- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σλοβακία - Πολιτική αντιπαράθεση για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Σε πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης αναδεικνύεται στη Σλοβακία η στρατιωτική βοήθεια που στέλνει η χώρα στην Ουκρανία, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινείται νομικά κατά της απόφασης της κυβέρνησης να στείλει μαχητικά αεροσκάφη MiG στο Κίεβο.
Ήδη, χθες, η Σλοβάκα πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα προειδοποίησε ότι η δημόσια υποστήριξη για βοήθεια στην Ουκρανία στον πόλεμο αυτής κατά της Ρωσίας μπορεί να υποχωρήσει στη Σλοβακία, καθώς η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.
Η Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλανικής Συμμαχίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει υποστηρίξει ένθερμα το Κίεβο υπό την συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ.
Η κυβέρνηση έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο και προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Smer-SD, Ρόμπερτ Φίτσο έχει αντιταχθεί στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Σήμερα, το Smer-SD εκκίνησε νομικές διαδικασίες κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ σχετικά με τη μεταφορά των μαχητικών στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι υπερβαίνει τις συνταγματικές του εξουσίες.
Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Pravda, ο Φίτσο είπε ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας Χέγκερ δεν μπορεί να λαμβάνει τέτοιες θεμελιώδης σημασίας αποφάσεις εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, έχοντας χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASR η προσφυγή κατατέθηκε αργά χθες Δευτέρα.
Η συντηρητική κυβέρνηση Χέγκερ αποφάσισε στις 17 Μαρτίου την μεταφορά 13 MiG-29 σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία και τα τέσσερα πρώτα πέταξαν με Ουκρανούς πιλότους από τη Σλοβακία για το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, την περασμένη Πέμπτη.
Ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ και ο Χέγκερ δήλωσαν αρχικά ότι δεν θα λάβουν την απόφαση χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή και η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει απλή πλειοψηφία με τη βοήθεια μελών της αντιπολίτευσης.
Χρειαζόταν όμως πλειοψηφία τριών πέμπτων για αποφάσεις αυτού του είδους βάσει του Συντάγματος της χώρας. Ο Ναντ είπε ότι η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, επικαλούμενος νομική γνωμοδότηση.
Η χώρα έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία, έχει παράσχει όπλα και έστειλε τα MiG-29 στον στρατό της Ουκρανίας. Έγινε έτσι η πρώτη χώρα που παρέχει τέτοια οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η στάση των πολιτών ποικίλλει, με μια δημοσκόπηση του think-tank Globsec να δείχνει τον Δεκέμβριο ότι το 39% των Σλοβάκων πίστευε ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η υποστήριξη στο ΝΑΤΟ είναι χαμηλότερη στη Σλοβακία από ό,τι στα περισσότερα άλλα κράτη μέλη, σύμφωνα με έρευνα της στρατιωτικής συμμαχίας.
Ο Φίτσο, ο οποίος είχε τονίσει ότι «Ουκρανοί φασίστες» ξεκίνησαν τον πόλεμο το 2014, λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να πάρει πίσω την Κριμαία που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, έχει ωφεληθεί από τον σκεπτικισμό που υπάρχει σε μέρος της κοινωνίας.
Χωρίς να κατονομάσει τον Φίτσο, η Τσαπούτοβα ανέφερε χθες ότι ο προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ενδέχεται να αποτελέσει ένα διακύβευμα στις επερχόμενες εκλογές.
«Υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των αποφάσεων που λαμβάνονται από το κράτος με βάση τις αξίες και τα εθνικά μας συμφέροντα και της στάσης των πολιτών», τόνισε η Σλοβάκα πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίου. «Φοβάμαι ότι η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας δεν θα βοηθήσει να βελτιωθεί αυτό».
Η Τσαπούτοβα είπε ότι η σημερινή κατάσταση ενδέχεται να μοιάζει με εκείνη στο τέλος της δεκαετίας του 1990 όταν η Σλοβακία έχασε το πρώτο κύμα επέκτασης του ΝΑΤΟ εξαιτίας μιας κυβέρνησης υπό τον πρώην πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Μετσιάρ που είχε θεωρηθεί ως πιθανός κίνδυνος για την ασφάλεια.
Η πολιτική σκηνή κατακερματίζεται ολοένα και περισσότερο από τα μέσα του περασμένου έτους, με τα κυβερνώντα κόμματα να διαπληκτίζονται εν μέσω κρίσης που προκαλείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό.
Εννέα κόμματα έχουν πιθανότητες να κερδίσουν έδρες στις επερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το IPSOS. Ωστόσο, ακόμα κι αν ο Φίτσοο συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, μπορεί να δυσκολευτεί να βρει εταίρους για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού πέρα από το ακροδεξιό κόμμα Δημοκρατία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ