Κοσμος

Τζέισον Κρόφορντ: Δολοφόνος της γυναίκας του ή θύμα της δικαιοσύνης; Kαταδικάστηκε σε 99 χρόνια φυλάκιση

Ο μυστηριώδης θάνατος της Τίφανι Κρόφορντ, που αρχικά θεωρήθηκε αυτοκτονία και τελικά δολοφονία, οδήγησε στη δίωξη του άντρα της

Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι διχασμένοι ιατροδικαστές και η καταδίκη του Τζέισον Κρόφορντ για τη δολοφονία της γυναίκας του τον Μάρτιο του 2023 σε φυλάκιση 99 ετών.

Η αστυνομική έρευνα για τον θάνατο ενός ανθρώπου, όταν αυτός βρίσκεται νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι και το όπλο στο χέρι, πρέπει να είναι ενδελεχής, ώστε να κρίνει αν πρόκειται για αυτοκτονία, ανθρωποκτονία ή ατύχημα. Η έρευνα για τον μυστηριώδη θάνατο της Τίφανι Κρόφορντ πέρασε από πολλά στάδια.

Στις 2 Μαΐου 2017, ο 37χρονος Τζέισον Κρόφορντ βρήκε τη σύζυγό του, την 32χρονη Τίφανι Κρόφορντ σωριασμένη στη θέση του οδηγού του αυτοκινήτου της έξω από το σπίτι τους, στο Κέλμαν της Αλαμπάμα. Κάλεσε αμέσως την Άμεση Δράση, λέγοντας: «Η γυναίκα μου πυροβολήθηκε». Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, βρήκαν την Τίφανι με ένα ροζ περίστροφο στο αριστερό της χέρι, το οποίο ο Τζέισον είπε ότι φύλαγε στην πόρτα του οδηγού για την προστασία της. Όταν ο ένας αστυνομικός πλησίασε το αμάξι και έλεγξε τον αριστερό καρπό της για σφυγμό, το ροζ περίστροφο έπεσε από το χέρι της.

Ο Τζέισον Κρόφορντ εξήγησε ότι νωρίτερα είχαν λογομαχήσει. Δεν την άφηνε να μπει στο σπίτι εκείνο το βράδυ, οπότε μάζευε εκείνος μερικά από τα ρούχα της. Το τελευταίο πράγμα που θυμόταν ήταν την Τίφανι να του λέει ότι τον αγαπάει και ενώ ο Τζέισον έμπαινε στο σπίτι, άκουσε έναν πυροβολισμό, μια κραυγή και μετά έναν ακόμη πυροβολισμό. Η Τίφανι Κρόφορντ είχε δύο τραύματα από πυροβολισμό στο κεφάλι - στην αριστερή μεριά της γνάθου και στον αριστερό κρόταφο. Ένας από τους αστυνομικούς σχολίασε ότι η Τίφανι είχε μάλλον αυτοκτονήσει. Οι προσπάθειες των διασωστών δεν απέδωσαν γιατί η γυναίκα ήταν πλέον νεκρή.

Η Τίφανι και ο Τζέισον ήταν παντρεμένοι περισσότερα από έξι χρόνια. Η αρχή της γνωριμίας τους δεν ήταν ειδυλλιακή. Ο Τζέισον είχε χωρίσει επειδή η γυναίκα του τον απατούσε και η Τίφανι εκείνη την εποχή ήταν παντρεμένη. Ωστόσο, η αμοιβαία έλξη τους υπερίσχυσε, η Τίφανι χώρισε τον άντρα της και το 2011 παντρεύτηκε τον Τζέισον κι έγινε η μητριά του γιου του. Το ζευγάρι απέκτησε άλλον ένα γιο και μια κόρη. Η Τίφανι ασχολιόταν πολύ με την ανατροφή των παιδιών και το σπιτικό των Κρόφορντ φαινόταν ευτυχισμένο. Όταν η μητέρα της Τίφανι έμαθε για τον θάνατο της μοναχοκόρης της, συγκλονίστηκε. Η Τίφανι ήταν πολύ ζεστός και εξωστρεφής άνθρωπος και ήθελε να βοηθάει τους άλλους. Είχε ξεκινήσει μια ομάδα υποστήριξης στο Facebook με την ονομασία «Μητέρες που βοηθούν Μητέρες». Η ομάδα έγινε πολύ γνωστή κι εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Όταν πέθανε η Τίφανι, αριθμούσε 9.000 μέλη.

Το βράδυ των πυροβολισμών, ο 5χρονος γιος και η 4χρονη κόρη του Τζέισον και της Τίφανι κοιμόντουσαν μέσα στο σπίτι. Ο Κρόφορντ είπε ότι ο 14χρονος τότε γιος του, ο Λόγκαν, ήταν επίσης στο σπίτι και του είπε να τηλεφωνήσει στους παππούδες του για να πάνε αμέσως εκεί. Μόλις έφτασαν οι γονείς του Κρόφορντ, οι αστυνομικοί συνειδητοποίησαν ότι ο Τζέισον ήταν γιος της Ρόντα Κρόφορντ, βοηθού του σερίφη της κομητείας. Επειδή το περιστατικό αφορούσε συγγενή υπαλλήλου του, ο σερίφης της κομητείας έφτασε επιτόπου και μίλησε με τον ιατροδικαστή. Ο ιατροδικαστής  έκρινε ότι ο θάνατος της Τίφανι ήταν μάλλον αυτοκτονία. Το μόνο περίεργο ήταν ότι υπήρχαν δύο πυροβολισμοί. Ο σερίφης αποφάσισε ότι λόγω της σύνδεσης της μητέρας του Τζέισον με την υπηρεσία του, έπρεπε μετά την αυτοψία να γίνει κανονικά νεκροψία. Έτσι, παρέδωσε την υπόθεση στο FBI της Αλαμπάμα το επόμενο πρωί, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

Το FBI θέλησε να ερευνήσει πρώτα το αυτοκίνητο της Τίφανι, αλλά αυτό είχε ήδη παραδοθεί στην οικογένεια Κρόφορντ και είχε πλυθεί, επειδή, κατά τον σερίφη, «όλα τα απαραίτητα τεκμήρια είχαν ληφθεί». Στη συνέχεια, η έρευνα του FBI αποκάλυψε ότι η Τίφανι είχε σχέση με άλλον άντρα. Κάτι που γνώριζε μόνο μια στενή της φίλη. Η Τίφανι σχεδίαζε να αφήσει τον Τζέισον κι είχε πιάσει δουλειά σε τοπικό παντοπωλείο για να εξοικονομήσει χρήματα. Η φίλη δεν πίστευε ότι η Τίφανι θα αυτοκτονούσε σε αυτή τη φάση της ζωής της. Όταν το FBI εξέτασε το βίντεο από την κάμερα σώματος του αστυνομικού που ανταποκρίθηκε στην κλήση, διαπίστωσε ότι ο Τζέισον δεν ανέφερε την εξωσυζυγική σχέση της Τίφανι, δε φαινόταν να ανησυχεί και απέφευγε να απαντήσει στην ερώτηση «ποιος πυροβόλησε τη γυναίκα σου» που του έκαναν επανειλημμένα.  

Μια βδομάδα μετά τον θάνατο της Τίφανι, ο Τζέισον ανακρίθηκε. Είπε ότι η γυναίκα του είχε αρχίσει να πίνει περισσότερο τον τελευταίο καιρό και ότι είχε ανακαλύψει μηνύματα στον υπολογιστή τους που έδειχναν ότι ή Τίφανι είχε εξωσυσυγική σχέση - πράγμα που εκείνη αρνήθηκε. Είπε ότι η Τίφανι ήταν κυρίως δεξιόχειρας, αλλά χρησιμοποιούσε άνετα και το αριστερό χέρι. Λίγες ώρες πριν τους πυροβολισμούς, η Τίφανι επέστρεψε στο σπίτι με τα δύο παιδιά τους. Ο Κρόφορντ έβαλε μέσα τα παιδιά και είπε στην Τίφανι να μείνει έξω. Μάλωναν περισσότερο από μία ώρα και όταν εκείνος επέμενε να μην την αφήνει να μπει στο σπίτι, του ζήτησε να της δώσει τα ρούχα της δουλειάς της. Μόλις ο Τζέισον μπήκε στο σπίτι και έκλεισε την πόρτα, άκουσε έναν πυροβολισμό, μια κραυγή κι έναν ακόμη πυροβολισμό. Ξαναβγήκε τρέχοντας, τράβηξε την πόρτα του οδηγού και κάλεσε την Άμεση Δράση. Μετά το τέλος της ανάκρισης, ο Κρόφορντ αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, μια βδομάδα αργότερα ανακρίθηκε ξανά και δέχτηκε να περάσει από ανιχνευτή ψεύδους. Αν και ο ανιχνευτής έδειξε ότι ο Τζέισον δεν έλεγε την αλήθεια, αφέθηκε και πάλι ελεύθερος.

Το βαλλιστικό εργαστήριο της Αλαμπάμα άργησε να παραδώσει τα αποτελέσματα της αυτοψίας ένα χρόνο. Αλλά τον Μάρτιο του 2018, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε ανθρωποκτονία. Η ιατροδικαστής δρ Βάλερι Γκρην εξήγησε ότι με βάση την απουσία σωματιδίων πυρίτιδας και εκδορών γύρω από την πληγή του αριστερού κροτάφου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θύμα πυροβολήθηκε από απόσταση τουλάχιστον 25 εκατοστών -δηλαδή, η Βάλερι είχε τεντωμένο το χέρι της 25 εκατοστά μακριά και προσπαθούσε να αυτοπυροβοληθεί. Πράγμα απίθανο, ειδικά επειδή ο Τζέισον ανέφερε ότι βρήκε την Τίφανι στη θέση του οδηγού με το όπλο πεσμένο δίπλα της  και την πόρτα του αυτοκινήτου κλειστή. Στις φωτογραφίες, στην πόρτα του οδηγού δεν υπήρχε αίμα στο τζάμι. Η ιατροδικαστής έκρινε ότι η πόρτα δεν ήταν κλειστή, όταν πυροβολήθηκε ο Τίφανι. Ήταν ανοιχτή επειδή εκεί στεκόταν ο Τζέισον. Εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία. Στις 21 Μαΐου 2018, ο Κρόφορντ παραδόθηκε στο γραφείο του σερίφη της κομητείας, αλλά μέσα σε 30 λεπτά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Τον Νοέμβριο του 2022, περισσότερα από πέντε χρόνια μετά τον θάνατο της Τίφανι, άρχισε η δίκη του Τζέισον Κρόφορντ για τη δολοφονία της. Η εισαγγελία έπαιξε την κλήση στην Αμεση Δράση για τους ενόρκους και τους έδειξε πλάνα από την κάμερα σώματος του αστυνομικού που έφτασε επιτόπου. Υποστήριξε ότι κίνητρο του Τζέισον Κρόφορντ ήταν ο θυμός για την εξωσυζυγική σχέση της γυναίκας του. Στο όπλο υπήρχε ελάχιστη ποσότητα DNA και δε μπορούσε να προσδιοριστεί αν αυτό ήταν γυναικείο ή ανδρικό. Η λαβή και η σκανδάλη είχαν ανδρικό DNA, αλλά δε μπορούσε να επιβεβαιωθεί από τα εργαστήρια αν αυτό το ανδρικό DNA ανήκε στον Τζέισον Κρόφορντ. Με τόσο λίγο DNA που εντοπίστηκε στο όπλο, η εισαγγελία υποστήριξε ότι ο Τζέισον Κρόφορντ πρέπει να σκούπισε το όπλο και μετά να το έβαλε στο χέρι της Τίφανι. Αλλά η πιο καταστροφική μαρτυρία κατά του Κρόφορντ προήλθε από την ιατροδικαστή δρ Βάλερι Γκρην που είπε στους ενόρκους ότι το τραύμα στον κρόταφο της Τίφανι προκλήθηκε από όπλο που βρισκόταν 25 εκατοστά μακριά.

Η υπεράσπιση παρουσίασε την έκθεση του πρώην επικεφαλής ιατροδικαστή της Αλαμπάμα που σε ηχογραφημένη κατάθεση έλεγε ότι η Τίφανι αυτοπυροβολήθηκε, πρώτα στην αριστερή μεριά του σαγονιού και στη συνέχεια στον αριστερό κρόταφο. Δε μπορούσε να ξέρει πόσο μακριά ήταν το όπλο, γιατί τα μαλλιά της ήταν εμπόδιο. Ο Τζέισον Κρόφορντ δεν εξετάστηκε ποτέ για υπολείμματα πυρίτιδας τη νύχτα των πυροβολισμών, και το σπίτι του δεν ερευνήθηκε ποτέ για ματωμένα ρούχα. Οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν ότι ο Κρόφορντ ήταν μέσα στο σπίτι όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, ειδικά επειδή ο μεγαλύτερος γιος του, ο Λόγκαν, είπε ότι άκουσε τον πατέρα του να επιστρέφει πριν από τον πρώτο πυροβολισμό. Η υπεράσπιση υποστήριξε επίσης ότι η Τίφανι είχε προβήματα συναισθηματικής φύσης και είχε αρχίσει να βλέπει ψυχολόγο μια ημέρα πριν πεθάνει. Φίλοι της Τίφανι κατέθεσαν ότι έπινε υπερβολικά και ήταν στενοχωρημένη, επειδή ο άντρας με τον οποίο είχε σχέση είχε χωρίσει μαζί της πρόσφατα. Στο ημερολόγιό της, τη μέρα που πέθανε, είχε γράψει: «Αγωνίζομαι να καταλάβω τι πρέπει να κάνω με τον εαυτό μου».

Μετά από τέσσερις ημέρες καταθέσεων, οι ένορκοι άρχισαν τη διαβούλευση. Αφού συζήτησαν αρκετές ώρες, ζήτησαν να ακούσουν ξανά την κλήση στην Άμεση Δράση.  Αυτή η κλήση έκανε τους ενόρκους να κρίνουν ομόφωνα ένοχο τον Τζέισον Κρόφορντ. Ο Τζέισον ακούγεται καθαρά να λέει ότι «το όπλο είναι πεσμένο δίπλα της», ενώ από την κάμερα σώματος του αστυνομικού φάνηκε ότι η Τίφανι το κρατούσε χαλαρά στην παλάμη της.  

Στις 10 Μαρτίου 2023, ο Τζέισον Κρόφορντ καταδικάστηκε σε 99 χρόνια φυλάκιση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αλαμπάμα θα δικαιούται αποφυλάκιση υπό όρους σε 15 χρόνια.

Τα παιδιά του Τζέισον και της Τίφανι μεγαλώνουν με τους παπούδες τους - τους γονείς του Τζέισον. Η μητέρα της Τίφανι είχε σταθεί αρχικά στο πλευρό του γαμπρού της, αλλά στην πορεία πείσθηκε για την ενοχή του και αποδέχτηκε την ετυμηγορία.