- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ιράν: Άνδρας πέταξε γιαούρτι σε γυναίκες που δεν φορούσαν χιτζάμπ – Η σύλληψη για παραβίαση των κανόνων
Ένα βίντεο που έγινε viral στο Twitter το περασμένο Σαββατοκύριακο δείχνει τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν: άνδρας μπαίνει σε παντοπωλείο και γιαουρτώνει δύο γυναίκες που φορούν μαντίλα αλλά όχι χιτζάμπ, ενώ ο παντοπώλης τις υπερασπίζεται. Ωστόσο, η αστυνομία τις συλλαμβάνει για παραβίαση της Σαρία και διατάραξη της τάξης.
Τους τελευταίους επτά μήνες το καθεστώς των μουλάδων έχει σκοτώσει τουλάχιστον 500 άτομα και έχει εξαπολύσει φρουρούς της Επανάστασης που χτυπούν γυναίκες στον δρόμο αν δεν φορούν «σωστά» την χιτζάμπ. Μετά το επεισόδιο στο παντοπωλείο, ο ιδιοκτήτης που τόλμησε να πετάξει έξω από το μαγαζί του στον επιτιθέμενο με το γιαούρτι προειδοποιήθηκε από τις αρχές ότι την επόμενη φορά «θα τιμωρηθεί για τη μη συμμόρφωση με τη Σαρία».
Το γιαούρτωμα και η σύλληψη των δύο γυναικών εντάσσεται στην πολιτική μηδενικής ανοχής στο ζήτημα της γυναικείας ένδυσης: οι μουλάδες δηλώνουν ότι θα κυνηγήσουν «χωρίς έλεος» οποιαδήποτε δεν φοράει χιτζάμπ. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν viral παρόμοια επεισόδια: ένα ζευγάρι που χόρευε καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών, ενώ μια ομάδα πέντε νεαρών γυναικών από την περιοχή Εκμπατάν της; Τεχεράνης, που λικνίζονταν στον ρυθμό του afrobeat κομματιού «Calm Down» σε βίντεο στο TikTok, συνελήφθησαν. Αφέθηκαν ελεύθερες δύο μέρες αργότεα αφού υποχρεώθηκαν να ηχογραφήσουν και να αναρτήσουν νέο βίντεο όπου ζητούσαν ταπεινά συγνώμη για την εκτροπή. Στο μεταξύ, ο σκληροπυρηνικός επικεφαλής της ισλαμιστικής Δικαιοσύνης Gholamhossein Mohseni Ejei δήλωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αυστηροποιεί την εφαρμογή των νόμων της ισλαμιστικής σεμνότητας. «Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των αξιών στο Ιράν», είπε ο Eje, «θα είμαστε ανελέητοι. Όποια επιδίδεται σε ανώμαλες πράξεις θα τιμωρείται. Οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένες θρησκευτικές υποχρεώσεις.» Πράγματι, από τον περασμένο Ιανουάριο, τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, έχουν συλληφθεί εκατοντάδες γυναίκες οι οποίες έχουν κακοποιηθεί στα κρατητήρια.
Η βία εναντίον των γυναικών δεν είναι καινούργια. Τον Απρίλιο του 2018 είχε γίνει viral ένα βίντεο όπου φρουροί χτυπούσαν και έσερναν γυναίκα στο χώμα επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ. To ιρανικό Σύνταγμα αναφέρει ότι «όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο», αλλά σε τέσσερα άρθρα αφαιρεί από τις γυναίκες όλα τα δικαιώματα: οι Ιρανές δεν μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς άδεια πατέρα, συζύγου ή αδελφού· οι οικογένειες μπορούν να τις παντρέψουν από την ηλικία των 13 ετών· το 53% των γυναικών φέρεται να υφίσταται ενδοοικογενειακή βία.