Κοσμος

Ο πακιστανικής καταγωγής Χαμζά Γιουσάφ νέος αρχηγός του SNP στην Σκωτία

Ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σκωτία: Ο πακιστανικής καταγωγής Χαμζά Γιουσάφ νέος αρχηγός του SNP

Τα μέλη του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού κόμματος (SNP) εξέλεξαν νέο αρχηγό του κόμματος και πρωθυπουργό τον Χαμζά Γιουσάφ μετά την πρόσφατη παραίτηση της Νίκολα Στέρτζον. 

O σημερινός υπουργός Υγείας της σκωτσέζικης κυβέρνησης κέρδισε το 52,1% των ψήφων έναντι 47,9% της αντιπάλου του Κέιτι Φορμπς στον δεύτερο γύρο.

Ο Γιουσάφ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων που χρειαζόταν για να κερδίσει στον πρώτο γύρο απευθείας. Κέρδισε το 48,2% των ψήφων στον εν λόγω γύρο, έναντι 40,7% για την Φορμπς και 11,1% για την Ας Ρίγκαν την τρίτη υποψήφια. 

Ο Χάμζα Γιουσάφ θεωρείται συνέχειας της κληρονομιάς της Νίκολα Στέρτζον. Είναι μακράν ο πιο έμπειρος σε κυβερνητικές θέσεις, αφού υπηρετεί από το 2011 σε κυβερνήσεις της χώρας.

Ως γιος μεταναστών από το Πακιστάν και την Κένυα, ο Γιουσάφ έχει ήδη γράψει ιστορία ως ο πρώτος μη λευκός και μουσουλμάνος υπουργός σε υπουργικό συμβούλιο της Σκωτίας. 

Όταν η Στέρτζον ανακοίνωσε την παραίτησή της τον περασμένο μήνα, η Κέιτ Φορμπς θεωρήθηκε ως η επικρατέστερη υποψήφια για την αντικατάστασή της. Ένα ανερχόμενο αστέρι στο κόμμα, η 32χρονη πρώην λογίστρια –που μιλά γαελικά των Highlands- είναι η νεότερη υπουργός Οικονομικών της Σκωτίας. 

Ρωγμές στην ενότητα του κόμματος

Η ενότητα του SNP, η οποία αποτελούσε ένα από τα δυνατά του σημεία, έχει καταρρεύσει εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και τον καλύτερο τρόπο για την εισαγωγή κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, όπως τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ.

Σε μια σειρά προσωπικών επιθέσεων που δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία του κόμματος, η Φορμπς συγκρούστηκε με τον Γιούσαφ για τα πεπραγμένα του στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι τα τρένα δεν ήταν ποτέ στην ώρα τους όταν ήταν υπουργός Μεταφορών, η αστυνομία βρισκόταν σε «οριακό σημείο» όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και τώρα, ως υπουργός Υγείας, οι ασθενείς έχουν τις μεγαλύτερες λίστες αναμονής που έχουν υπάρξει ποτέ.

Ο Γιούσαφ απάντησε λέγοντας ότι η Φορμπς δεν είχε τη δύναμη να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία και ισχυρίστηκε ότι η κοινότητα LGBTQ δεν την εμπιστεύεται λόγω των θρησκευτικών της απόψεων.

Ενώ περίπου τέσσερις στους δέκα Σκωτσέζους εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, η αποχώρηση της Στέρτζον - μιας χαρισματικής και επιβλητικής ηγέτιδας, μπορεί να επιβραδύνει κάποια από τη δυναμική που υπάρχει πίσω από τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν υπάρχει συμφωνημένη στρατηγική για το πώς θα επιβληθεί ένα νέο δημοψήφισμα, ένας από τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε η Στέρτζον.