Κοσμος

Σου Ζι Τσιού: Ποιος είναι ο CEO του TikTok και γιατί ανακρίθηκε από το Κογκρέσο

Ποια είναι η σχέση της πλατφόρμας με την κινεζική κυβέρνηση;

Γιώργος Δρίτσας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Σου Ζι Τσιού, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας TikTok, κατέθεσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

Στις 23 Μαρτίου, ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας TikTok, Σου Ζι Τσιού, κατέθεσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο έλεγχος των δεσμών της εφαρμογής με την Κίνα εντείνεται, καθώς η απειλή πιθανών κινδύνων εθνικής ασφάλειας κορυφώνεται. Το ερώτημα, απλό: είναι ασφαλή τα δεδομένα 150 εκατομμυρίων Αμερικανών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα;

Η ακρόαση διήρκησε πέντε ώρες, γεμάτες φορτισμένες ανταλλαγές, πιεστικές ερωτήσεις και εταιρικές αποφυγές. Αν και οι ανησυχίες που εξέφρασαν οι Γερουσιαστές ήταν απολύτως έγκυρες, οι ακροάσεις του Κογκρέσου που αφορούν ζητήματα τεχνολογίας συνεχίζουν να γίνονται αντικείμενο σάτιρας από το ευρύτερο κοινό. Αιτία, η έλλειψη κατάρτισης στα τεχνολογικά ζητήματα που, θα έλεγε κανείς, πάει χέρι-χέρι με το μέσο όρο ηλικίας των Γερουσιαστών. Ο Τσιού, από την άλλη, είναι συνηθισμένος στην πίεση.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Κέβιν Μάγιερ, είχε εγκαταλείψει τη Ντίσνεϊ για να πάρει τη θέση του CFO στην TikTok, τον Μάιο του 2020, αλλά παραιτήθηκε μετά από τρεις μήνες. Η καρέκλα, φαίνεται, ήταν υπερβολικά «καυτή», καθώς η εταιρεία αντιμετώπιζε πίεση από αμερικανούς νομοθέτες για κινδύνους ασφαλείας. Ο Τσιού κέρδισε πολύ σεβασμό στο χώρο, και μόνο που ανέλαβε αυτόν τον ρόλο υψηλού ρίσκου στην TikTok.

O Σου Ζι Τσιού γεννήθηκε στη Σιγκαπούρη το 1983. Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος και η μητέρα του λογίστρια. Μετά την αποφοίτησή του από το ιδιωτικό Ινστιτούτο Hwa Chong (λύκειο), ο Τσιού υπηρέτησε την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία για το κράτος της Σιγκαπούρης, με το βαθμό του αξιωματικού. Έπειτα, σπούδασε οικονομικά στο δημόσιο πανεπιστήμιο University College London (UCL). Αφότου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές, εργάστηκε ως επενδυτικός τραπεζίτης για τη Goldman Sachs, στο Λονδίνο.

Λίγα χρόνια αργότερα, εγκατέλειψε τη θέση του για να μετακομίσει στις ΗΠΑ. Το 2008, εγγράφηκε στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ. Όσο βρισκόταν εκεί, ο Τσιού ανέλαβε πρακτική άσκηση σε μια τότε ταπεινού μεγέθους startup τεχνολογίας, ονόματι Facebook. Απόφοιτος του Χάρβαρντ το 2010, ο Τσιού αφιέρωσε την επόμενη δεκαετία στην εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου DST Global, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Ενώ σπούδαζε στο Χάρβαρντ, γνώρισε την Ταϊβανοαμερικανίδα Βίβιαν Κάο, την οποία και παντρεύτηκε. Τώρα, έχουν δύο παιδιά. Αυτή τη στιγμή, η Κάο είναι διευθύνουσα σύμβουλος εταιρείας επενδύσεων.

Στη DST Global, ο Τσιού ηγήθηκε μιας ομάδας που επένδυσε πρώιμα στη ByteDance, το 2013. Το ενδιαφέρον του για τον τομέα της τεχνολογίας τον τράβηξε στην Xiaomi και το 2015 έγινε CFO του κινεζικού κολοσσού. Τον Μάρτιο του 2021, εντάχθηκε στη μητρική εταιρεία του TikTok, την ByteDance με έδρα την Κίνα, ως πρώτος οικονομικός διευθυντής (CFO). Τον Μάιο του ίδιου έτους, διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της TikTok.

Οι Δημοκράτες και οι Ρεπουμπλικανοί της επιτροπής του Κογκρέσου που ανέκρινε τον Τσιού μπορεί να μη συμφωνούν σε τίποτα άλλο, αλλά ενώθηκαν στην ανησυχία τους για το TikTok. H ανάκριση επικεντρώθηκε στις «πρακτικές απορρήτου και ασφάλειας δεδομένων του TikTok, στον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα επηρεάζει τα παιδιά και στη σχέση του με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα» (CCP)».

«Σας ευχαριστώ, κύριε Τσιού, που φέρατε κοντά Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς», είπε ο Ρεπουμπλικανός Dan Crenshaw.

Εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας έχουν προειδοποιήσει ότι το TikTok, το οποίο έχει 150 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία Αμερικανών ή ως εργαλείο προπαγάνδας. Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης της εφαρμογής στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι η μητρική εταιρεία του TikTok με έδρα την Κίνα, ByteDance, θα μπορούσε να αναγκαστεί να «παραδώσει» τα δεδομένα των χρηστών στο ΚΚΚ. «Δεν υπάρχει ιδιωτικός τομέας στην Κίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά μία Γερουσιαστής.

Ο Τσιού αναφέρθηκε σε ένα «Project Texas». Η πρόταση αφορά την αποθήκευση όλων των αμερικανικών δεδομένων στις ίδιες τις ΗΠΑ, υπό την εποπτεία της αμερικανικής εταιρείας Oracle. Ωστόσο, το Project Texas δεν είναι «πλήρως λειτουργικό». Προς το παρόν, ο Σουν Ζι Τσιού επιβεβαίωσε ότι οι μηχανικοί της ByteDance -της μητρικής εταιρείας του TikTok- έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

Μετά την ακρόαση, ο CEO της TikTok ανέβασε βίντεο στην πλατφόρμα, όπου συνοψίζει τις «δεσμεύσεις» της εταιρείας για την ασφάλεια των δεδομένων των Αμερικανών χρηστών.

«Πολλά ακούστηκαν στην ακρόαση, αλλά ελπίζω να ακούσατε το μήνυμα. Το σημαντικό μήνυμα, ότι είναι δική μας ευθύνη να προστατεύσουμε περισσότερους από 150 Αμερικανούς, που αγαπούν και χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας», δήλωσε ο Σου Ζι Τσιού, μέσω TikTok.

Με τα δικά του λόγια, αυτές είναι οι «δεσμεύσεις» που υπόσχεται ο διευθύνων σύμβουλος:

  1. «Θα συνεχίσουμε να κρατάμε την ασφάλεια, ιδιαίτερα για τους εφήβους, ως ύψιστη προτεραιότητα.»
  2. «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δεδομένα σας από μη εξουσιοδοτημένη, ξένη πρόσβαση. Τα Αμερικανικά δεδομένα θα αποθηκεύονται σε Αμερικανικό έδαφος, από Αμερικανική εταιρεία, επιβλεπόμενα από Αμερικανικό προσωπικό.»
  3. «Θα διασφαλίσουμε ότι το TikTok θα παραμείνει μια πλατφόρμας ελεύθερης έκφρασης και ότι δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από καμία κυβέρνηση.»
  4. «Θα είμαστε διαφανής και θα δώσουμε πρόσβαση σε τρίτους ανεξάρτητους επιτηρητές, για να μας κρατήσουν υπόλογους για τις δεσμεύσεις μας.»