Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψηφίστηκε υποχρεωτική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε όλη την ΕΕ
Επιτυχία για την Ελλάδα
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψηφίστηκε υποχρεωτική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε όλη την ΕΕ
Σε «ιδιαίτερα θετικό κλίμα» ψηφίστηκε σήμερα (28.03.2023) στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) η νέα νομοθεσία για τη διαχείριση κρίσεων στον τομέα της Μετανάστευσης και του Ασύλου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής και εισηγήτρια των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα, καθώς με εισήγηση της κ. Βόζεμπεργκ, που αρχικά συνάντησε σκληρές αντιδράσεις, ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός εισάγει για πρώτη φορά το μέτρο της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε όλη την ΕΕ, προς όφελος των κρατών μελών πρώτης υποδοχής».
Η ευρωβουλευτής, αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, δήλωσε «ικανοποιημένη από την έκβαση των απαιτητικών διαπραγματεύσεων που στηρίχθηκαν τελικά από την ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Ολόκληρη η δήλωση της κ. Βόζεμπεργκ:
«Ο Κανονισμός για τη διαχείριση κρίσεων στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου αποτελεί μέρος του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση, που είχαμε τη χαρά σήμερα να ψηφίσουμε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από πολύμηνες και δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Είναι η πρώτη φορά που ρυθμίσαμε με τροπολογίες την υποχρεωτική μετεγκατάσταση σε όλη την ΕΕ σε περιόδους κρίσης, ως την απόλυτη έκφραση αλληλεγγύης για την ανακούφιση του μεταναστευτικού φόρτου από τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής. Το ΕΛΚ υποστηρίζει σταθερά ένα κοινό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου ικανό να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες και μελλοντικές μεταναστευτικές κρίσεις και στις παγκόσμιες μεταναστευτικές τάσεις.
Η προτεινόμενη νομοθεσία διασφαλίζει τον δίκαιο καταμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας.
Ο νέος μηχανισμός παρέχει προσωρινούς κανόνες που παρεκκλίνουν από τον Κανονισμό Διαδικασίας στα Σύνορα και τον Κανονισμό Διαχείρισης Ασύλου και Μετανάστευσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις ως αποτέλεσμα μαζικών και αιφνίδιων αφίξεων, από ξηρά ή από θάλασσα, που καθιστούν μη λειτουργικά τα εθνικά συστήματα υποδοχής και ασύλου».
ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου του μπλοκ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2020 ένα «Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο» με στόχο να διασφαλιστεί ο καλύτερος καταμερισμός των αιτούντων άσυλο στις χώρες μέλη, μία ακόμη απόπειρα μεταρρύθμισης μετά την αποτυχία να επιβληθούν υποχρεωτικές ποσοστώσεις έπειτα από τη μεταναστευτική κρίση του 2015.
«Οι υφιστάμενοι κανόνες δεν είναι ξεκάθαροι και το σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό, σε αυτές τις προκλήσεις πρέπει να απαντήσει το Σύμφωνο», υπογράμμισε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Φαμπιέν Κελέρ του Renew Europe, η οποία έχει προτείνει ένα από τα κείμενα που θα τεθούν σήμερα σε ψηφοφορία από τις επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι ψηφοφορίες αυτές θα ανοίξουν στη συνέχεια τον δρόμο για διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών μελών, οι οποίες «δεν θα είναι εύκολες», παραδέχθηκε η ευρωβουλευτής, υπενθυμίζοντας τον στόχο να υπάρξει τελική συμφωνία πριν από τον Φεβρουάριο του 2024.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μία επιλογή: είτε η ΕΕ θα οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, είτε θα προσπαθήσουμε να βρούμε εποικοδομητικές και κοινές λύσεις», τόνισε ο Σουηδός ευρωβουλευτής Τόμας Τομπέ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που έχει καταθέσει άλλο κείμενο.
Βάσει των υφιστάμενων κανόνων – του Κανονισμού του Δουβλίνου— η χώρα που αναλαμβάνει να εξετάσει το αίτημα για την παροχή ασύλου ενός μετανάστη είναι αυτή από την οποία εισήλθε στην ΕΕ. Το γεγονός αυτό ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στη Μάλτα, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, βασικές χώρες εισόδου των μεταναστών.
«Ισορροπημένος συνδυασμός»
Η πρόταση μεταρρύθμισης θέλει να ενισχύσει το κριτήριο παρουσίας ενός συγγενή του αιτούντος άσυλο σε κάποια χώρα της ΕΕ, ενώ διευρύνει την έννοια του οικογενειακού δεσμού.
Ένας μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπεται για τις χώρες μέλη που είναι αντιμέτωπες με μεταναστευτικές πιέσεις, κυρίως αυτές που υποδέχονται μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.
«Η μετεγκατάσταση είναι ο βασικός τρόπος συμβολής στη μείωση της μεταναστευτικής πίεσης» στις χώρες που είναι αντιμέτωπες με μεγάλες εισροές μεταναστών. «Ωστόσο τα κράτη μέλη μπορούν να συμβάλλουν και με άλλα μέσα», όπως οικονομική στήριξη, η παροχή υλικής βοήθειας ή προσωπικού σε αυτές τις χώρες, εξήγησε ο Τομπέ, κάνοντας λόγο για «έναν καλά ισορροπημένο συνδυασμό που προσφέρει ταυτόχρονα αλληλεγγύη και ευελιξία».
Άλλο κείμενο που τίθεται σε ψηφοφορία προβλέπει γρήγορες διαδικασίες στα σύνορα για τους πολίτες χωρών που θεωρούνται ασφαλείς, οι οποίοι στατιστικά δεν έχουν πολλές πιθανότητες να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα στην ΕΕ.
Το 2022 κατατέθηκαν περισσότερες από 880.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου, κυρίως από Σύρους, Αφγανούς, Τούρκους και κατοίκους Βενεζουέλας. Αυτές υποβλήθηκαν κυρίως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Αυστρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η οποία έκανε λόγο για αύξηση κατά 64% των αιτήσεων σε σχέση με το 2021.
Στην Ουγγαρία καταγράφηκαν οι λιγότερες αιτήσεις για παροχή ασύλου, μόλις 45.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Iατρικά επείγοντα περιστατικά συμβαίνουν σε περίπου 1 από κάθε 604 πτήσεις
Το 2020 τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Βιέννη
Μίλησε για την πολιτική και τον ρόλο της στη δεύτερη κυβέρνηση του πατέρα της
Τρεις οι νεκροί - Ανάμεσά τους και ένας άμαχος
Το χρωστικό αυτό υπάρχει σε σχεδόν 3.000 προϊόντα διατροφής
Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς
Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών κυρίως από Πακιστανούς στη Βρετανία, η πολιτική ατζέντα, ο Κιρ Στάρμερ, ο Έλον Μασκ και η πολιτική ορθότητα
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τραγούδησε τα «χρόνια πολλά» στην Ιταλίδα ομόλογό του
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ
«Προχώρα, μπορείς να γράψεις ιστορία», απαντούν οι fans του διάσημου YouTuber
Η πρώην πρώτη κυρία απουσίαζε και από την κηδεία του Τζίμι Κάρτερ
O Καναδός ήταν ο πρώτος ξένος Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας
72 ώρες διορία στην εταιρεία Meta έδωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, προκειμένου να εξηγήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες της κατάργησης της υπηρεσίας ελέγχου του περιεχομένου στις πλατφόρμες της
Ανησυχίες για τις «δημοκρατικές παρεκκλίσεις» του δισεκατομμυριούχου
Τι λένε ισραηλινά ΜΜΕ
Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε
Οι διαφαινόμενες εξελίξεις στο δυτικό πολιτικό σύστημα, κάποιες εκ των οποίων ήδη δρομολογήθηκαν, αποκτούν χαρακτηριστικά ριζικής ανατροπής των κοινωνικών και οικονομικών σταθερών.
O διάσημος συγγραφέας λύνει τη σιωπή του μετά από τις καταγγελίες πολλών γυναικών
Τι αποκάλυψε η εγγονή της 95χρονης ηθοποιού που έχασε τη ζωή της στις πυρκαγιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.