουργήθηκε το 1988 και σημείωσε συντριπτική νίκη στις εκλογές του 1990 οι οποίες στη συνέχεια ακυρώθηκαν από τη χούντα εκείνης της εποχής.

Η Μιανμάρ (πριν από το 1989 Βιρμανία ή Μπούρμα) είναι μια μεγάλη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας: ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 56 εκατομμύρια. Το 1948 ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία και, μετά από πολλές περιπέτειες, το 1974 ονομάστηκε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ένωσης της Βιρμανίας». Η προσπάθεια που έγινε την περίοδο 1962-88 για τη δημιουργία οικονομίας σοσιαλιστικού τύπου οικονομίας δεν απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα οι βιρμανικές κυβερνήσεις να προσανατολιστούν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που επέτρεψαν μερικό άνοιγμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλά η σοσιαλιστική παρένθεση έκλεισε με πραξικόπημα και η χώρα μετονομάστηκε σε «Ένωση της Βιρμανίας», ενώ το 1989 επεβλήθη νέα στρατιωτική δικτατορία και το όνομα άλλαξε σε Μιανμάρ. Έκτοτε, η κατάσταση στη Μιανμάρ παραμένει σταθερά έκρυθμη με διαδηλώσεις βουδιστών μοναχών, με αντάρτικο και με δεκάδες αντιχουντικές «Λαϊκές Δυνάμεις Άμυνας» (PDFs). Πολλές περιοχές έχουν καταστραφεί από τις μάχες κι από την κατάρρευση της οικονομίας. Η βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης όλα αυτά τα χρόνια έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, αν και η Ρωσία —ακόμα και πριν από τον Πούτιν— η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το καθεστώς, έκανε λόγο για εσωτερική υπόθεση της Μιανμάρ· η δε Κίνα επέκρινε τη στάση των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης κατηγορώντας τα ότι χειροτερεύουν την κατάσταση «με υπερβολές».

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία και την Κίνα. Πολλές κινεζικές υλοτομικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Μιανμάρ αποψιλώνοντας δάση. Επίσης, η γαλλική εταιρεία Total και η αμερικανική Chevron έχουν επενδύσει στο φυσικό αέριο της Μιανμάρ: τα μεγάλα συμφέροντα εμποδίζουν την κριτική στο δικτατορικό καθεστώς, το οποίο, εκτός της εσωτερικής καταστολής, έχει τοποθετήσει τη Μιανμάρ στην 20ή θέση του παγκόσμιου πίνακα των χωρών με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις. Επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος ήταν από το 1992  μέχρι το 2011 ο στρατηγός Than Shwe, αρχηγός του «Κρατικού Συμβουλίου Ειρήνης και Ανάπτυξης» όπως ονομαζόταν η κυβέρνηση της χώρας. Έπειτα από τη διενέργεια εκλογών, το 2010, η χούντα παρέδωσε την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση το Μάρτιο του 2011 με πρόεδρο τον  Thein Sein, ενώ το 2016-2021 ντε φάκτο επικεφαλής της κυβέρνησης ήταν η Aung San Suu Kyi, η οποία ανατράπηκε σε νέο πραξικόπημα του στρατού την 1η Φεβρουαρίου 2021.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη
Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη

Ο ίδιος δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις θέσεις του για τα κρισιμότερα ζητήματα· αυτό που έχει αλλάξει είναι πως πλέον αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ιδεολογικό φορέα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.