Κοσμος

Αλλάζει η ώρα τελικά στον Λίβανο μετά από απόφαση της κυβέρνησης

Πως προέκυψε το ζήτημα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίβανος: Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να υιοθετήσει τη θερινή ώρα τη νύχτα της ερχόμενης Τετάρτης προς Πέμπτη

Ο Λίβανος θα περάσει τελικά στη θερινή ώρα την Πέμπτη, 3ο Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ανακαλώντας την απόφασή της να μεταφέρει την αλλαγή της ώρας έναν μήνα μετά η οποία προκάλεσε σύγχυση στον πληθυσμό, με ένα μέρος της χώρας να αρνείται να συμμορφωθεί.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνει στις προηγούμενες αποφάσεις της όσον αφορά την αλλαγή στη θερινή ώρα (...)» η οποία «θα τεθεί σε ισχύ τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη», ανακοίνωσε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η απόφαση να μετατεθεί η αλλαγή της ώρας, που είχε ανακοινωθεί δύο ημέρες προτού γίνει η προβλεπόμενη μετάβαση στη θερινή ώρα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, είχε προκαλέσει την οργή πολιτικών και χριστιανών θρησκευτικών ηγετών και υπογράμμισε την κοινοτική διαίρεση στη χώρα.

«Η απόφαση αυτή είχε σκοπό να ελαφρύνει (την ημέρα) της νηστείας του μήνα του Ραμαζανιού», που τηρείται από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, εξήγησε ο Μικάτι, εκφράζοντας λύπη για τις «απαράδεκτες αντιδράσεις» θρησκευτικών κοινοτήτων.

Αν η ώρα άλλαζε από την Κυριακή, οι μουσουλμάνοι θα έπρεπε να νηστέψουν άλλη μία ώρα καθώς η δύση του ήλιου θα γινόταν μία ώρα αργότερα.

Έπειτα από έκκληση κυρίως του Πατριάρχη των Μαρωνιτών, της πιο ισχυρής χριστιανικής κοινότητας στον Λίβανο, ένα μέρος της χώρας αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τη μετάθεση της αλλαγής της ώρας που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα.

Έτσι η χώρα, που έχει βυθιστεί σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, ξύπνησε με δύο διαφορετικές ώρες που προκάλεσαν διαταραχές στις διεθνείς πτήσεις ή σε θεσμούς που συνδέονται με το εξωτερικό, καθώς πολλές χώρες πέρασαν στη θερινή ώρα χθες Κυριακή.

Τα δύο κυριότερα χριστιανικά κόμματα, οι Λιβανικές Δυνάμεις και το Ελεύθερο Εθνικό Ρεύμα, αντιτάχθηκαν επίσης στην απόφαση του πρωθυπουργού.

Ο Μικάτι, σουνίτης μουσουλμάνος επικεφαλής ενός υπό παραίτηση υπουργικού συμβουλίου, κυβερνά ντε φάκτο τη χώρα αφότου η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας, χριστιανού Μαρωνίτη, έληξε πριν από σχεδόν πέντε μήνες.

«Ας είμαστε σαφείς. Το πρόβλημα δεν είναι η χειμερινή ή η θερινή ώρα (...) το πρόβλημα είναι το κενό στην προεδρία της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Μικάτι, καλώντας τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εκλέξουν πρόεδρο.

Το Κοινοβούλιο έχει συνέλθει μέχρι τώρα 11 φορές χωρίς να καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο.